fbpx

Τεχνολογία και η Κύπρος του αύριο. Του Γιάγκου Ζήνωνος


Πριν από μερικές μέρες οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στο νησί, παρέθεσαν, μέσα από τη δημιουργία του Tech Island Association, το όραμα τους για την Κύπρο του αύριο.

 

Μια Κύπρο που να μπορεί να ανταγωνίζεται ισάξια κορυφαίους τεχνολογικούς προορισμούς ανά το παγκόσμιο όπως η SIlicon Valley, η Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι. Μια Κύπρο που να μπορεί να προσελκύει κορυφαίους ειδικούς από όλο τον κόσμο για μετεγκατάσταση και εργασία στο νησί. Μια Κύπρο που να μπορεί να δώσει όραμα στη νέα γενιά του τόπου. “Όραμά μας είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο σε τεχνολογική πρωτεύουσα της περιοχής και σε κορυφαίο προορισμό για τα καλύτερα μυαλά του κλάδου” αναφέρεται στο όραμα του Tech Island.

Είναι όμως κάτι τέτοιο δυνατό; Είναι δυνατό η μικρή Κύπρος να καταφέρει αυτό το πράγμα; Ναι είναι. Νοουμένου βέβαια ότι η πολιτεία θα λάβει τις σωστές αποφάσεις ως προς τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα καλωσορίζει στον τόπο μας τους πιο ταλαντούχους επαγγελματίες του κλάδου από όλο τον κόσμο, ώστε οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν ενώ άλλες να λάβουν την απόφαση για μετεγκατάσταση στην Κύπρο.

Ο δρόμος μας είναι απλός και η κατεύθυνση μόνο μία: Η δημιουργία ενός οικοσυστήματος το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης για το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, τους ψηφιακούς νομάδες και τους ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου, όπου όλοι τους θα καθίστανται ενεργοί καταναλωτές στην πραγματική οικονομία του τόπου, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο, διαμέσου δηλαδή της ιδιωτικής κατανάλωσης, στην ανάπτυξη της.

Στην πράξη, τα χρήματα που εισρέουν στην Κύπρο μέσω των εταιρειών αυτών, προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς εκεί βρίσκεται η πελατειακή τους βάση. Αποτελούν δηλαδή φρέσκο χρήμα για την Κύπρο και ο μόνος τρόπος για να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία, είναι μέσα από την καταβολή μισθών προς τους εργαζόμενους οι οποίοι με τη σειρά τους θα τα ξοδέψουν σε εστιατόρια, ρούχα, διασκέδαση και τα λοιπά, δηλαδή καταναλώνοντας.

Οι προοπτικές για την οικονομία της Κύπρου είναι τεράστιες νοουμένου ότι θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο οικοσύστημα. Άλλωστε, και σύμφωνα με μελέτη της EY, κάθε μια εξειδικευμένη θέση εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία άλλων τριών θέσεων εργασίας σε άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Δυνητικά, η μετεγκατάσταση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού θα οδηγήσει στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της κατανάλωσης των μισθών από τους εργαζόμενους, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη των υφιστάμενων εταιρειών και στην προσέλκυση νέων, με τον κύκλο να επαναλαμβάνεται. Πιο απλά όσος περισσότερος κόσμος, τόσα περισσότερα χρήματα και όσα περισσότερα χρήματα τόσες περισσότερες ευκαιρίες για τη νέα γενιά του τόπου. Αυτή τη φορά ας πρωτοπορήσουμε.

Γιάγκος Ζήνωνος
Επικεφαλής Ειδικών Έργων
Exness

Yiangos_Zenonos_copy.jpg

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι λέει η σειρά με την μεγαλύτερη τηλεθέαση. Το κορεάτικο «παιχνίδι του καλαμαριού» έχει πια εκατομμύρια οπαδούς και φυσικά οι επιρροές του έχουν κατακλύσει την ζωή μας. Οπως τα ζαχαρωτά της φωτογραφίας με την ονομασία «dalgona» ή «ppopgi» που αποτελούσαν ένα από τα παιχνίδια της σειράς και φτιάχνονται από ζάχαρη και σόδα με ένα απλό σχέδιο πάνω τους και ξεπουλούν στην Κίνα. EPA/YONHAP

Ήξερες ότι...

Το 1740 μία αγελάδα κρίθηκε ένοχη για μαγεία στη Γαλλία και εκτελέστηκε.

Σήμερα


Κυριακή
17
Οκτωβρίου
2021
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Γιορτάζουν :Αντίγονος, Ευπρέπιος, Ευπρέπειος, Ευπρεπής, Ευπρεπία

1864
Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα.
1888
Πατεντάρεται ο οπτικός φωνόγραφος από τον Τόμας Έντισον (η πρώτη κινηματογραφική ταινία).
1918
Ανακωχή του Μούδρου, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Τούρκων και των Δυνάμεων της Αντάντ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
1937
Την πρώτη τους εμφάνιση σε κόμικς εφημερίδας των ΗΠΑ κάνουν τα 3 σχεδόν ίδια ανίψια του Ντόναλντ Ντακ, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι.
1956
Η Βρετανία ανοίγει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο, στο Κάλντερ Χολ.
1979
Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Μητέρα Τερέζα.
1994
Ιορδανία και Ισραήλ αποφασίζουν να υπογράψουν μια ιστορική συνθήκη ειρήνης, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους 46χρονη εμπόλεμη κατάσταση.
1997
Στην Κούβα, στη Σάντα Κλάρα, μεταφέρονται και ενταφιάζονται τα οστά του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεση του στη Βολιβία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy