Η παιδεία, η αντίδραση, η ευθύνη. Του Στέλιου Καράσαββα

mathikarasΠαγκύπριο θέμα συζήτησης είναι, δυστυχώς, η ανάλυση των μικροεπεισοδίων που εκτυλίχθηκαν από μειοψηφία μαθητών ενάντια στην αστυνομία αντί η συζήτηση να πρόσκειται στο γιατί οι μαθητές έκαναν αυτή τη μεγαλειώδη διαμαρτυρία που συμμετείχαν πέραν των δύο χιλιάδων.

Όποιαδήποτε αναφορά σε αποτυχία είναι τουλάχιστον αστεία ειδικά με τις τόσες απειλές που εκτοξεύθηκαν από πλευράς υπουργείου. Στο θέμα μας λοιπόν.

Θέμα 1 - Ο λόγος της κινητοποίησης

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπάρχει μια γενικότερη επίθεση στην παιδεία είτε αυτό είναι στη δευτεροβάθμια είτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένας υπουργός ο οποίος δε συζητά με το οργανωμένο μαθητικό κίνημα, ένας υπουργός που δεν το λαμβάνει υπόψη, ένας υπουργός που αντί να μπει σε διάλογο αποβάλλει μαθητές, ένας υπουργός που διορίζει εκπροσώπους χωρίς να σέβεται τη δημοκρατία, ένας υπουργός που αντί να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα μοιράζει αδικαιόλογητες απουσίες, στιγματίζει μαθητές και καλεί την αστυνομία ωσάν και οι μαθητές είναι εγκληματίες. Αυτός λοιπόν ήταν ο λόγος της διαμαρτυρίας των μαθητών όσο και να θάφτηκε πίσω από άλλα μικρογεγονότα.

Θέμα 2 - Η αντίδραση

Μια μερίδα μαθητών, μειοψηφία όπως επισημάνθηκε, αντίδρασε εκτενώς προς την αστυνομία. Η συγκεκριμένη πράξη καταδικάστηκε επίσημα από την ΠΣΕΜ. Δυστυχώς όμως όσο λάθος ήταν ο συγκεκριμένος τρόπος αντίδρασης της μειοψηφίας άλλο τόσο λάθος ήταν και η αντίδραση της αστυνομίας. Η ουσία όμως της κινητοποίσησης δεν ήταν αυτή η αντιπαράθεση, αστυνομίας με τη μειοψηφία, αλλά η αντίδραση ενάντια στον ετσιθελισμό του υπουργού και του Υπουργείου Παιδείας.

Θέμα 3 - Η ευθύνη

Η ευθύνη της όλης κατάστασης βαραίνει αποκλειστικά την παιδεία μας. Η ετσιθελική στάση του υπουργού προς την ΠΣΕΜ είναι αποτέλεσμα της παιδείας μας. Η πρόσκληση της αστυνομίας για να διατηρήσουν την τάξη απέναντι σε ανήλικους μαθητές είναι λογική της παιδείας μας. Η πρόκληση των μαθητών από την αστυνομία είναι αποτέλεσμα της παιδείας μας. Η αντίδραση της μικρής μερίδας των μαθητών είναι αποτέλεσμα της παιδείας μας. Ο κανιβαλισμός από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα είναι αποτέλεσμα της παιδείας μας. Όλα αυτά λοιπόν είναι αποτέλεσματα της παιδείας μας που τόσο θέλουν να αλλάξουν και να την κάνουν ακόμα πιο απρόσιτη.

Συνοπτικά

• Υπάρχει ένα οργανωμένο μαθητικό κίνημα που αντιδρά και διεκδικεί τα δικαιώματα του.

• Έναν υπουργό που δρα ετσιθελικά και μονόπλευρα.

• Μια αστυνομία που προκαλεί αντί να προστατεύει.

• Κάποιους μαθητές που γίνονται θύματα αυτής της λογικής και αντιδρούν βίαια.

• Τα ΜΜΕ να κανιβαλίζουν στο βωμό της τηλεθέασης και των κλικς.

Για το τέλος

Η παιδεία μας μπάζει, μπάζει από παντού και για αυτό δε φταίνε οι μαθητές. Καλά θα κάνουν κάποιοι να το αντιληφθούν γρήγορα πριν να έχουμε άλλα. Οι μαθητές βρίσκονται στο τελευταίο βαγόνι μιας αμαξοστοιχίας η οποία εκτροχιάστηκε.

Υ.Γ. «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα.»

Γράφει: Στέλιος Καράσαββας


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy