Ενότητα - Ελπίδα - Προοπτική. Του Χάρη Καράμανου


1235879890009879767555554

Το βάθεμα της κρίσης του καπιταλισμού, αναδεικνύει με οδυνηρό τρόπο, για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου, τις αντιθέσεις μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας. Ιδιαίτερα σήμερα, με την παρουσία της Τρόικα στο νησί μας. 

Η αντιπολίτευση λέει ότι για όλα φταίει ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ. Καλά, κάποιος θα διερωτηθεί, φταίει ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ για την παγκόσμια κρίση; Μόνο στην Κύπρο έχει κρίση; Φταίει ο Χριστόφιας που 10 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης είναι σε ύφεση. Φταίει ο Χριστόφιας γιατί 10 δις ευρώ μας τα φόρτωσαν οι Τράπεζες παίζοντας ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι εις βάρους του λαού; Φταίει ο Χριστόφιας που του έλεγε ο κ. Αναστασιάδης υπόγραψε το μνημόνιο, γιατί αν δεν το υπογράψεις θα έχεις ποινικές και αστικές ευθύνες; Ας σοβαρευτούμε επιτέλους και να θέσουμε την Κύπρο πάνω από πολιτικά ανήθικους καιροσκόπους και ανεμόμυλους.

Το Μνημόνιο περιλαμβάνει επώδυνες πρόνοιες για τους εργαζόμενους. Για το ΑΚΕΛ ποτέ δεν ήταν επιλογή και δεν απόκρυψε ποτέ να πει ότι επιχείρησε να το αποφύγουμε. Δυστυχώς μας το επέβαλαν οι οικονομικές δυσκολίες και η πολιτική φιλοσοφία της Τρόικα. Ο κ. Μαλάς τοποθετήθηκε ξεκάθαρα για την ΑΤΑ και το 13ο και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Λιλλήκας όχι. Ο κ. Μαλάς είπε ξεκάθαρα τι προτείνει για το Κυπριακό. Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Λιλλήκας όχι. Ο κ. Μαλάς έδωσε το Πόθεν Έσχες του στη δημοσιότητα. Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Λιλλήκας όχι. Τόσο διαφορετικοί και τόσο ίδιοι! Ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο! Έχει άποψη και αυτή θα την εκφράσει μέσα από την κάλπη. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε κόντρα στους ανέμους που φυσούν εναντίον των συμφερόντων του λαού και θα πετύχουμε, ώστε ο Σταύρος Μαλάς να είναι ο επόμενος πρόεδρος, γιατί η Κύπρος αξίζει να έχει ελπίδα και προοπτική.

Ζούμε δύσκολες μέρες και εμείς δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε εκβιασμούς για να ζήσει ο λαός μας σκλαβιά. Αυτή την ώρα ο τόπος χρειάζεται ενότητα. Ενότητα που θα χτιστεί πάνω στον ελάχιστο σεβασμό, στην αλήθεια και στην πραγματικότητα. Πάνω στον αλληλοσεβασμό και στην ανάγκη να τεθεί το συμφέρον του τόπου πάνω από οποιοδήποτε άλλο μικροκομματικό συμφέρον. Μακριά από ψηφοθηρικές και λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Ο λαός έχει μπουχτίσει από ψέματα, μεταλλάξεις και πολιτικές του μπαλκονιού. Ακούμε από την μια τον κ. Αναστασιάδη, τον άνθρωπο που έλεγε να υπογράψουμε το μνημόνιο άρον – άρον χωρίς καμιά διαπραγμάτευση, ξεπουλώντας τον δημόσιο μας πλούτο και από την άλλη τον κ. Λιλλήκα, που λειτουργά εκ τους ασφαλούς με σοβαρές αντιφάσεις και μια όψιμη μεταμόρφωση, διεκδικώντας επάξια τον τίτλο του πρωταθλητή στον πολιτικό καιροσκοπισμό και την αναξιοπιστία. Ο Σταύρος Μαλάς είναι ο μοναδικός υποψήφιος που λειτούργει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας. Είναι ο μόνος υποψήφιος με ειλικρίνεια και ανοικτά χαρτιά, χωρίς δαιδαλώδεις ασάφειες που παραπέμπουν σε τυχοδιωκτικές επιλογές. Ο μοναδικός υποψήφιος που δεν θέλει να μας εντάξει σε έναν επιθετικό οργανισμό όπως είναι το ΝΑΤΟ.

Η Κύπρος ευτύχησε μέσα σε αυτή τη συγκυρία να έχει μια σημαντική προοπτική. Το φυσικό αέριο. Κι ας μην το πιστώθηκε ούτε και για μια φορά έστω ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Κύπρου τα τελευταία χρόνια. Αυτή η προοπτική μας επιτρέπει να χτίσουμε το αύριο, αν αξιοποιηθεί σωστά. Γι΄ αυτό και οι επερχόμενες εκλογές έχουν τεράστια σημασία για τον τόπο μας. Θα μπορέσει ο επόμενος Πρόεδρος να αξιοποιήσει αυτή την τεράστια προοπτική; Θα μπορέσει να εργαστεί έτσι που το πρώτο Μνημόνιο για την Κύπρο να είναι και το τελευταίο; Η απάντηση σίγουρα δεν μπορεί να βρεθεί ούτε στις προσεγγίσεις του κ. Αναστασιάδη, ούτε στις προσεγγίσεις του κ. Λιλλήκα. Την απάντηση θα την δώσει ο κυρίαρχος λαός και θα τη δώσει σωστά, ψηφίζοντας τον Μαλά στην Προεδρία του Κράτους. 

 

Γράφει: Χάρης Καράμανος 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Σάββατο
20
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

1862
Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902
Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1920
Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου.
1999
Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy