fbpx

Η νίκη του Ακιντζί και οι προοπτικές λύσης. Του Στέφανου Στεφάνου

akistefff

Δεν πρόλαβε ο Μουσταφά Ακιντζί να αναδειχθεί ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα άρχισαν πάλι τα συνήθη όργανα να παίζουν.

Σωρηδόν άρχισαν οι εκτιμήσεις ότι έχοντας απέναντί μας τον Ακιντζί το Κυπριακό θα επιλυθεί. Σωρηδόν και οι προβλέψεις ότι η Τουρκία θα ελέγξει τελικά το νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη και δεν θα γίνει τίποτε. Άρχισαν και οι πρώτες αλληλοκατηγορίες περί απορριπτικών και ενδοτικών.

Είναι καιρός, επιτέλους, να μάθουμε σε τούτο τον τόπο να συζητούμε ώριμα και ψύχραιμα, παρά να αναλωνόμαστε σε απόλυτες αναλύσεις και προβλέψεις. Έτσι κι αλλιώς τα πάντα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί ο καθένας θα δείξει τις πραγματικές του προθέσεις και θα κριθεί για τις θέσεις και τη συμπεριφορά του.

Η νίκη του Ακιντζί αναμφίβολα αποτελεί θετικό γεγονός για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να μην αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ ενός πολιτικού που διαχρονικά και με συνέπεια είναι υποστηριχτής της επανένωσης της Κύπρου και του λαού της στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας (αυτός είναι ο Ακιντζί) και ενός πολιτικού που είναι δογματικά προσκολλημένος στη διχοτόμηση (ο Έρογλου).

Η παρουσία του Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν σημαίνει ότι ακυρώνει τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να κρατά το κλειδί της λύσης. Από την άλλη όμως η παρουσία του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη μπορεί να ενισχύσει τη φωνή των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έστειλαν ισχυρό μήνυμα κοινοτισμού προς την Τουρκία.

Έστω κι αν ο ρόλος της Τουρκίας εξακολουθεί να υπάρχει, η παρουσία του Ακιντζί μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την επίτευξη προόδου στο διακοινοτικό διάλογο. Αυτό έγινε κι όταν ο κ. Ταλάτ ήταν στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Παρά τις παλινωδίες και τα σκαμπανεβάσματά του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Ταλάτ, έχοντας απέναντί του τον Δημήτρη Χριστόφια, βοήθησε στην επίτευξη πολύ σημαντικών συγκλίσεων σε τρία από τα έξι βασικά κεφάλαια του Κυπριακού. Οι δύο κοινότητες ποτέ προηγουμένως στην ιστορία των διαπραγματεύσεων δεν συμφώνησαν σε τόσα πολλά και σημαντικά. Όταν απέναντι στον Χριστόφια βρέθηκε ο Έρογλου σχεδόν τίποτε δεν επετεύχθη. Αυτό αποδεικνύει ότι έχει σημασία ποιος είναι συνομιλητής.

Έχοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την ψηφοφορία στα κατεχόμενα και ενόψει του γεγονότος ότι πολύ σύντομα επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να προετοιμαστεί πολύ σοβαρά για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος είναι μεν θετικά, αλλά μόνο με αυτά το Κυπριακό δεν επιλύεται. Μόνο με τη διαπραγμάτευση των ουσιαστικών θεμάτων μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος και να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεχτή λύση.

Επομένως ο Πρόεδρος πρέπει σοβαρά να προετοιμαστεί για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να εγκαταλείψει τις διάφορες πολιτικές σκοπιμότητας και εσωτερικής κατανάλωσης, οι οποίες προκάλεσαν κόστος στην ελληνοκυπριακή πλευρά και της επιμερίστηκαν ευθύνες για τη στασιμότητα στο Κυπριακό. Κι αυτό συνέβη όταν απέναντι στον Πρόεδρο ήταν ο κ. Έρογλου. Ο Πρόεδρος θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει να αξιοποιήσει τις συγκλίσεις οι οποίες καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της απόστασης που πρέπει να διανυθεί για να επιτευχθεί λύση.

Το ΑΚΕΛ, όπως πάντα θα συνεχίσει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να εργάζεται για λύση. Θα συνεχίσει δημιουργικά να στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή στον κ. Αναστασιάδη. Θα συνεχίσει να ενθαρρύνει το διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και την ανάπτυξη κοινής δράσης για να επικρατήσει ο ορθολογισμός και η αισιοδοξία.

Γράφει: Στέφανος Στεφάνου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Η κατάρα των άδειων θέσεων. Δεν υπάρχει καλλιτέχνης που μπορεί να το αντέξει το θέαμα μπροστά του με τις άδειες καρέκλες. Γι αυτό και οι μουσικοί που έκαναν την πρόβα τους στο Gran Teatre del Liceu της Βαρκελώνης το γέμισαν με γλάστρες με φυτά. Με αυτό τον τρόπο θέλησαν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό, τώρα που ξεκινάνε οι παραστάσεις να έρθουν στο θέατρο. REUTERS/Nacho Doce

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ρώμη, όταν ένας άνδρας κατέθετε στο δικαστήριο, έπρεπε να ορκιστεί στους όρχεις του.

Σήμερα


Τετάρτη
8
Ιουλίου
2020
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας

Γιορτάζουν : Θεόφιλος, Φιλιώ, Προκόπιος, Προκόπης, Προκοπία

1497
Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο ντα Γκάμα αποπλέει από τη Λισαβώνα με προορισμό την Ινδία.
1656
Κατά την Α Σταυροφορία, 15.000 Χριστιανοί στρατιώτες βαδίζουν γύρω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ.
1908
Συνάπτεται σκληρή μάχη μεταξύ 150 Βουλγάρων Κομιτατζήδων και των ανταρτικών σωμάτων των Εμμ. Νικολούδη, Βολάνη και Καραβίτη στο ύψ. Πιπερίτσα του όρους Καϊμακτσαλάν, με αποτέλεσμα την άτακτη υποχώρηση των Κομιτατζήδων που είχαν 28 νεκρούς. Μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής τους Πογόντσες.
1990
Η Δυτική Γερμανία (νυν Γερμανία) κατακτά το παγκόσμιο κύπελλο στο ποδόσφαιρο κερδίζοντας στη Ρώμη την Αργεντινή με 1-0. Το νικητήριο γκολ σημειώνει ο Αντρέας Μπρέμε με πέναλτι 5 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy