fbpx

Κύπρος: Silicon Valley της Μεσογείου; Του Γιάγκου Ζήνωνος


Τις τελευταίες μέρες, και με αφορμή τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, έχει έρθει ξανά στην επιφάνεια της δημόσιας συζήτησης η ανάγκη για αναδιοργάνωση της κυπριακής οικονομίας.

 

Γράφει: Γιάγκος Ζήνωνος

Οι σημερινές συνθήκες ευνοούν μια τέτοια μεταρρύθμιση καθώς η ανάγκη για απεξάρτηση από τους παραδοσιακούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας είναι εμφανής όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Ο τομέας της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών μπορεί να αποτελέσει το βασικότερο πυλώνα ενός νέου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Και αυτό γιατί η προσέλκυση επενδύσεων στον εν λόγω τομέα θα φέρει στην Κύπρο ποιοτικές επενδύσεις που θα διευρύνουν τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας ενώ θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Η Κύπρος έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο Τεχνολογικό Περιφερειακό Κέντρο και γιατί όχι σε ένα Silicon Valley της Μεσογείου. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί. Κάτι τέτοιο φυσικά προϋποθέτει τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής από μέρους της πολιτείας ώστε ο τόπος μας να καταστεί πόλος έλξης για τις εταιρείες του κλάδου αλλά κυρίως για το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Η μεταφορά απλά και μόνο της έδρας των εταιρειών δεν αρκεί ενώ περιορίζει σημαντικά εώς και εντελώς την προοπτική ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Η παράλληλη ωστόσο μετεγκατάσταση ταλέντων και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στην Κύπρο θα επιδράσει θετικά σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Τα άτομα αυτά θα φέρουν μαζί τους τεχνογνωσία, εμπειρία, νέες ιδέες και αντιλήψεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε νέες καινοτομίες και σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Παράλληλα, θα επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη του υπόλοιπου τοπικού ανθρώπινου δυναμικού καθώς θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα του. Ως αποτέλεσμα θα έχουμε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, αύξηση των κρατικών εσόδων και μεγέθυνση του ΑΕΠ.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η Κύπρος καλωσόρισε μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα του κλάδου παγκοσμίως, μόνο για να τα δει να φεύγουν πολύ νωρίς λόγω κακών πολιτικών αλλά και λόγω των πολύπλοκων, χρονοβόρων και χωρίς ουσία διαδικασιων που από τη μια καθιστούσαν αδύνατη την ενσωμάτωσή τους και από την άλλη δεν προσέφεραν καμία προοπτική για ένα σταθερό μέλλον στην Κύπρο.

Η θέση αυτή καταγράφεται και ισχυροποιείται σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις εταιρείες του κλάδου. Όπως προκύπτει από την έρευνα, η βελτίωση του πλαισίου προσέλκυσης ταλέντων αποτελεί τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για τις εταιρείες αυτές. Την ίδια ώρα, κάποιος μπορεί να πει ότι το προβληματικό αυτό πλαίσιο λειτουργεί απωθητικά ως προς την προσέλκυση νέων εταιρειών.

Ο στόχος λοιπόν για μετατροπή της Κύπρου σε ένα Silicon Valley της Μεσογείου είναι άμεσα συνυφασμένος με την προσέλκυση και διατήρηση του πιο ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού στον τόπο μας. Έτσι, η όποια στρατηγική πρέπει να στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση και να δημιουργεί το αίσθημα ότι ο τόπος μας προσδίδει αξία σε κάθε πτυχή της επιλογής των προσώπων αυτών για μετεγκατάσταση και εργασία στην Κύπρο, ότι δηλαδή μπορεί να αποτελέσει το σπίτι τους.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Για του νομάδες στο Καζακστάν το κυνήγι με τους αετούς είναι μέρος της κουλτούρας τους. Η εκπαίδευσή τους χρειάζεται χρόνο, αποφέρει πολλά και απαιτεί αφοσίωση όπως δείχνει και η φωτογραφία. REUTERS/Pavel Mikheyev

Ήξερες ότι...

Ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να χωρέσει μέσα στα σύνορα του Τέξας.

Σήμερα


Παρασκευή
3
Δεκεμβρίου
2021
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Γιορτάζουν : Γλυκέριος, Γλυκερός

1818
Το Ιλινόι γίνεται η 21η Πολιτεία των Η.Π.Α.
1944
Δεκεμβριανά: Διαδήλωση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου στην Αθήνα καταλήγει σε αιματηρά επεισόδια. Ξεκινά η σύγκρουση των "Δεκεμβριανών" που θα διαρκέσει 33 ημέρες και θα αφήσει πίσω δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εγκλήματα ανείπωτης φρίκης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy