Η Έκθεση του Ελεγκτή και ο ρόλος της CYTA. Του Στέφανου Στεφάνου


Ιδιωτικοποίηση! Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης για τη CYTA

 

Η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή (για το 2017) για τη CYTA, η οποία πρόσφατα συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ανέδειξε για ακόμα μια φορά προβλήματα, στρεβλώσεις, «περίεργες» αποφάσεις και διαδικασίες.

Τα κακώς έχοντα είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διεύθυνσης να τα επιλύσουν, για να μπορέσει ο Οργανισμός να απαλλαγεί από τις παθογένειές του. Οι αποφάσεις και οι προσεγγίσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού έχουν πείσει ότι ποσώς δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση των προβλημάτων. Η Κυβέρνηση από τη μια χρησιμοποιεί τον Οργανισμό για να «τακτοποιεί» ημέτερους και να εξυπηρετεί ιδιοτελή συμφέροντα. Από την άλλη, χρησιμοποιεί τα κακώς έχοντα για να δυσφημίζει τη CYTA, να τη δαιμονοποιεί στη συνείδηση της κοινωνίας για να μπορέσει να την ιδιωτικοποιήσει χωρίς μεγάλο πολιτικό κόστος.

Ιδιωτικοποίηση! Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης για τη CYTA. Σε αντιδιαστολή με τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες καταψήφισαν το πρώτο νομοσχέδιο για ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, η κυβέρνηση επαναφέρει το θέμα.

Η κυβέρνηση, για να θολώσει τα νερά, αποφεύγει να μιλά για ιδιωτικοποίηση και ισχυρίζεται ότι αυτό που επιδιώκει είναι η προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.

Το ζήτημα, βέβαια, είναι αν η CYTA έχει ανάγκη από στρατηγικό επενδυτή. Η διεθνής εμπειρία ορίζει ότι ένας οργανισμός ή μια εταιρεία αναζητεί στρατηγικό επενδυτή είτε γιατί έχει ανάγκη από χρηματοδότηση είτε γιατί έχει ανάγκη από τεχνογνωσία.

Η CYTA δεν έχει ανάγκη ούτε από χρηματοδότηση ούτε από τεχνογνωσία. Ο Οργανισμός είναι κερδοφόρος, διαθέτει αποθεματικά μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων και από το 2002 έχει δώσει μερίσματα στο κράτος ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στην τεχνογνωσία, η CYTA κατέχει τεχνολογία αιχμής και –όπως κατέθεσε η πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού στη Βουλή- αποτελεί τον βασικό πυλώνα για την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η CYTA ανάλαβε από μέρους του κράτους τη μεταφορά της οπτικής ίνας στα σπίτια (fiber to the home), ένα έργο που θα στοιχίσει για την επόμενη δεκαετία περισσότερο από 110 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η πολυδάπανη πλην, όμως, αναγκαία επένδυση που γίνεται προς όφελος της κοινωνίας, καμία ιδιωτική εταιρεία δεν θα μπορούσε να την αναλάβει.

Η πρόεδρος του ΔΣ της CYTA ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που έχει η CYTA για να καθιερωθεί η Κύπρος ως επικοινωνιακός κόμβος στην περιοχή. Σημείωσε, επίσης, ότι είναι τεράστιας εθνικής σημασίας να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί η από μέρους της CYTA διαχείριση των διεθνών καλωδίων που κατέχει η Κύπρος.

Τα όσα ανάφερε η πρόεδρος του ΔΣ τεκμηριώνουν, γιατί η CYTA πρέπει να παραμείνει δημόσιος οργανισμός. Άλλωστε, είναι αδύνατο ένας νουνεχής άνθρωπος να αντιληφθεί τους λόγους που η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ πασχίζει εδώ και καιρό να ιδιωτικοποιήσει τη CYTA. Το μόνο που λογικά μπορεί να υποθέσει κανείς είναι ότι, αυτή η επιμονή πηγάζει από μια ιδεολογική εμμονή ότι ο ιδιωτικός τομέας δήθεν τα καταφέρνει καλύτερα ή ότι (και) εδώ υπάρχουν μεγάλα ιδιοτελή συμφέροντα τα οποία η κυβέρνηση θέλει να εξυπηρετήσει.

Αν ο ιδιωτικός τομέας είναι ό,τι καλύτερο για τους στρατηγικούς τομείς μιας μικρής, γεωγραφικά απομονωμένης και ημικατεχόμενης χώρας, όπως είναι η Κύπρος, το παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού είναι πολύ διαφωτιστικό. Τίποτα απ’ όλα όσα ισχυριζόταν η κυβέρνηση (ανταγωνιστικότητα, μεγαλύτερη κίνηση, περισσότερα έσοδα για το κράτος, μετατροπή του λιμανιού σε περιφερειακό κόμβο) δεν προέκυψε. Αντίθετα! Το λιμάνι βυθίστηκε στα προβλήματά του, η Αρχή Λιμένων έγινε ζημιογόνα, τα έσοδα του κράτους έχουν μειωθεί, εταιρείες έφυγαν και η κίνηση έχει μειωθεί.  

Η CYTA ασφαλώς και έχει προβλήματα, υπάρχουν στρεβλώσεις, υπάρχουν και σκάνδαλα. Αυτά έπρεπε από καιρό με αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστούν. Αυτό είναι ευθύνη της διεύθυνσης, του ΔΣ και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης που το διορίζει.

Αλλαγές πρέπει να γίνουν επίσης στο (θεσμικό και κανονιστικό) πλαίσιο λειτουργίας της CYTA. Πρέπει να αποκτήσει περισσότερη αυτονομία, περισσότερη ευελιξία για να έχει τη δυνατότητα επί ίσοις όροις να ανταγωνίζεται τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σ’ ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η CYTA μπορεί και πρέπει να το κάνει. Πρώτα απ’ όλα όμως πρέπει να προστατευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Οργανισμού. Χωρίς αυτόν η Κύπρος, η οικονομία και η κοινωνία θα χάσουν.

Όσες πολιτικές δυνάμεις έχουν ως καθοδηγητική πυξίδα την εξυπηρέτηση των εθνικών και δημόσιων συμφερόντων της Κύπρου, το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα της CYTA ενάντια στην εμμονή της κυβέρνησης να την ιδιωτικοποιήσει. Το ΑΚΕΛ για ακόμα μια φορά θα σταθεί μπροστάρης σ’ αυτό. Αναμένουμε από τις υπόλοιπες δυνάμεις να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.

Γράφει: Στέφανος Στεφάνου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ο καλλιτέχνης Philip Colbert ποζάρει μαζί με το Lobstar Bot, ένα ρομπότ που κατασκευάστηκε με την βοήθεια του εργαστηρίου ρομπότ του University College του Λονδίνου. Το ρομπότ «τροφοδοτημένο» με την τέχνη του Colbert μπορεί να παράγει την δική του μοναδική τέχνη. EPA/TOLGA AKMEN

Ήξερες ότι...

Ο μεγαλύτερος διανομέας παιχνιδιών στον κόσμο είναι τα McDonalds.

Σήμερα


Κυριακή
4
Δεκεμβρίου
2022

Γιορτάζουν : Βαρβάρα, Ρούλα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή

1877
Ο Τόμας Έντισον εφευρίσκει το φωνόγραφο.
1897
Υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως, με την οποία τερματίζεται ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλλει 4.000.000 τουρκικές λίρες ως πολεμική αποζημίωση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1943
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βολιβία κηρύσσει των πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα.
1977
Ο Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα αυτοανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Κένυας.
1992
Απόβαση Αμερικάνικων δυνάμεων στην Σομαλία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy