Απάντηση στο άρθρο του Λοίζου Λουκαΐδη, «Οι εορτασμοί των εθνικών επετείων στα δημοτικά σχολεία της Κύπρου». Του Χρίστου Γεωργιάδη

anastasiadis cyprus-thumb-medium

Θα γινόταν πιστευτή ως γνήσια η "έγνοια" του αρθρογράφου για την "προαγωγή της βίας" μέσω των σχολικών εορτασμών αν αναφερόταν και σ' αυτούς που έχουν να κάνουν με κοινωνική πάλη (βλέπε επέτειος του Πολυτεχνείου) ή του αγώνα κατά του ναζισμού (βλέπε επέτειος του ΟΧΙ). Και για τις δύο πιο πάνω επετείους, ο κύριος Λουκαΐδης αποτυγχάνει(;) να αναφερθεί στο περι ου ο λόγος στοιχείο της "βίας".

Η διάκριση αυτή δεν είναι τυχαία. Εδράζεται στο πολιτικο-ιδεολογικό προσανατολισμό του γράφοντος, οι προθέσεις του οποίου, προφανώς, είναι άλλες: εργολαβικά εξαπολύει επίθεση στην καλλιέργεια εθνικής συνείδησης, στις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει η ελληνική παιδεία.

Κύριε Λουκαΐδη, η απέλπιδα προσπάθειά σας να ταυτίσετε την φιλοπατρία με τον εθνικισμό και τον σωβινισμό, την αυτοθυσία με τις “αυτοκτονικές τάσεις” μόνο μικρόνοες μπορεί να πείσει. Την αδυναμία σας αυτή καταδεικνύει και η καταφυγή σας στην πλάνη του αχυρανθρώπου (straw man fallacy): Αν δεν μπορείς να αρθρώσεις πειστική επιχειρηματολογία για ένα θέμα, διαστρέφεις την πραγματικότητα  και επιτίθεσαι στη χαλκευμένη εικόνα της αντί για την πραγματική.

Από πότε, Κύριε Λουκαΐδη, η απότιση φόρου τιμής στους αγωνιστές της ελευθερίας οδηγεί “… στη δημιουργία μιας κουλτούρας της βίας”[sic]; Από πότε η ανάδειξη ιδεωδών όπως η αγωνιστικότητα, η ανιδιοτέλεια, η συλλογικότητα είναι ταυτόσημη με την “προώθηση της μισαλλοδοξίας” και την ένταξη των παιδιών  “στον κύκλο της βίας”[sic];

Η γκροτέσκο εικόνα που παρουσιάζετε, κύριε Λουκαΐδη, για τις σχολικές εορτές σίγουρα δεν είναι αντιπροσωπευτική (σας υπενθυμίζω ότι υπάρχουν και φιλολογικά μνημόσυνα). Kαι σε τελική ανάλυση, κύριε Λουκαΐδη, ούτε οι μαθητές είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, ούτε οι εκπαιδευτικοί επαγγελματίες σκηνοθέτες/σκηνογράφοι για να ικανοποιήσουν τo αισθητικό σας κριτήριο…   

Εάν αποτυγχάνετε να αντιληφθείτε πού αποσκοπούν οι εορτασμοί αυτοί, τότε αναλογιστείτε μια νέα γενιά χωρίς ιδανικά, χωρίς πυξίδα, χωρίς άμυνες απέναντι στις ολοκληρωτικές δυνάμεις που απεργάζονται την κατάλυση της Δημοκρατίας, απέναντι στο φασισμό, χωρίς συλλογική μνήμη. Μια γενιά που δε γνωρίζει για το ολοκαύτωμα, που δεν εκτιμά τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που απολαμβάνει, γιατί αγνοεί τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, το αίμα και τις ζωές με τις οποίες κερδήθηκαν. Σκεφτείτε μια γενιά χωρίς πρότυπα, μια γενιά καταναλωτών, έρμαιο του υλισμού, του ατομοκεντρισμού.

Επομένως, κύριε Λουκαΐδη, πάψτε να συμπεριφέρεστε ως κακομαθημένος νεοκύπριος και στον επόμενο εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου, της 28ης Οκτωβρίου, της 1ης Απριλίου ή άλλης επετείου φέρτε στο μυαλό αυτούς τους ανθρώπους που θυσίασαν ότι πολυτιμότερο, τη ζωή τους, για να απολαμβάνετε εσείς σήμερα ελευθερία και δικαιώματα.

Τέλος, οι πολιτικές ατζέντες που υπηρετείτε δεν έχουν θέση στην εκπαίδευση…

Γράφει: Χρίστος Γεωργιάδης



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Λωρίδα της Γάζας: Ένας άνδρας κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο, καθώς Παλαιστίνιοι αναζητούν θύματα από τη νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο προσφυγικό στρατόπεδο αλ-Σάτι. Mahmoud Issa/Reuters

Ήξερες ότι...

Τον 15ο αιώνα, στη Βαυαρία, τα μέλη της ευαγγελικής σέκτας «Αδερφότητα της Μοραβίας», εξαιτίας της αποστροφής τους απέναντι στη βία και την αιματοχυσία, όταν έπρεπε να εκτελέσουν κάποιον, τον γαργαλούσαν μέχρι θανάτου!

Newsletter

Σήμερα


Πέμπτη
17
Ιουλίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

Γιορτάζουν : Μαρίνα, Μαρίνος, Αλίκη

180
Δώδεκα άνθρωποι εκτελούνται στη Βόρεια Αφρική λόγω της χριστιανικής τους πίστης. Πρόκειται για την παλαιότερη καταγραφή Χριστιανισμού σ εκείνη την περιοχή.
1751
Ίδρυση της «Αρχαίας Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας», ή αλλιώς ονομαζόμενης «Μεγάλης Στοάς των Ελευθέρων και Αποδεκτών Τεκτόνων της Αγγλίας».
1815
Ο Μέγας Ναπολέων παραδίνεται στις βρετανικές δυνάμεις στο Ροσφόρ.
1912
Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές αρχές και ανακηρύσσουν την "Ικαριακήν Πολιτείαν".
1913
Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος.
1945
Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να επιστρέψει στην Ελλάδα.
1953
Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα ΕΚΣΕ στην Κορέα αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στο Β.Δ. τμήμα της Ζουγκάμ - Νι.