Ακόμη μια ευκαιρία χάθηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Του Τάκη Χατζηγεωργίου

 

775555544433332246476478kj0

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που είχαμε αυτήν την εβδομάδα στην Ολομέλεια του ΕΚ ήταν η έκθεση για την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα.

Η εν λόγω έκθεση καταδείκνυε την ανάγκη για προγράμματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας σε διάφορες φάσεις της ζωής του ανθρώπου.

Αναφερόταν στο δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν πότε θέλουν να αποκτήσουν παιδιά και καλούσε τα κράτη μέλη να μην παρεμποδίζουν τις γυναίκες που επιθυμούν και έχουν λόγους να διακόψουν την κύηση. Καλούσε σε εφαρμογή μέτρων για πρόληψη των εκτρώσεων καθώς και σε υιοθέτηση πολιτικών για προσιτή πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Σύστηνε τη κάλυψη ειδικών αναγκών για ευάλωτα και περιθωριοποιημένα άτομα που απειλούνται από διάφορες μορφές αποκλεισμών. Καλούσε σε μη δίωξη επαγγελματιών που προβαίνουν σε εκτρώσεις καθώς και σε μη δίωξη όσων γυναικών έχουν υποβληθεί σε έκτρωση. Ειδική αναφορά έκανε στα κενά που υπάρχουν στις νομοθεσίες σε σχέση με τη προστασία εφήβων, μεταναστριών και γυναικών προσφύγων.

Επίσης αναφερόταν στην καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας, στον κοινωνικό αποκλεισμό των ΛΟΑΔ καθώς και στις πρακτικές καταναγκαστικής στείρωσης γυναικών με αναπηρίες, γυναικών Ρομά κα.

Για όλα αυτά τα θέματα καλούσε τα κράτη μέλη να θεσπίσουν ολοκληρωμένες εθνικές στρατηγικές που να ανταποκρίνονται στις ανθρώπινες ανάγκες και ταυτόχρονα να διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρά τις πολύ θετικές αναφορές που ενσωματώθηκαν στην έκθεση, εν τούτοις το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διαφώνησε με την έκθεση και κατέθεσε δικό του ψήφισμα στο οποίο τονιζόταν πως η διατύπωση και η εφαρμογή των πολιτικών για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, τα συναφή δικαιώματα και τη σεξουαλική αγωγή αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Τελικά το ψήφισμα του ΕΛΚ εγκρίθηκε με οριακή διαφορά (334 ψήφους υπέρ, 327 κατά και 35 αποχές). Δυστυχώς η έγκριση του ψηφίσματος του ΕΛΚ συνεπαγόταν την αυτόματη καταψήφιση του κειμένου της Edite Estrela. Η καταψήφιση της έκθεση Estrela προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ευρωβουλευτών, οι οποίοι την στήριζαν, καθώς είναι αλήθεια πως χθες χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη των γυναικών.

Γράφει: Τάκης Χατζηγεωργίου




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Μουμπάι, Ινδία: Ένας τεχνίτης βάζει τις τελευταίες πινελιές σε ένα άγαλμα της ινδουιστικής θεάς Ντούργκα σε εργαστήριο, κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Durga Puja. Rajanish Kakade/AP

Ήξερες ότι...

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της επικής ταινίας Η Βίβλος, ο σκηνοθέτης Τζον Χιούστον δήλωσε: «Δεν ξέρω πώς τα κατάφερε ο Θεός, αλλά εγώ δυσκολεύομαι πολύ».

Newsletter

Σήμερα


Δευτέρα
29
Σεπτεμβρίου
2025
Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα

Γιορτάζουν : Κυριάκος

1911
Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία με αφορμή την έριδα για τον έλεγχο της Τρίπολης στη Λιβύη.
1932
Σεισμική δόνηση ταράζει τη Θεσσαλονίκη.
1941
Ξεκινάει στη Σοβιετική Ένωση η σφαγή του Μπάμπι Γιάρ κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 30.000 Εβραίοι.
1944
Οι σοβιετικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Γιουγκοσλαβία.
1950
Απελευθερώνεται η Σεούλ με αμερικανική επέμβαση στην Κορέα (η Σεούλ ελευθερώνεται και παραδίδεται στον Πρόεδρο Σίγκμαν Ρι)
1954
Με συνθήκη δημιουργείται ο ευρωπαϊκός οργανισμός για πυρηνική έρευνα (CERN).
1970
Ορκίζεται νέος Πρόεδρος της Αιγύπτου, μετά το θάνατο του Νάσερ, ο πρωθυπουργός Ανουάρ Σαντάτ.
1992
Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει άλλο κράτος από την Κυπριακή Δημοκρατία
1993
Η Κίνα ζητά από τον ΟΗΕ την πλήρη καταστροφή των πυρηνικών οπλοστασίων.
2004
Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας γίνεται ο Φέρεντς Γκιουρτσάνι.