Προεκλογική υπερπαραγωγή… μέρος 1ο, του Γιάννη Ιωάννου


4cd4eaee1c7cc4757d33459591114de7 XL

Παρακολουθώ με έντονο ενδιαφέρον την προεκλογική καμπάνια των υποψηφίων Προέδρων των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ, και πιο συγκεκριμένα σε σχέση με το ευρύτερο επικοινωνιακό πλαίσιο που τη συνοδεύει. 

 

Ένα πλαίσιο πολυσχιδές, που εμπλέκει όχι μόνο το σύνολο των επικοινωνιακών στρατηγικών των επιμέρους επιτελείων των υποψηφίων, αλλά κι ένα ολοκληρωμένο προϊόν απόλυτα προσαρμοσμένο στους «μετά-τηλεοπτικούς» ρυθμούς εξέλιξης της αμερικανικής πολιτικής ζωής.

Στο twitter εξελίσσεται κυριολεκτικά ένας «πόλεμος» μηνυμάτων με αποδέκτες σε όλες τις πλευρές του Ατλαντικού. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτές τις εκλογές τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης δημιουργούν μια νέα «δημόσια σφαίρα» όπου οι παραδοσιακές δομές πληροφόρησης και κωδικοποίησης μηνυμάτων περνούν σαφέστατα σε δεύτερη μοίρα. Εκεί όμως που ο αμερικανικός αετός της κοινής γνώμης διαγράφει ακόμη υπερήφανους κύκλους είναι τα υψίπεδα της τηλεόρασης. Τα τηλεοπτικά δίκτυα στις Η.Π.Α. «βαστάνε» ακόμη γερά, και όσο κριτική στάση και αν διατηρούμε στην Ευρώπη για τη τηλεόραση, ο ρόλος της στην συν-διαμόρφωση της αμερικανικής κοινής γνώμης δεν δείχνει να έχει υποχωρήσει σε σχέση με τα 80’s ή τα 90’s.

Για του λόγου το αληθές, η τηλεοπτική αντιπαράθεση Ομπάμα-Ρόμνεϊ τα ξημερώματα της 3ης Οκτωβρίου κατέγραψε ρεκόρ εικοσαετίας με παραπάνω από 67 εκατ. τηλεθεατές να παραμένουν προσηλωμένοι στους δέκτες τους. Για την ιστορία, ο Ρόμνεϊ έδειξε να είναι λιγότερο αγχωμένος, προσπαθώντας να «αποδομήσει» την εικόνα της συντηρητικής «πατριαρχικής» φιγούρας που συνοδεύει συνήθως τους υποψήφιους της συντηρητικής παράταξης. Προσωπικά, βρήκα πολύ αυτοσαρκαστικό το αστείο που υπόβαλλε σε σχέση με την επέτειο γάμων του ζεύγους Ομπάμα (ήταν την ίδια ημέρα με το debate). Η δε αναφορά, στο ‘Big Bird’ (το γνωστό γιγάντιο κίτρινο πουλί από τη σειρά «Άνοιξε Σουσάμι») έλαβε τέτοιες διαστάσεις ιντερνετικού φαινομένου, κυρίως μέσω twitter (άλλη μια τεράστια απόδειξη της δύναμης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης) σε βαθμό μάλιστα που μάλλον κατάδειξε συμπάθεια για τον Μιτ Ρόμνεϊ παρά αντιπάθεια για τη μελλοντική του πρόθεση να πάψει τη χρηματοδότηση προς το κρατικό PBS (από όπου προβάλλεται και το ‘Sesame Street’).

Το αποκορύφωμα της προεκλογικής αυτής υπερπαραγωγής όμως, για όσους είχαν όπως ο γράφοντας την ευκαιρία για λίγο ξενύχτι και live ακρόαση, ήταν αναμφισβήτητα το διάλλειμα. Κατά τη διάρκεια του ‘break’ προβλήθηκε το trailer-έπος της νέας ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Λίνκολν» με θέμα τι άλλο… από τη ζωή ενός από τους σημαντικότερους Προέδρους των Η.Π.Α. Αβραάμ Λίνκολν. Τοποθέτηση προϊόντος αγοράς τηλεοπτικού χρόνου με ακρίβεια χειρουργικού σκαρπέλου που η αντίστοιχή της προσαρμοσμένη σε κυπριακά δεδομένα θα ήταν… διαφήμιση κίτρινου τυριού επάλειψης Ιρλανδίας ενώ στο ραδιοθάλαμο του Ρ.Ι.Κ. θα διασταύρωναν τα ξίφη τους, αιγοπροβατοτρόφοι, Υπουργός Γεωργίας και ντόπιος παρουσιαστής για το χαλούμι.

Εν κατακλείδι, οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις σπάνια επικαθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων, πόσο μάλιστα στις Η.Π.Α. όπου τα αποτελέσματα των εκλεκτορικών ψήφων σε πολιτείες όπως το Οχάιο ή η Φλόριντα «βγάζουν» Πρόεδρο. Τα επόμενα δύο debate, 16 και 22 του μήνα, δίνουν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία της όποιας ανατροπής των προγνωστικών σε σχέση με τη μέχρι πρότινος εικόνα των δύο υποψηφίων. Μάλιστα αυτό της 22ας Οκτωβρίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διεθνώς μιας και η θεματική του θα είναι η εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α. με επίκεντρο μάλιστα το Ιράν (συντονιστής θα είναι ο Ρεπουμπλικάνος «γκουρού» του CBS Μπομπ Σίφερ που είχε δυσκολέψει αρκετά τον Ομπάμα πίσω στα 2008 στο αντίστοιχο τρίτο ντιμπέιτ με τον Τζον Μακέην).

Σε κάθε περίπτωση όμως, το πρίσμα ανάγνωσης, αλλά και πρόσληψης, των αμερικανικών εκλογών διέρχεται από το λαμπρό φάσμα της τηλεοπτικής υπερπαραγωγής (ασχέτως αν και η μετάδοση του CNN δεν ενθουσίασε αρκετούς), του merchandise, των «@τιτιβισμάτων», των αναφορών στη ποπ κουλτούρα και γενικά όλων εκείνων των παραγόντων που καθιστούν μια εκλογική αναμέτρηση στις Η.Π.Α. τόσο ελκυστική όσο και τη παρακολούθηση μιας συναυλίας ή ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος. Θα επανέρθουμε δριμύτεροι και για μια συγκριτική ανάλυση της εικόνας των υποψηφίων Προέδρων των Η.Π.Α. μετά το πέρας και της τρίτης τηλεοπτικής αντιπαράθεσης. 

 

 

Γράφει: Γιάννης Ιωάννου

 

 

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy