Αξιοπιστία, σοβαρότητα στα κρίσιμα ζητήματα για την πατρίδα. Του Σταύρου Μαλά


anti-nazi77

Στην δική μας αντίληψη υπερέχει η ενότητα του λαού και του τόπου μας, η λύση του Κυπριακού και η επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας μέσα από την ισότιμη κατανομή των βαρών, την εξυγίανση των δημοσιονομικών και τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης. 

Η οικονομική κρίση δεν είναι κυπριακό φαινόμενο. Είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, είναι παγκόσμιο, εξ’ ου και οι λύσεις δεν μπορεί να είναι αποσπασματικές και χωρίς κοινούς στόχους. Επειδή πράγματι η ανάπτυξη είναι η απάντηση για ανατροπή της υφεσιακής κατάστασης, τότε γι’ αυτή πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά, υπεύθυνα και δυναμικά και όχι να αναζητούνται συνεχώς νέες συνταγές σκληρής λιτότητας.

Παράλληλα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κράτος και ως οικονομία, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας τα οποία με φειδώ, σοβαρότητα και αξιοπιστία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος του λαού μας. Η δυνατότητα πλέον εκμετάλλευσης και εξόρυξης φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι απλώς ένα σημαντικό οικονομικό γεγονός. Έχει τεράστια πολιτική σημασία για την χώρα μας και βέβαια σοβαρό αντίκτυπο στις διαδικασίες λύσης του Κυπριακού.

Είναι βαθιά πεποίθηση μου ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να διασφαλίσει ότι παρά τις οικονομικές εξελίξεις, στη συνείδηση των Κυπρίων δεν θα υποβαθμιστεί η στρατηγική σημασία λύσης του εθνικού μας ζητήματος. Η διασφάλιση επανενωμένης πατρίδας, απαλλαγμένης από κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις, σημαίνει ευοίωνο μέλλον για τον λαό μας.

Δεύτερο και βέβαια σε συνάρτηση με το πρώτο, οφείλει να αναπτύξει μια πολιτική με επίκεντρο την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να δημιουργηθεί δυναμική υπέρ της πλευράς μας που θα προσφέρει την δυνατότητα άσκησης πίεσης προς όλες τις κατευθύνσεις, Τουρκία και διεθνώς, για λύση του Κυπριακού.

Είναι αφελές να διατηρούμε στον Κυπριακό λαό την εσφαλμένη αντίληψη ότι η Τουρκία συνεχίζει να έχει τα ίδια κίνητρα, ως παλαιότερα, για ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όντως, τότε, τόσο η ενταξιακή πορεία της χώρας μας, όσο και ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας για ένταξη προσφέρονταν ως καταλυτικές εξελίξεις προς αξιοποίηση για λύση του Κυπριακού. Αυτή η συγκυρία δεν είναι σήμερα τόσο ισχυρή. Διότι από την μια η Τουρκία αντιλαμβάνεται όλο και πιο καθαρά ότι το Κυπριακό δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές της βλέψεις, ενώ η βαθιά οικονομική κρίση στην Ευρώπη καθιστά ολοένα και λιγότερο ελκυστική την προοπτική ένταξης για τον Τουρκικό λαό.

Κατά συνέπεια η αξιοποίηση του φυσικού αερίου προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού είναι δυνατότητα που θα αυξάνει προοδευτικά την σημασία της καθώς θα πλησιάζει ο χρόνος εξόρυξης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο πολιτικής διαχείρισης του φυσικού αερίου το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουμε στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας είναι πως ναι μεν θα έχουν το μερίδιο που τους αναλογεί από τα οφέλη εξόρυξης, μόνο όμως μέσα και μετά από την λύση του πολιτικού μας προβλήματος.

Με την ίδια σοβαρότητα, μακριά από υπερβολές και πολυλογίες το ίδιο μήνυμα και απάντηση στέλνουμε προς την Τουρκία. Κανένας αγωγός, καμία μεταφορά του φυσικού μας αερίου μέσω Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει, χωρίς πρώτα να έχουμε διασφαλίσει λύση στο Κυπριακό.

Δυστυχώς συνυποψήφιοι μου για την Προεδρία του κράτους έχουν προτρέξει στέλνοντας το μήνυμα προς την Τουρκία πως είναι δυνατή η διέλευση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Ναμπούκο πριν ακόμα την λύση. Ούτε βέβαια το θεωρώ τυχαίο, ούτε και λάθος της στιγμής. Με την ίδια ευκολία που το 2004 μετά το δημοψήφισμα έδωσαν διαπιστευτήρια στον κ. Ερντογάν, με την ίδια ευκολία που εξαπέλυσαν εκστρατεία καταγγελίας της χώρας μας σε Ευρωπαϊκούς θεσμούς, με την ίδια ευκολία που δέχονται τη λύση χαλαρής ομοσπονδίας, τη λιτότητα ως λύση στην οικονομία και αυτή τη φορά προτρέχουν να δεσμεύσουν το Κυπριακό φυσικό αέριο. Εμείς ήδη απαντήσαμε πως η υπερβολή βλάπτει πρώτα αυτόν που την χρησιμοποιεί. Ο λαός θα απαντήσει στις 17 και 24 Φεβρουαρίου αν προκρίνει την πολιτική αυτών που έχουν πρώτιστο μέλημα τους τις προεκλογικές τους ανάγκες.

Με πνεύμα διεκδικητικότητας για την χώρα μας και αξιοπιστίας, στέλνω μήνυμα στον συνυποψήφιο μου που προσπαθεί συνειδητά να ταυτίσει την δική μου υποψηφιότητα με αυτή της δεξιάς∙ όσο πιο αδιάλλακτος και να προσπαθεί να παρουσιάζεται η ουσία της πολιτικής του δεν αλλάζει. Η ετοιμότητα του να πωλήσει οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ χωρίς καν να γίνει πρώτα εκτίμηση τους είναι εκεί, δεδηλωμένη.

Με αυτά τα λίγα καταθέτουμε ενώπιων σας πρόταση ώστε ενωτικά, υπεύθυνα, μακριά από μεγαλεπήβολες διακηρύξεις∙ διεκδικητικά και κυρίως με όραμα για τον τόπο μας, να χτίσουμε ότι καινούργιο έχουμε όλοι ανάγκη. Για να συνεχίσουμε μαζί τον δρόμο της ελπίδας, της ανάπτυξης, της προόδου για το σύνολο του λαού μας, για την επανενωμένη Κύπρο μας. 


Γράφει: 
Σταύρος Μαλάς,

Υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy