fbpx

Νεανική ανεργία: Από τα συνθήματα στις πράξεις! Της Ξένιας Κωνσταντίνου


 

photarthro

Όταν το 2009 οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας (Ε.Φ.Ν.) ζητούσαν ουσιαστικές παρεμβάσεις και μέτρα για την αναχαίτιση της νεανικής ανεργίας αντιμετωπίζονταν από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων με συμπάθεια μεν, αλλά, και με βιασύνη πράμα που υπέκρυπτε την γενική –τότε- αντίληψη ότι υπάρχουν πολύ πιο «ουσιαστικά» ζητήματα και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. 

Το 2010 όταν το Ε.Φ.Ν. υιοθέτησε ως κεντρικό του σύνθημα «Να μη χαθεί μια γενιά, εξαιτίας της κρίσης» ακούστηκε υπερβολικό και φορτισμένο.

Μέχρι το 2011 είχε διαπιστωθεί από τη Eurostat ότι υπήρχε στην κυριολεξία μια «χαμένη» γενιά ευρωπαίων και ότι η ανεργία είχε πλήξει τους νέους ανθρώπους περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα πληθυσμού. Η Ελλάδα και η Ισπανία δεν ήταν πλέον οι εξαιρέσεις αλλά, ήταν οι επικεφαλής στη θλιβερή κούρσα αύξησης της ανεργίας, ιδιαίτερα της νεανικής.

Αυτόματα η νεανική ανεργία από θέμα «χαμηλής πολιτικής» αναβαθμίστηκε σε ζήτημα μείζονος σημασίας καθώς απειλεί να τινάξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κατ’ επέκταση τις κοινωνίες στον αέρα. Μια «χαμένη» γενιά ευρωπαίων θα έχει πολλαπλασιαστικές αρνητικές συνέπειες στα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων, στις συντάξεις, στους δείκτες παραγωγικότητας και καινοτομίας. Πολύ απλά, η Ενωμένη Ευρώπη δε μπορεί να είναι ανταγωνιστική δίχως τους νέους της στην αγορά εργασία. Ακόμα χειρότερα, μια Ευρώπη που παραπαίει οικονομικά δε μπορεί να διατηρήσει ένα στέρεο όραμα για το μέλλον  Έτσι προέκυψε η ιδέα για ένα σύνολο μέτρων και εργαλείων για συγκράτηση και αναχαίτιση της νεανικής ανεργίας με στοχευμένα μέτρα τα οποία πλέον απασχολούν την Ε.Ε. σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών.

Η σχετική Σύσταση που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο της Ε.Ε., στις αρχές του χρόνου προνοεί ότι, τα κράτη μέλη θα «εξασφαλίζουν ότι όλοι οι νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών λαμβάνουν προσφορά απασχόλησης καλής ποιότητας, συνεχή εκπαίδευση, μαθητεία ή άσκηση εντός περιόδου τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που καθίστανται άνεργοι ή εξέρχονται από την επίσημη εκπαίδευση».

Η Κύπρος βρίσκεται σε μια καλή πορεία ανάπτυξης των δικών της εργαλείων στον τομέα αυτό. Τα εύσημα για την πρωτοβουλία ανήκουν στο Τμήμα Εργασίας και την αρμόδια Υπουργό καθώς βεβαίως και σε όλους τους φορείς που συμβάλλουν στο συντονισμό (ΑνΑδ, ΚΕΠΑ, Μονάδα ΕΚΤ, Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού, ΟΝΕΚ κτλ) με στόχο την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης για τη νεανική απασχόληση, το οποίο να περιλαμβάνει και την εφαρμογή της «εγγύησης για τη νεολαία». Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού μέχρι το τέλος του χρόνου. Από την ταχεία εξέλιξη των μέχρι στιγμής διαβουλεύσεων φαίνεται ότι ο στόχος είναι εφικτός.

Για την υλοποίηση της εγγύησης για τη νεολαία τα κράτη μέλη μπορούν να επωφεληθούν από σχετικό ταμείο που έχει δημιουργηθεί με συνολικό προϋπολογισμό 6 δις ευρώ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διοχετεύσουν εθνικούς πόρους καθώς και να αξιοποιήσουν τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

Ποια τα οφέλη από την «εγγύηση νεολαίας»; Κατ’ αρχήν το ίδιο το κράτος και οι υπηρεσίες του εντατικοποιούν τις προσπάθειές τους με στόχευση τους ίδιους τους νέους. Δεύτερο, υποχρεούνται να εντοπίζουν τους άνεργους νέους, να αξιολογήσουν τις ανάγκες τους και να αναπτύσσουν ή να βελτιώσουν εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης-κατάρτισης ανάλογα με το προφίλ τους. Επιπλέον, οι νέοι αποκτούν περισσότερα προσόντα από φορείς τυπικής και μη τυπικής μάθησης ώστε να ανταγωνιστούν με καλύτερες πιθανότητες στην αγορά εργασίας. Τέλος, οι νέοι συνεχίζουν να κοινωνικοποιούνται, να μαθαίνουν και να δημιουργούν παραμένοντας έτσι ενεργοί στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Μαγικές λύσεις για την ανεργία δεν υπάρχουν, αλλά σίγουρα υπάρχουν καλές πρακτικές για τη συγκράτηση και τη σταδιακή αναχαίτισή της. Η «εγγύηση για τη νεολαία» αποτελεί μια πρακτική προς την ορθή κατεύθυνση που θα διατηρήσει τους νέους ενεργούς, θα τους δώσει συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες και θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες εργοδότησης που θα παρουσιάζονται. Προσδοκούμε ότι παρόμοια βήματα θα γίνουν και προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας (π.χ προσέλκυση επενδύσεων) αφού μόνο με την ισορροπία στην προσφορά και ζήτηση θέσεων εργασίας μπορεί το φάσμα της ανεργίας να αντιμετωπιστεί οριστικά.

Γράφει:  Ξένια Κωνσταντίνου

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ολόλευκος σαν την μαμά του την Szamoca γεννήθηκε ο μικρός στον ζωολογικό κήπο του Dedrecen της Ουγγαρίας. Το γαϊδουράκι είναι μόλις δυο εβδομάδων και το σπάνιο χρώμα του θα φέρει περισσότερους επισκέπτες στο πάρκο. EPA/ZSOLT CZEGLEDI

Ήξερες ότι...

Κάθε χρόνο, καταγράφονται 90.000 εγκυμοσύνες από της αγγλίδες έφηβες. Από αυτές, οι 2.200 αφορούν κορίτσια κάτω των 14ων ετών...

Σήμερα


Κυριακή
27
Σεπτεμβρίου
2020
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Γιορτάζουν : Ακυλίνα, Ακυλίνη, Ακυλήνη, Επίχαρις, Επιχάρια, Ζήνων, Καλλίστρατος, Καλλιστράτης, Καλλιστράτη

1821
Το Μεξικό κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία
1918
Ο Ελληνικός Στρατός (Ι και ΧΙΙΙ Μεραρχίες) απελευθερώνει ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία από τους Βουλγάρους.
1939
Στο πλαίσιο του Β Παγκοσμίου πολέμου, η Πολωνία παραδίδεται στους Γερμανούς, μετά από 26 ημέρες πολιορκίας και περίπου 140.000 Πολωνοί στρατιώτες πιάνονται αιχμάλωτοι
1940
Η ναζιστική Γερμανία, η φασιστική Ιταλία και η αυτοκρατορική Ιαπωνία υπογράφουν σύμφωνο συμμαχίας, που έμεινε στην ιστορία ως "Άξονας". Η Ιαπωνία εισβάλει στην Ινδοκίνα
1941
Ιδρύεται στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Το ένοπλο τμήμα του αποτέλεσε ο "Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός" (ΕΛΑΣ).
1951
Η γερμανική Βουλή ψηφίζει ομόφωνα την καταβολή αποζημιώσεων στους Εβραίους
1960
Το Μεξικό εθνικοποιεί όλες τις επιχειρήσεις
1972
Είκοσι επτά χρόνια μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία και η Κίνα τερμάτισαν την εμπόλεμη κατάσταση των χωρών τους ανταλλάσσοντας πρεσβευτές
2004
Τραγωδία με λεωφορείο στα Καμένα Βούρλα, με 7 μαθητές Λυκείου νεκρούς (από το Λύκειο Φαρκαδώνας Τρικάλων) και 34 τραυματίες από σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με νταλίκα στο πέταλο του Μαλιακού. Οι μαθητές μετέβαιναν στην Αθήνα, για να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy