fbpx

Οι αστυνομικοί, ο μικρός και οι νονοί... Του Σταύρου Κάσινου

anti-nazi77

Χθες το βράδυ άκουσα με αγωνία τις ειδήσεις των 8:00. Άλλαζα κανάλια μέχρι που στο Σίγμα βρήκα κάτι σχετικό με το θέμα που με ενδιέφερε. 

Μιλούσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ήλπιζα ότι με όλα αυτά που εξήγησαν οι ακαδημαϊκοί τις τελευταίες μέρες θα επικρατούσε η λογική και θα άκουγα επιτέλους κάτι ενθαρρυντικό. Γιατί δεν το κρύβω ότι αγωνιώ, αγωνιώ πολύ. Όχι για το κομμάτι του μισθού μου (που οι βουλευτές μας το ονομάζουν επίδομα, χαλάλι) αλλά για το μέλλον του Πανεπιστημίου Κύπρου, που το αγαπώ όπως και όλοι οι συνάδελφοι μου με πάθος και νιώθω περήφανος που έχω συμβάλει και εγώ στο μικρό θαύμα που επιτελείται εκεί.

Άκουσα τον Πρύτανη να μιλά για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι ερευνητές που εργοδοτούνται σε εξωτερικά προγράμματα αν δεν ξεσταυρωθούν τα ερευνητικά κονδύλια. Τον άκουσα να εκφράζει την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει ένας ειλικρινής διάλογος ανάμεσα στη Βουλή και το Πανεπιστήμιο. Ακολούθησαν ο κύριος Θεμιστοκλέους και η κυρία Κυριακίδου, μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Τι είπαν; Περίπου αυτό: αν νομίζει ο Πρύτανης ότι θα μας απειλήσει με τους μισθούς των ερευνητών πλανάται πλάνη μεγάλη. Να μην κρύβεται ο Πρύτανης πίσω από τους ερευνητές. Εμείς θέλουμε διαφάνεια, τώρα! Άλλαξα βιαστικά κανάλι να αναπνεύσω λίγο καθαρό αέρα.

Έπεσα σε μια κινηματογραφική ταινία που βρισκόταν σε εξέλιξη σε μια φτωχογειτονιά στο Σικάγο το 1950. Τους άμοιρους τους κατοίκους τους καταδυνάστευε μια συμμορία από νονούς, που τους απομυζούσαν καθημερινά. Στη φάση που έπεσα εγώ πάνω στο έργο, οι μπράβοι των νονών φαίνονταν στο βάθος να γρονθοκοπούν μια αβοήθητη γυναίκα που φώναζε για βοήθεια. Στο κοντινό πλάνο, 2 αστυνομικοί είχαν στο χώμα ένα παιδί και του περνούσαν χειροπέδες.

Του φώναζαν άγρια: «σου είπαμε να μην γυρίζεις όπου θέλεις. Τι κάνεις έτσι ώρα έξω; Εσύ πρέπει να είσαι αυτός που διοχετεύει ναρκωτικά στη γειτονιά. Αν δεν αποδείξεις ότι δεν είσαι εσύ ο μεγάλος νονός θα σε πάρουμε μέσα για τα καλά. Παλιόπαιδο, αλήτη, κλέφτη, ανήθικε. Εμάς η πολιτεία μας όρισε να προστατεύουμε τον καλό κόσμο, να όπως αυτή την οικογένεια που μας παρακολουθεί πίσω από την κουρτίνα. Έλα Tim κούνα τους το χέρι σου να δουν ότι κάνουμε το καθήκον μας.  Αλήτη, κλέφτη κάτω!».

Το πρωί που ξύπνησα μου πήρε λίγη ώρα να καταλάβω αν είμαι στην Κύπρο του 2013 ή στο Σικάγο του 1950.


Γράφει:  Σταύρος Κάσινος


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Το κέντρο μας. Με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε αλλάζει και το κέντρο της Ευρώπης που πια βρίσκεται στο Gadheim κοντά στο Wuerzburg, της Γερμανίας που οριοθετείται με ένα στύλο τρεις σημαίες και ένα παγκάκι. EPA/RONALD WITTEK

Ήξερες ότι...

Τον 10ο αιώνα, ο Μεγάλος Βεζίρης της Περσίας έπαιρνε όλη την προσωπική του βιβλιοθήκη (117.000 τόμοι) μαζί του, όπου κι αν πήγαινε. Μάλιστα, τους τόμους μετέφεραν καμήλες, οι οποίες είχαν εκπαιδευτεί προηγουμένως να βαδίζουν με... αλφαβητική σειρά!

Σήμερα


Τρίτη
21
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Αγνή, Αγνούλα, Ευγένιος, Ευγένης, Μάξιμος, Μάξιμη, Μάξιμα, Νεόφυτος, Νεοφυτία, Νεοφύτη, Πάτροκλος, Πατρόκλειος, Πατροκλέας, Πατροκλής

1789
Τυπώνεται στη Βοστώνη η πρώτη αμερικανική νουβέλα, με τίτλο "The Power of Sympathy: or the Triumph of Nature Founded in Truth".
1830
Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας πρωτόκολλο με το οποίο η Ελλάδα ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.
1911
Διεξάγεται για πρώτη φορά στο Μόντε Κάρλο το ράλι αυτοκινήτων της ομώνυμης πόλης.
1924
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος προαναγγέλλει δημοψήφισμα για το πολιτειακό.
1925
Το κοινοβούλιο της Αλβανίας ανακηρύσσει τη χώρα σε Δημοκρατία. Πρώτος πρόεδρος της είναι ο Αχμέτ Ζόγου.
1989
Η Ελλάδα υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο.
1996
Στην Ελλάδα σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy