Πωλείται Πατρίς. Του Ανδρέα Δημητρίου


Η φθορά ήδη καλπάζει.

 

Γράφει: Ανδρέας Δημητρίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί την πολιτική κατά κυνικό τρόπο. Αφού στην αρχή της πρώτης του θητείας εργαλειοποίησε τη δικαιοσύνη φέρνοντας τον υπόκοσμο στην κορυφή της γενικής εισαγγελίας, στη δεύτερη του θητεία έδειξε τις πραγματικές του προτεραιότητες. Την εδραίωση της διχοτόμησης υπέρ των συμφερόντων μιας μικρής ομάδας και στην παράδοση του κράτους στην εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων.

Θα μπορούσε κάποιος να σημειώσει ότι η κατηγορία αυτή είναι βαρύτατη για τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι όντως.

Να σημειωθεί ότι η πολιτική αυτή, ακόμη κι αν δεν είναι στις πραγματικές πολιτικές του προθέσεις, έχει αυτό το αποτέλεσμα. Ένα πρόγραμμα υποτιθέμενης οικονομικής ανάπτυξης που υπηρετεί μόνο ορισμένους επαγγελματίες, όπως οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και κάποια λογιστικά και δικηγορικά γραφεία, αλλά υποθηκεύει την πραγματική οικονομία και το καλό όνομα του τόπου, είναι καταστροφικό.

Ανακόπτει τις επενδύσεις στην παραγωγική οικονομία, στην έρευνα και την καινοτομία, και καταστρέφει το περιβάλλον. Ακόμη και ο ίδιος ο τομέας της υπερανάπτυξης καταρρέει μετά τον κυνικό και ιδιοτελή τρόπο με τον οποίο ασκήθηκε. Η κατάσταση γίνεται τραγική αν ληφθεί υπόψη ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος κατηγορείται, χωρίς ποτέ να έχει δώσει πειστικές απαντήσεις, ότι η πολιτική αυτή οφείλεται στην εμπλοκή του δικού του δικηγορικού γραφείου και των επιχειρήσεων της ευρύτερης οικογένειας του.

Το πιο δραματικό όμως είναι η εμπλοκή της ίδιας της εκκλησίας στην κυνική εκμετάλλευση του κράτους για ίδιον πλουτισμό.

Η διαμεσολάβηση του Aρχιεπισκόπου για χορήγηση κυπριακού διαβατηρίου σε σεσημασμένο απατεώνα και η αποδοχή μίζας για αυτήν, που ισοδυναμεί με κλεπταποδοχή, είναι το απόλυτο μήνυμα διαφθοράς. Εκφυλίζει τα ήθη και την ηθική του τόπου. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Aρχιεπίσκοπος για να υπερασπιστεί, με κυνισμό και αμοραλισμό, τη συμπεριφορά του εγείρει ένα βασανιστικό ερώτημα.

Ουδείς στην ιερά σύνοδο, από τόσους Mητροπολίτες, δεν βλέπει τον εκφυλισμό; Κι αν κάποιος τον βλέπει, ουδείς θα μιλήσει; Αναμένουμε να πει: «Φτάνει. Η Eκκλησία δεν είναι αυτό που βλέπετε. Κι αν σας συγκλονίζει αυτό που βλέπετε και το δηλώνετε, δεν θέλουμε «να κοιμηθείτε χώρκα μας». Ο Χρίστος κάποτε είπε: επί των ιματίων μου έβαλον κλήρον. Τώρα τον κλήρο τον έβαλαν επι των ιματίων της πατρίδας, με τον Αρχιεπίσκοπο να προεξάρχει.

Ένα μήνυμα προς τη Διοίκηση της Θεολογικής Σχολής.

Αν πραγματικά σέβεται τα ακαδημαϊκά θέσμια και την υποτιθέμενη ακαδημαϊκή της ανεξαρτησία, οφείλει να αποποιηθεί τη δωρεά αυτή, γιατί διαφορετικά θα ήταν κλεπταποδόχος. Επίσης, οφείλει να ζητήσει από τον αρχιεπίσκοπο να σταματήσει να ενεργεί και να ομιλεί εκ μέρους της. Αυτό καταστρέφει την έννοια της ακαδημαϊκής και επιστημονικής αυτονομίας και αξιοπιστίας. Γι αυτές κάποιοι εργαστήκαμε πολύ σκληρά και δεν έχουν δικαίωμα να τις υπονομεύουν, υποτασσόμενοι σε κάποιον που τους εκθέτει, γιατί έχει παντελώς στρεβλή αντίληψη του ρόλου του.

Γράφει: Ανδρέας Δημητρίου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Παρασκευή
3
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Γιορτάζουν :Μαύρα, Μαυρούλα, Μαυρίτσα, Μαύρος, Ροδόπη, Ροδώπη

1829
Ο Χριστόφορος Κολόμβος προσεγγίζει τις ακτές της Τζαμάικα.
1837
Ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
1959
Απονέμονται τα πρώτα βραβεία Γκράμι.
2006
Αεροπορική τραγωδία με 113 νεκρούς στην Μαύρη Θάλασσα, όταν συνετρίβη αεροσκάφος τύπου Airbus 320 των αρμενικών αερογραμμών Armavia, 6 χλμ ανοικτά των νοτίων ακτών της Ρωσίας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy