Η αντιπολίτευση προσπαθεί, η κυβέρνηση κατηγορεί… Του Στέφανου Στεφάνου


Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΑΚΕΛ έκανε διαβήματα για λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας η κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών απάντησε ότι το φαινόμενο είναι παρωδικό και δεν υπάρχει ανάγκη.

 

Όταν το ΑΚΕΛ επανήλθε τον Οκτώβριο -με αφορμή την κρίση στις τιμές των σιτηρών- προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης, η κυβέρνηση απάντησε με υποσχέσεις χωρίς όμως να λάβει ουσιαστικά μέτρα.

Τον Δεκέμβριο, όταν το ΑΚΕΛ κατάθεσε πρόταση στη Βουλή για μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 9% στον ηλεκτρισμό η οποία υπερψηφίστηκε με μοναδική διαφωνία αυτή του ΔΗΣΥ, η κυβέρνηση κατηγόρησε την αντιπολίτευση για λαϊκισμό. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ανέφερε τον νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο και το θέμα ακόμα εκκρεμεί. Οι δε καταναλωτές συνεχίζουν να επιβαρύνονται με 19% ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού.

Η αρνητική στάση της κυβέρνησης στις προτάσεις και τα διαβήματα του ΑΚΕΛ είναι συνεχής. Χαρακτηριστικό αυτής της αρνητικής στάσης αποτελεί το γεγονός ότι ενώ το ΑΚΕΛ από τις αρχές Ιουλίου ζητά συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για συζήτηση της πρότασης του για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, το Υπουργείο ακόμα δεν έχει ανταποκριθεί. Αν ήταν αίτημα των τραπεζών προφανώς το Υπουργείο θα είχε πιο γρήγορα αντανακλαστικά….

Όλο αυτό το διάστημα δεν περιοριστήκαμε μόνο σ’ αυτές τις προτάσεις. Υποβάλαμε πολλές άλλες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής αντιμετώπισης -στο μέτρο του δυνατού- της ακρίβειας. Προτάσεις για τη συγκράτηση του κόστους στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και καύσιμα κίνησης), για τη μείωση του κόστους παραγωγής από ΑΠΕ, για τον έλεγχο της αισχροκέρδειας και προστασία των καταναλωτών, για ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των χαμηλών συντάξεων, για  στήριξη του τουρισμού κλπ.    

Στην Κύπρο συμβαίνει η πρωτοφανής παραδοξότητα, το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης να παρακαλεί την κυβέρνηση να κάνουν συζήτηση για μέτρα και η κυβέρνηση όχι μόνο να αρνείται αλλά να κατηγορεί κιόλας από πάνω. Είναι κι αυτό ακόμα ένα αρνητικό χαρακτηριστικό της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται για την ακρίβεια δεν πρέπει να στηρίζουν την κατανάλωση γιατί έτσι αυξάνεται ο πληθωρισμός. Μ’ αυτή την προσέγγιση απορρίπτει τη λήψη οριζόντιων μέτρων και περιορίζεται σε αποσπασματικά μέτρα περιορισμένης εμβέλειας. Αυτή η προσέγγιση όμως βυθίζει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, που βρίσκονται στα κάτω διαζώματα της κοινωνικής πυραμίδας, ακόμα περισσότερο στη φτώχεια. Σε περίοδο δε που η απειλή για στασιμοπληθωρισμό είναι κάτι περισσότερο από ορατή, η περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης ενισχύει αυτή την τάση αφού επιβραδύνει την ήδη προβληματική οικονομική ανάπτυξη.

Πολλή συζήτηση γίνεται για το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Το ΑΚΕΛ όταν προτείνει κάτι, πάντοτε μετρά το δημοσιονομικό κόστος το οποίο βεβαίως το φιλτράρει μέσα από το όφελος που προκύπτει υπέρ των ευάλωτων ομάδων, της κοινωνίας και της οικονομίας. Σε ότι αφορά δε τη δυνατότητα του κράτους να απορροφήσει το δημοσιονομικό κόστος πρέπει να υπολογιστούν τα αυξημένα έσοδα που αυτό έχει τα οποία προκύπτουν από τις αυξημένες τιμές στα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία το πρώτο εξάμηνο του έτους (Γενάρης – Ιούνιος 2022) το κράτος έχει αυξημένα έσοδα ύψους 690 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η κυβέρνηση μάλιστα ήδη έχει προβεί σε αναθεώρηση των προβλέψεων για τα κρατικά έσοδα υπολογίζοντας αύξηση πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Αυτά είναι λεφτά που βγαίνουν από τις τσέπες του φορολογούμενου πολίτη εξαιτίας της ακρίβειας τα οποία η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει στην κοινωνία.

Καλύτερος επίλογος σε αυτό το άρθρο δεν θα μπορούσε να υπάρχει από την πολύ πρόσφατη δήλωση στην οποία προέβη ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες. Είναι ανήθικο, λέει ο Γκουτέρες, οι εταιρείας ενέργειας να θησαυρίζουν από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση προτρέποντας τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τα υπερκέρδη προς όφελος των ευάλωτων ομάδων. Είναι ακριβώς αυτό που προτείνει το ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση κι αυτή δεν ανταποκρίνεται. Λέτε τώρα να συγκινηθούν οι κυβερνώντες και να ενεργήσουν ανάλογα ή θα συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα για τα προβλήματα του κόσμου;

Γράφει: Στέφανος Στεφάνου,
Γ.Γ. ΚΕ ΑΚΕΛ

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Στην Κορέα βρέθηκε μετά την Ιαπωνία η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και βρήκε φυσικά χρόνο να βγάλει selfie με Αμερικανούς στρατιώτες και να φωτογραφηθεί παράλληλα μαζί τους από τον επίσημο φωτογράφο. Ολα αυτά στην ζώνη που χωρίζει τις δύο Κορέες στο Panmunjom. (Leah Millis/Pool Photo via AP)

Ήξερες ότι...

Οι στρουθοκάμηλοι δεν χώνουν το κεφάλι τους στην άμμο.

Σήμερα


Σάββατο
1
Οκτωβρίου
2022
Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας

Γιορτάζουν :Ανανίας, Νίνος, Θηρεσία, Ρωμανός, Ρωμάνα, Ρωμανή

331 π.Χ.
Ο Μέγας Αλέξανδρος νικά στα Γαυγάμηλα τον βασιλέα των Περσών Δαρείο.
1574
Καταιγίδα στο Λέιντεν της Ολλανδίας. Πνίγονται 20.000 Ισπανοί στρατιώτες.
1795
Η Γαλλία κατακτάει το Βέλγιο.
1931
Το ισπανικό Κοινοβούλιο χορηγεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες
1949
Ο Μάο τσε Τουνγκ ανακηρύσσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (εθνική εορτή) , έπειτα από αγώνες 2 ετών κατά των εθνικιστών του Τσανγκ Κάι Σεκ, ο οποίος καταφεύγει στην Ταϊβάν
1958
Εγκαινιάζεται η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, η NASA
1960
Η Κύπρος γίνεται ανεξάρτητη δημοκρατία (εθνική εορτή)
1963
Η Νιγηρία γίνεται δημοκρατία (εθνική εορτή). Πρώτος Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Ναμντί Αζικίουε
1976
Στο Μεξικό, ο τυφώνας Λίζι σκοτώνει 2.500, τραυματίζει 14.000 και αφήνει 40.000 αστέγους

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy