fbpx

Τιμή αλά καρτ. Του Στέλιου Γεωργίου

 

anti-nazi77

Τιμή στον Γλαύκο Κληρίδη! Ναι, αλλά όχι αλά καρτ. 

Τιμή σε ολόκληρη την πολιτική σκέψη του ανθρώπου που ήταν μερικές δεκαετίες πιο μπροστά από την εποχή του. Του πολιτικού που ήταν βαθειά δημοκράτης πριν υπάρξει καν δημοκρατία σ’ αυτό τον τόπο. Και, βέβαια, στο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σκέψης.

Είδαμε πολλή υποκρισία αυτές τις μέρες. Εμετική πολλές φορές. Ακούσαμε υπεραπλουστεύσεις και υπερβολές που ούτε ο ίδιος θα ενέκρινε. Αυτό που δεν ακούσαμε ήταν μια ανάλυση των δύσκολων αποφάσεων του και μια αναφορά στις όχι και τόσο δημοφιλείς απόψεις του. Μείναμε, όπως πάντα, στα πιο εύκολα, τα πιο εύπεπτα, αυτά που βολεύουν. Όμως, ο Κληρίδης πήγαινε μια ζωή κόντρα στο ρεύμα και έλεγε όσα κανείς άλλος δεν τόλμησε να πει. Και αυτά τα λόγια του, τα μη ευχάριστα, είναι τα μόνα χρήσιμα στους νουνεχείς. Τα υπόλοιπα είναι απλώς ωραία συνθήματα για τους καιροσκόπους.

Άργησε ο Κληρίδης να γίνει Πρόεδρος. Αν δεν ήταν ο 4ος Πρόεδρος, αλλά ο 2ος, η ιστορία τούτου του νησιού ίσως έπαιρνε διαφορετική πορεία. Βέβαια, πάλι το κατεστημένο θα «συνωμοτούσε» για να τον σταματήσει. Όμως, κάποια πράγματα θα ήταν σίγουρα διαφορετικά. Δεν θα κάναμε φλάμπουρο τον λεγόμενο μακροχρόνιο αγώνα, για παράδειγμα. Ούτε θα φτάναμε στο σημείο να προτιμούμε και να προβάλλουμε τη «δεύτερη καλύτερη λύση» ως πρώτη.

Τιμήσαμε τον Κληρίδη, Πολιτεία και λαός, αλλά μείναμε – όπως πάντα - σε επιφανειακό, κοινωνικό επίπεδο. Χάσαμε την ευκαιρία να μάθουμε και κάτι, να συζητήσουμε και κάτι σοβαρά σε σχέση με τις επιλογές του και τις παρακαταθήκες του. Έτσι, μάλλον θα συνεχίσουμε την πολιτική της ιστορικής ονειροπόλησης αντί για την πολιτική του ρεαλισμού, της διορατικότητας και της σωφροσύνης που εκείνος πρέσβευε. Την πολιτική του σκέψη την θάψαμε και κείνη, με τιμές. 


Γράφει:  Στέλιος Γεωργίου 


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Χρυσάφια. Θα είναι ο μεγαλύτερος της πόλης. Ο Buddha Dhammakaya Thep Mongkol φτιαγμένος από χαλκό με ύψος 69 μέτρα θα κοιτάζει παράγκες και λαμπερά κτίρια από τον ναό Wat Paknam Bhasicharoen της Μπανκόγκ φτιαγμένος αποκλειστικά από δωρεές. EPA/RUNGROJ YONGRIT

Ήξερες ότι...

Σε όλο τον κόσμο τυπώνονται κάθε χρόνο περισσότερα χαρτονομίσματα του παιχνιδιού Monopoly, συγκριτικά με τα αληθινά χαρτονομίσματα.

Σήμερα


Σάββατο
11
Ιουλίου
2020
Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών

Γιορτάζουν : Ευφημία, Εύφη, Εύφημη, Εύφημος, Ευφημούλα, Ευφούλα, Φούλα, Όλγα

1536
Πεθαίνει ο Δεσιδέριος Eρασμος. Φιλόλογος και ανθρωπιστής, πολέμησε κάθε απόλυτο, καυτηρίασε εστεμμένους και κληρικούς και αφοσιώθηκε στον αγώνα για την απελευθέρωση του πνεύματος από τις προκαταλήψεις και τους δογματισμούς. Αριστουργήματα ύφους στη λατινική γλώσσα είναι τα έργα του «Mωρίας εγκώμιο» και «Συνομιλίες». Θεωρείται ότι άνοιξε τον δρόμο για τη μεταρρύθμιση. Γεννήθηκε στο Pότερνταμ της Oλλανδίας το 1467.
1767
Γεννιέται ο Tζον Kουίνσι Άνταμς, Aμερικανός πολιτικός. Έγινε o έκτος πρόεδρος των HΠA από το 1825 και ο μοναδικός έως το 2000 γιος προηγούμενου προέδρου: O πατέρας του, Tζον Aνταμς, ήταν o δεύτερος πρόεδρος το 1797. O πατέρας πέθανε το 1826, ο γιος το 1848.
1865
Γαλλική Επανάσταση: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ απολύει τον υπουργό Νεκέρ.
1921
H Mογγολία διακηρύσσει την ανεξαρτησία της ως Λαϊκή Δημοκρατία.
2006
Μουσουλμάνοι του Kασμίρ ανατινάσσουν επτά βαγόνια πρώτης θέσης ισάριθμων συρμών στη Bομβάη. Oι νεκροί ξεπερνούν τους διακόσιους και οι τραυματίες τους εξακόσιους.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy