fbpx

Τιμή αλά καρτ. Του Στέλιου Γεωργίου

 

anti-nazi77

Τιμή στον Γλαύκο Κληρίδη! Ναι, αλλά όχι αλά καρτ. 

Τιμή σε ολόκληρη την πολιτική σκέψη του ανθρώπου που ήταν μερικές δεκαετίες πιο μπροστά από την εποχή του. Του πολιτικού που ήταν βαθειά δημοκράτης πριν υπάρξει καν δημοκρατία σ’ αυτό τον τόπο. Και, βέβαια, στο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σκέψης.

Είδαμε πολλή υποκρισία αυτές τις μέρες. Εμετική πολλές φορές. Ακούσαμε υπεραπλουστεύσεις και υπερβολές που ούτε ο ίδιος θα ενέκρινε. Αυτό που δεν ακούσαμε ήταν μια ανάλυση των δύσκολων αποφάσεων του και μια αναφορά στις όχι και τόσο δημοφιλείς απόψεις του. Μείναμε, όπως πάντα, στα πιο εύκολα, τα πιο εύπεπτα, αυτά που βολεύουν. Όμως, ο Κληρίδης πήγαινε μια ζωή κόντρα στο ρεύμα και έλεγε όσα κανείς άλλος δεν τόλμησε να πει. Και αυτά τα λόγια του, τα μη ευχάριστα, είναι τα μόνα χρήσιμα στους νουνεχείς. Τα υπόλοιπα είναι απλώς ωραία συνθήματα για τους καιροσκόπους.

Άργησε ο Κληρίδης να γίνει Πρόεδρος. Αν δεν ήταν ο 4ος Πρόεδρος, αλλά ο 2ος, η ιστορία τούτου του νησιού ίσως έπαιρνε διαφορετική πορεία. Βέβαια, πάλι το κατεστημένο θα «συνωμοτούσε» για να τον σταματήσει. Όμως, κάποια πράγματα θα ήταν σίγουρα διαφορετικά. Δεν θα κάναμε φλάμπουρο τον λεγόμενο μακροχρόνιο αγώνα, για παράδειγμα. Ούτε θα φτάναμε στο σημείο να προτιμούμε και να προβάλλουμε τη «δεύτερη καλύτερη λύση» ως πρώτη.

Τιμήσαμε τον Κληρίδη, Πολιτεία και λαός, αλλά μείναμε – όπως πάντα - σε επιφανειακό, κοινωνικό επίπεδο. Χάσαμε την ευκαιρία να μάθουμε και κάτι, να συζητήσουμε και κάτι σοβαρά σε σχέση με τις επιλογές του και τις παρακαταθήκες του. Έτσι, μάλλον θα συνεχίσουμε την πολιτική της ιστορικής ονειροπόλησης αντί για την πολιτική του ρεαλισμού, της διορατικότητας και της σωφροσύνης που εκείνος πρέσβευε. Την πολιτική του σκέψη την θάψαμε και κείνη, με τιμές. 


Γράφει:  Στέλιος Γεωργίου 


Φωτογραφία της ημέρας

kampia

Ο κηπουρός έχει κέφια. Με υπομονή (συστατικό απαραίτητο στην κηπουρική) και λίγη τεχνική, ο πράσινος αδιάφορος θάμνος στο New Paltz της Νέας Υόρκης μεταμορφώθηκε σε χαμογελαστή κάμπια. (Lee Reich via AP)

Ήξερες ότι...

Το 1853 στη Σαρατόνγκα της Νέας Υόρκης, ένας πελάτης επέπληξε τον μάγειρα ενός εστιατορίου, ονόματι Τζορτζ Κραμ, ότι είχε κόψει πολύ χοντρές τις τηγανητές πατάτες. Τότε αυτός από αντίδραση τις ψιλόκοψε, φτιάχνοντας τα πρώτα τσιπς.

Σήμερα


Σάββατο
17
Αυγούστου
2019

Γιορτάζουν : Λευκοθέα, Λευκοθέη, Μύρων, Μύρα, Μίρκα, Στράτος, Στράτων, Στράτης, Στράτα, Στρατία, Στρατίνα, Στρατούλα

1790
Η πρωτεύουσα των ΗΠΑ μεταφέρεται από τη Νέα Υόρκη στη Φιλαδέλφεια, όπου θα παραμείνει μέχρι το 1800 οπότε θα μεταφερθεί στην Ουάσινγκτον.
1895
Αρχίζουν οι μεγάλες σφαγές των Αρμενίων στη Κωνσταντινούπολη και γενικότερα στη Τουρκία.
1969
400.000 νέοι παρακολουθούν τη θρυλική συναυλία στο Γούντστοκ.
1970
Ξεκινά το ταξίδι του για την Αφροδίτη το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Venera 7.
1995
Η Κίνα πραγματοποιεί τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της μέσα στο 1995, προκαλώντας την αντίδραση πολλών χωρών.
1998
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παραδέχεται ότι είχε «ανάρμοστη σωματική επαφή» με την υπάλληλο Μόνικα Λεβίνσκι. Την ίδια ημέρα παραδέχτηκε ότι «παραπλάνησε» τον λαό για τη σχέση του.
2005
Ξεκίνησε από το Ισραήλ η εκκένωση της λωρίδας της Γάζας από εβραίους εποίκους.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy