Παιδική πορνογραφία. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


 

childpornantiΔραματική η αύξηση της παιδικής πορνογραφίας στο νησί μας και όχι μόνο, τα τελευταία χρόνια. Απότοκο της ραγδαίας εξάπλωσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά της.

Προτού κοπάσει ο σάλος στις κυπριακές εφημερίδες για τη σύλληψη 24χρονου υπόπτου, συλλαμβάνεται 41χρονος δημοσιογράφος με παράνομο υλικό κι άλλος 32χρονος διακινητής πορνογραφικού υλικού.

Συχνές επίσης  οι περιπτώσεις κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης σε σχολεία και οι βιασμοί στην οικογένεια. Η κατάσταση φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου.  Η ηθική κατάπτωση είναι εμφανής. 

Η κυπριακή  οικογένεια  οφείλει  να προβληματιστεί. Να ενισχύσει τον δημοκρατικό διάλογο, τον αλληλοσεβασμό,  την εμπιστοσύνη και τους ισχυρούς  δεσμούς αλληλοστήριξης,  που παραδοσιακά  την χαρακτήριζαν, ανάμεσα στα μέλη της. Να καταφέρει να σπάσει τη σιωπή. Να σμικράνει το χάσμα επικοινωνίας γονιών –παιδιών. Να μάθει να  επικοινωνεί απλά, αληθινά, με αγάπη ...

Στο  Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας διερευνήθηκαν  32 περιστατικά παιδικής πορνογραφίας το 2013, 106 περιστατικά το 2014 και μέχρι στιγμής, 110 περιστατικά για το 2015.

Δραματικές  αυξήσεις  καταγγελιών για την παιδική πορνογραφία,  καταγράφει επίσης  η Europol  αλλά και ο Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών, INHOPE , που διατηρεί 48 Ανοικτές Γραμμές από  43 χώρες του κόσμου. Στα στοιχεία που παρέθεσε η  Διεθνής αυτή Οργάνωση,   τον περασμένο Απρίλη, καταδεικνύεται  σημαντική αύξηση (κατά 63%) των  καταγγελιών για ιστοσελίδες παιδικού πορνογραφικού περιεχομένου από το 2013 στο 2014, σε σύγκριση με 47% ανάμεσα στα έτη 2012- 2013. Καταγράφονται αυξημένες   παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, λόγω δημοσίευσης  φωτογραφιών  χωρίς τη συναίνεση των φωτογραφιζομένων, «ψεύτικα» προφίλ που διαπομπεύουν   πρόσωπα,  οικονομικές απάτες και  κυβερνοεκφοβισμός (cyber bullying) ανηλίκων χρηστών του διαδικτύου.

Δικαιολογημένη η βδελυγμία, η οργή και η ανησυχία για τις νέες μορφές διαδικτυακών εγκλημάτων. Η παιδική πορνογραφία αποτελεί πτυχή του οργανωμένου  εγκλήματος.

Οι γονείς, το σχολείο, τα ΜΜΕ και η ίδια η Πολιτεία οφείλουν να βρίσκονται σε  εγρήγορση. Να προειδοποιούν έγκαιρα  τα παιδιά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου. Παιδόφιλοι και κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας αναζητούν θύματα. Διακινούν  παιδική  πορνογραφία  ή  προσεκλύουν  παιδιά για γενετήσιους λόγους ή  σεξουαλική παρενόχληση. Με εγκληματικές ενέργειες  θίγουν  τη γενετήσια αξιοπρέπειά των παιδιών  ή  βλάπτουν την ψυχική και σωματική τους υγεία.  Η  προτροπή σε αυτοκτονία  και ο λεγόμενος κυβερνοεκφοβισμός (cyber bullying) ανηλίκων είναι συχνά  φαινόμενα  στον χώρο του Διαδικτύου.

Για το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας,  προβλέπονται  βαριές  ποινές και σε  κάποιες περιπτώσεις,  μέχρι και ισόβια. Ωστόσο με τις διαρκείς τεχνολογικές εξελίξεις, την ολένα και πιο πολύπλοκη ανάγκη πρόληψης, διερεύνησης  και καταστολής ηλεκτρονικών εγκλημάτων απαιτείται διαρκής  εκσυγχρονισμός  της νομοθεσίας.  Αρτιότερη στελέχωση της Αστυνομίας από έμπειρους και καλά εκπαιδευμένους αστυνομικούς. Σύγχρονος  τεχνολογικός  εξοπλισμός (software, hardware). Αποτελεσματική δικτύωση και συλλογική  δράση σε διεθνές επίπεδο.    

Ο  Διεθνής Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών INHOPE  εξέφρασε ικανοποίηση γιατί μέσα σε ένα  εικοσιτετράωρο  κατάφερε να  προωθήσει  το 98% των καταγγελιών του  στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές  43 χωρών,  ενώ μέσα σε τρία εικοσιτετράωρα, «κατέβασε» από τις ιστοσελίδες, το 93% του παράνομου περιεχομένου. Αυτό  δείχνει πως οι μηχανισμοί αντίδρασης και καταστολής της παιδικής πορνογραφίας μπορούν να αποδώσουν,  όταν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση, αλλά και η συνέργεια δράσεων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Απαιτείται διαρκής ενημέρωση  για τη σωστή χρήση και τις παγίδες  του διαδικτύου σε όλες τις  εκπαιδευτικές βαθμίδες από το  αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας. Ευαισθητοποίηση των γονιών  για τον  σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν, νουθετώντας και επιτηρώντας  τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών . Οι γονείς  οφείλουν να μην αναρτούν φωτογραφίες των παιδιών τους,  στο διαδίκτυο. Η  ασφάλεια του διαδικτύου, σε μεγάλο βαθμό, σχετίζεται με τις ενέργειες αυτοπροστασίας του  χρήστη. Ο χρήστης πρέπει να  απαγορεύει  την  εγκατάσταση κακόβουλων λογισμικών προγραμμάτων στον υπολογιστή του και να αποφεύγει το άνοιγμα  ύποπτων ηλεκτρονικών  μηνυμάτων από  αγνώστους.

Η συνεχής και διά βίου εκπαίδευση / κατάρτιση ενηλίκων σε τέτοια θέματα και η ενίσχυση του ρόλου της  Σχολής Γονέων, μπορούν να πετύχουν πολλά. Ας μην εφησυχάζουμε!

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Κυριακή
28
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία / Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών

Γιορτάζουν : Μάγνος, Μάγνα, Μαγνής, Βάια, Βάιος, Βάγια, Βαία, Δάφνη, Δάφνης

1926
Ίδρυση του Π.Α.Ο.Κ..
1932
Ανακοινώνεται η χρήση εμβολίου κατά του κίτρινου πυρετού σε ανθρώπους.
1992
Κάνει πρεμιέρα η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 Καλημέρα Ελλάδα.
1993
Το αεροπλάνο που μετέφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια στο Ντακάρ της Σενεγάλης, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κύπελλου του 1994, εκρύγνηται στον αερά, κοντά στο Λιμπερβίλ της Γκαμπόν. Καί οι 30 επιβάτες της πτήσης βρήκαν τραγικό θάνατο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy