fbpx

Κύπρος και επενδύσεις - ενας γόρδιος δεσμός. Του Θανάση Αθανασίου

 

11262939 10152740428455303 2076298883 nΠολλά από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος οφείλονται ως ένα βαθμό στην αδυναμία όλων των κυβερνήσεων να θεσπίσουν μέτρα προσέλκυσης των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων.

Τα αποτελέσματα της αδυναμίας αυτής διαπερνούν ακόμη και σήμερα όλο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.

Αντίθετα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν έγκαιρα τα όποια μέτρα προσέλκυσης των ΞΑΕ, επωφελήθηκαν σημαντικά σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα σε εκείνους της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. 

Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (Foreign Direct Investment) ξεπερνούν ήδη ένα τρισ. Δολ. σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ οι πωλήσεις των ξένων θυγατρικών των πολυεθνικών εταιρειών είναι ήδη διπλάσιες του όγκου των παγκόσμιων εξαγωγών. Περισσότερες από 60.000 πολυεθνικές επιχειρήσεις ελέγχουν περίπου 700.000 θυγατρικές και ,μέσω αυτών, την παγκόσμια οικονομία.  

Τα μεγέθη αυτά, ασύλληπτα κυριολεκτικά, αφού ξεπερνούν το ετήσιο ΑΕΠ πολλών χωρών, καθιστούν σαφές το πλαίσιο των δυνατοτήτων όσων διακινούν αυτό τον όγκο των κεφαλαίων αλλά και το βαθμό επιρροής τους στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στις χώρες όπου επενδύονται. 

Οι κυβερνήσεις επί μισό και πλέον αιώνα δεν κατόρθωσαν να καταστήσουν τη χώρα ελκυστική στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις ή τουλάχιστον στο βαθμό που δικαιούταν η χώρα λόγω της γεωπολιτικής θέσης της και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.  

Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα τελευταία χρόνια παρακολουθούσαν απαθείς τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών να προσελκύουν ξένα κεφάλαια και μάλιστα σε τομείς και κλάδους που προτιμούσαν εκείνες και όχι οι ξένοι επενδυτές. 

Γράφει: Θανάσης Αθανασίου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ενα νέο τρόπο βρήκαν οι επιστήμονες για να παχύνουν το συκώτι από τις χήνες χωρίς την βάρβαρη διαδικασία της καταναγκαστικής τροφής με το χωνί. Ταΐζουν τα δύστυχα πουλιά με ένα χυμό από βακτήρια που σαν αποτέλεσμα έχει να διογκώνει το συκώτι τους για την παρασκευή Foie gras. Η προοπτική να αλλάξουμε εμείς διατροφικές συνήθειες, ούτε που συζητιέται... REUTERS/Regis Duvignau

Ήξερες ότι...

Οι φράουλες ανήκουν στην οικογένεια των ρόδων και όχι των μούρων.

Σήμερα


Κυριακή
8
Δεκεμβρίου
2019

Γιορτάζουν : Πατάπιος

1827
Η Τουρκία εκδίδει «Χάτι Σερίφι», με το οποίο όλοι οι «άπιστοι» χαρακτηρίζονται θανάσιμοι εχθροί των μουσουλμάνων.
1912
O ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κορυτσά.
1941
Oι ΗΠΑ και η Βρετανία κηρύττουν τον πόλεμο στην Ιαπωνία, μετά την επίθεση της τελευταίας στο Περλ Χάρμπορ.
1971
Ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη εγχείριση «bypass» στην Ελλάδα.
1974
Δημοψήφισμα για το Πολιτειακό στην Ελλάδα (υπέρ της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας 69,2%)
1980
Δολοφονείται έξω από το σπίτι του στο Μανχάταν, σε ηλικία 40 ετών το πρώην μέλος των "Beatles", Τζον Λένον από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy