Το κοίτασμα Zorx και τα Ζόρια μας... Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


 

koitasmazorxaΗ ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Zorx, από την ιταλική ΕΝΙ, στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, αλλάζει άρδην τα ενεργειακά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το  αιγυπτιακό  υπερκοίτασμα, 30 τρισεκατομμυρίων  κυβικών ποδιών, ανακαλύφθηκε σε χρόνο ρεκόρ.  19  μόλις μήνες  μετά από την  υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην  Eni και το Αιγυπτιακό  υπουργείο πετρελαίου. Η  Αίγυπτος προχωρά αποφασιστικά με  διαδικασίες fast track. Το  κοίτασμα  θα μπεί σε παραγωγή την προσεχή διετία, διασφαλίζοντας  την ενεργειακή  αυτάρκεια της Αιγύπτου,  για μερικές δεκαετίες.

Αυτό προκαλεί  συνειρμούς. Eύλογα τα ερωτηματικά για την αδυναμία της Κύπρου να σπρώξει τις έρευνες της ΕΝΙ και άλλων εταιρειών στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την καθυστέρηση της Ελλάδας στη χωροθέτηση  της ελληνικής ΑΟΖ σε Κρήτη, Αιγαίο και Καστελόριζο.  

Η γειτνίαση του κοιτάσματος Zorxμε τα κυπριακά οικόπεδα  παρόμοιας γεωλογικής σύνθεσης,  αναπτερώνει τις προσδοκίες για ύπαρξη κι άλλων  πλούσιων κοιτασμάτων  στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το γιγαντιαίο  αιγυπτιακό κοίτασμα συνυπολογιζόμενο με τα άλλα διαπιστωμένα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ, επαυξάνει σημαντικά το προς εξαγωγή απόθεμα από τη λεκάνη της Μεσογείου.    

Είναι  προς το συμφέρον των τριών συνεργαζομένων χωρών να επιταχύνουν  τις  προοπτικές συνεκμετάλλευσης  φυσικού αερίου και να υλοποιήσουν τους  επί μακρόν εκκρεμείς σχεδιασμούς .  Να πείσουν  την  ΕΕ, πως το  φυσικό αέριο της Μεσογείου συνιστά  μία σίγουρη εναλλακτική  ενεργειακή  πηγή.   Η από κοινού  εξόρυξη, εξαγωγή  και  διοχέτευσή του στην ΕΕ, μέσω Κύπρου,  θα ήταν ασφαλής  διέξοδος από τους ύπουλους  τουρκικούς σχεδιασμούς . Κι αυτή ακόμη η προοπτική  συνεργασίας με την Ελλάδα  για κατασκευή του  υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med, παύει πλέον να φαντάζει  ουτοπική... 

Ανέκαθεν πίστευα πως η Κυπριακή Δημοκρατία έπρεπε εξ υπαρχής να στραφεί  προς την ΕΕ,  πείθοντας για  τον  σημαντικό γεωστρατηγικό της ρόλο στην  Ανατολική Μεσόγειο. ΄Οφειλε  να αυτοπροβληθεί ως αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, συμβάλλοντας στην ενεργειακή αυτάρκεια και απεξάρτηση της ΕΕ από μη ευρωπαϊκές πηγές τροφοδότησης.

Σε γραπτή ερώτηση που  υπέβαλα, ως Ευρωβουλευτής  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  (26 Σεπτεμβρίου 2013), ρωτούσα να πληροφορηθώ  τους   τρόπους  έμπρακτης  ευρωπαϊκής  εμπλοκής στις  τεράστιες επενδύσεις  που απαιτούνταν  για ανόρυξη και διάθεση των  κυπριακών υδρογονανθράκων  στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στην απάντησή του ο τότε Επίτροπος Oettinger επιβεβαίωσε ανάμεσα σ΄άλλα, πως: «Τα υπεράκτια αποθέματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορούν να συμβάλουν στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.. Απαιτείται εύλογη εκτίμηση τους, ώστε να  μπορούν να αξιοποιηθούν με εμπορικά αποδοτικό τρόπο..Μία εξαγωγική δυνατότητα για φυσικό αέριο περιλαμβάνεται στον πρόσφατα εγκεκριμένο κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος που προβλέπει ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 347/2013 σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές...Παρέχονται δυνατότητες συγχρηματοδότησης με χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη»... Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επίσης τη δυνατότητα να ζητήσει στήριξη από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων».

Σωστή η επισήμανση της Κυβέρνησης πως «οι εξελίξεις στην Αίγυπτο αναβαθμίζουν τον ρόλο της Κύπρου». Ο συνεχής εντοπισμός κοιτασμάτων στη λεκάνη της Μεσογείου, ενισχύει τη θέση της Κύπρου.  Ωστόσο δεν επαρκούν τα  λόγια. Ούτε οι κυβερνητικές διαπιστώσεις.   

Η Τουρκία μονίμως κομπάζει πως το θέμα του φυσικού αερίου παραπέμπεται μετά τη λύση. Εκβιάζει για  λύση τουρκικών προδιαγραφών. Εμμένει στη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και μεταφορά του με αγωγούς  μέσω  τουρκικών εδαφών στην ΕΕ.  

Εύλογα διερωτούμαι . Πράξαμε όλα όσα έπρεπε να είχαμε πράξει  για να διασφαλίσουμε ότι το φυσικό αέριο θα αποτελεί ευλογία στον τόπo;

Υπόβαλε έγκαιρα   η  Κυπριακή Δημοκρατία  συγκεκριμένο πλάνο στρατηγικής στην ΕΕ; Αποτάθηκε για αξιοποίηση των δυνατοτήτων  που της παρέχει  ο κανονισμός  (ΕΕ) αριθ. 347/2013 για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές; Ζήτησε συγχρηματοδότηση με ευρωπαϊκή χρηματοδοτική βοήθεια  στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη;  Ζήτησε στήριξη από την ΕΤΕπ;...

Έχουμε  δικαίωμα στη σωστή πληροφόρηση. Δικαιούμαστε  να  γνωρίζουμε  αν έγινε  σωστός προγραμματισμός και αν ακολουθείται σταθερή πορεία υλοποίησης ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθεί στις χώρες -προμηθευτές φυσικού αερίου της ΕΕ.

Πολύ φοβούμαι πως τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει.  Οι  ερωτοαπαντήσεις μου, ως Ευρωβουλευτής, έγκαιρα  προειδοποιούσαν και νουθετούσαν τους αρμοδίους. Απευθύνονταν  δυστυχώς, εις ώτα μη ακουόντων!

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Σάββατο
27
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Design)

Γιορτάζουν :Λάζαρος, Λάζος

1810
Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν συνθέτει το διάσημο κομμάτι "Für Elise".
1981
Κυκλοφορεί το πρώτο ποντίκι από την Xerox PARC.
1992
Σχηματίζεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας από την ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy