Τιμή αλά καρτ. Του Στέλιου Γεωργίου

 

anti-nazi77

Τιμή στον Γλαύκο Κληρίδη! Ναι, αλλά όχι αλά καρτ. 

Τιμή σε ολόκληρη την πολιτική σκέψη του ανθρώπου που ήταν μερικές δεκαετίες πιο μπροστά από την εποχή του. Του πολιτικού που ήταν βαθειά δημοκράτης πριν υπάρξει καν δημοκρατία σ’ αυτό τον τόπο. Και, βέβαια, στο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σκέψης.

Είδαμε πολλή υποκρισία αυτές τις μέρες. Εμετική πολλές φορές. Ακούσαμε υπεραπλουστεύσεις και υπερβολές που ούτε ο ίδιος θα ενέκρινε. Αυτό που δεν ακούσαμε ήταν μια ανάλυση των δύσκολων αποφάσεων του και μια αναφορά στις όχι και τόσο δημοφιλείς απόψεις του. Μείναμε, όπως πάντα, στα πιο εύκολα, τα πιο εύπεπτα, αυτά που βολεύουν. Όμως, ο Κληρίδης πήγαινε μια ζωή κόντρα στο ρεύμα και έλεγε όσα κανείς άλλος δεν τόλμησε να πει. Και αυτά τα λόγια του, τα μη ευχάριστα, είναι τα μόνα χρήσιμα στους νουνεχείς. Τα υπόλοιπα είναι απλώς ωραία συνθήματα για τους καιροσκόπους.

Άργησε ο Κληρίδης να γίνει Πρόεδρος. Αν δεν ήταν ο 4ος Πρόεδρος, αλλά ο 2ος, η ιστορία τούτου του νησιού ίσως έπαιρνε διαφορετική πορεία. Βέβαια, πάλι το κατεστημένο θα «συνωμοτούσε» για να τον σταματήσει. Όμως, κάποια πράγματα θα ήταν σίγουρα διαφορετικά. Δεν θα κάναμε φλάμπουρο τον λεγόμενο μακροχρόνιο αγώνα, για παράδειγμα. Ούτε θα φτάναμε στο σημείο να προτιμούμε και να προβάλλουμε τη «δεύτερη καλύτερη λύση» ως πρώτη.

Τιμήσαμε τον Κληρίδη, Πολιτεία και λαός, αλλά μείναμε – όπως πάντα - σε επιφανειακό, κοινωνικό επίπεδο. Χάσαμε την ευκαιρία να μάθουμε και κάτι, να συζητήσουμε και κάτι σοβαρά σε σχέση με τις επιλογές του και τις παρακαταθήκες του. Έτσι, μάλλον θα συνεχίσουμε την πολιτική της ιστορικής ονειροπόλησης αντί για την πολιτική του ρεαλισμού, της διορατικότητας και της σωφροσύνης που εκείνος πρέσβευε. Την πολιτική του σκέψη την θάψαμε και κείνη, με τιμές. 


Γράφει:  Στέλιος Γεωργίου 



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Λωρίδα της Γάζας: Ένας άνδρας κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο, καθώς Παλαιστίνιοι αναζητούν θύματα από τη νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο προσφυγικό στρατόπεδο αλ-Σάτι. Mahmoud Issa/Reuters

Ήξερες ότι...

Τον 15ο αιώνα, στη Βαυαρία, τα μέλη της ευαγγελικής σέκτας «Αδερφότητα της Μοραβίας», εξαιτίας της αποστροφής τους απέναντι στη βία και την αιματοχυσία, όταν έπρεπε να εκτελέσουν κάποιον, τον γαργαλούσαν μέχρι θανάτου!

Newsletter

Σήμερα


Πέμπτη
17
Ιουλίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

Γιορτάζουν : Μαρίνα, Μαρίνος, Αλίκη

180
Δώδεκα άνθρωποι εκτελούνται στη Βόρεια Αφρική λόγω της χριστιανικής τους πίστης. Πρόκειται για την παλαιότερη καταγραφή Χριστιανισμού σ εκείνη την περιοχή.
1751
Ίδρυση της «Αρχαίας Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας», ή αλλιώς ονομαζόμενης «Μεγάλης Στοάς των Ελευθέρων και Αποδεκτών Τεκτόνων της Αγγλίας».
1815
Ο Μέγας Ναπολέων παραδίνεται στις βρετανικές δυνάμεις στο Ροσφόρ.
1912
Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές αρχές και ανακηρύσσουν την "Ικαριακήν Πολιτείαν".
1913
Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος.
1945
Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να επιστρέψει στην Ελλάδα.
1953
Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα ΕΚΣΕ στην Κορέα αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στο Β.Δ. τμήμα της Ζουγκάμ - Νι.