«Affiliate Marketing» ( ή Μάρκετινγκ Συνεργατών) & Μύθοι. Του Σπύρου Τινή

affiliatemarketingTo «Affiliate Marketing» (Μάρκετινγκ συνεργατών όπως είναι ο ελληνικός όρος) είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος Performance Marketing.

Ο όρος «Affiliate Marketing» στην ουσία περιγράφει τη σχέση ανάμεσα στον Διαφημιζόμενο (Merchant ή Advertiser) και στονAffiliate (ή Publisher), κατά την οποία ο δεύτερος, με εργαλείο το Διαδίκτυο, προωθεί επισκέπτες στην ιστοσελίδα του πρώτου καιπληρώνεταιμόνο εφόσον οι επισκέπτες αυτοί πραγματοποιήσουν μία προσυμφωνημένη Ενέργεια/Συναλλαγή/Εγγραφή(τις περισσότερες φορές η Ενέργεια/Συναλλαγή/εγγραφή αυτή είναι η πραγματοποίηση μιας αγοράς).

Αυτός ο τρόπος πληρωμής λέγεται Cost per Action (CPA) και είναι αυτός που διαφοροποιεί το «Affiliate Marketing» από τις άλλες μεθόδους προώθησης και διαφήμισης.

Πιο Αναλυτικά:


Ο 
Διαφημιζόμενος μπορεί να είναι οποιαδήποτε εταιρεία διατηρεί ιστοσελίδα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιου είδους συναλλαγή. Τις περισσότερες φορές μιλάμε για την ολοκλήρωση μιας αγοράς (σε αυτή την περίπτωση δηλαδή ο Διαφημιζόμενος διατηρεί ηλεκτρονικό κατάστημα/e-shop) αλλά η συναλλαγή αυτή μπορεί να αφορά και άλλες ενέργειες, όπως τη συμπλήρωση μιας φόρμας παραγγελιών, την εγγραφή του επισκέπτη στην ιστοσελίδα, την εισαγωγή του email του για την εγγραφή σε newsletter κ.α.

Ο 
Affiliate (Συνεργάτης), μπορεί να είναι οποιοσδήποτε (ιδιώτης ή εταιρεία) διατηρεί ιστοσελίδα από την οποία έχει τη δυνατότητα να στέλνει επισκέπτες μέσω links (banners ή textlinks) στη σελίδα του Διαφημιζόμενου.

Affiliate επίσης μπορεί να είναι κάποιος που στέλνει επισκέπτες στον Διαφημιζόμενο μέσω Pay per Click (PPC)Campaigns που έχει δημιουργήσει στις μηχανές αναζήτησης. Affiliate το κάνει αυτό με σκοπό να πληρωθεί από το Διαφημιζόμενο ένα προσυμφωνημένο ποσό ή προμήθεια εφόσον ο επισκέπτης που του στείλει πραγματοποιήσει την επιθυμητή Ενέργεια/Συναλλαγή.

Η αμοιβή του Affiliate είναι καθορισμένη από τον Διαφημιζόμενο είτε ως ποσοστό στην αξία της πώλησης ή συγκεκριμένο ποσό για την ολοκλήρωση της Ενέργειας/Συναλλαγής.

Έτσι λοιπόν, Affiliate μπορεί να γίνει μία ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών (price comparison), ένα site με πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο θέμα, ένα forum ή ακόμα και ένα blog.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με το Affiliate Marketing και αυτοί οι μύθοι μπορεί να κάνουν τις εταιρίες να αποφεύγουν τέτοιου είδους προγράμματα.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε  κάποιους από αυτούς τους μύθους, ώστε να πάρετε τις σωστές αποφάσεις όσον αφορά τη μελλοντική ανάπτυξη της επιχείρησής σας.

Α. Τα συστήματα affiliate είναι γρήγορα και εύκολα στον χειρισμό

Ένα πρόγραμμα affiliate marketing απαιτεί πολύ δουλειάκαι στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, οπότε κατά πάσα πιθανότηταδεν θα σας επιφέρει χρήματα αμέσως.Οι επιχειρηματίεςυποθέτουνότιτο μόνο που χρειάζεταιείναινα στήσεις μια ιστοσελίδακαι να διαλέξεις ένα Affiliate δίκτυο με το οποίο θα την συσχετίσειςκαι απλάνα αφήσειςτα πράγματανα πάρουν τον δρόμο τους. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.Τα προγράμματα αυτάαπαιτούν χρόνοκαι προσπάθειαγια να χτιστούν καινα αποφέρουν χρήματα.

Η επιχείρηση του affiliate marketing βασίζεται σεπροαγωγή σχέσεων. Προάγετε αυτές τις σχέσεις με το να:

  • Σχεδιάστε σωστή στρατηγική ώστε να φέρνετε τους σωστούς affiliates στο πρόγραμμά σας
  • Ψάχνετε καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς affiliates
  • Ενημερώνετε το περιεχόμενο σας τακτικά ώστε να είναι πάντα καινούργιο και φρέσκο

Ένα πρόγραμμα affiliate μπορεί μόνο να φέρει επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα ή την επιχείρησή σας. Εσείς είστε υπεύθυνοι να μετατρέψετε την επισκεψιμότητα σε πωλήσεις .

Β. Πρέπει να δουλεύετε σε έναν πολύ δημοφιλή και επικερδή κλάδο για να κάνετε το affiliate marketing να έχει αποτελέσματα για την επιχείρησή σας.

Πολλές εταιρίεςδεν ασχολούνται κανμε προγράμματα affiliate marketing επειδή θεωρούνότιη αγορά τους είναι πολύ μικρή.Κάποιες εταιρίες θα προσπαθήσουν ναεισβάλουν σε μεγαλύτερους κλάδους ακόμα και εάν δεν έχουνκανένα ενδιαφέρονγια αυτό το κομμάτι της αγοράς.


Είναι αλήθεια ότι
οι δημοφιλείς κλάδοι τα πάνε καλύτεραστο affiliate marketing, αλλάαυτό δεν σημαίνειότι εσείςδεν έχετε καμία τύχηστο να επιτύχετε.Μείνετε σε συμφωνίαμε τους στόχους και την αποστολή της επιχείρησής σας καιβρείτε affiliates που καταλαβαίνουνπόσο σημαντικόείναινα δουλεύετε σε μια αγορά όπου είστεάνετοι.

Γ. Το Affiliatemarketing είναι μία στρατηγική του παρελθόντος

Εξαιτίας τωνκαινούργιων αλγορίθμων της Google για τηνβελτιστοποίησητων μηχανών αναζήτησης, το link building  θεωρείται από πολλούς ξεπερασμένο, και αυτόμπορεί να αποθαρρύνειτην δραστηριότητα σχετικά με το affiliate marketing.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματασχετικά με τα linkκαι την Google εάν δεν διαχειρίζεστε το πρόγραμμά σας, αλλά γενικά ηόλη έννοια του affiliate marketing ακόμα βγάζει νόημα στην Google– προσφέρει ένα ακόμα σχετικό καισυναφές βοήθημαστους καταναλωτές.

Δ. Η επιτυχία στο affiliate marketing έγκειται στο να καταφέρεις να βάλεις το προϊόν σου σε όσο το δυνατόν περισσότερες σελίδες.

Οκαλύτερος τρόποςνα σκεφτείτε το affiliate marketing είναι μεόρους ποιότητας και ποσότητας. Υπάρχουν πολλές μικρές σελίδες οι οποίες θαπροωθήσουντοπροϊόνσας, αλλάτο κλειδί είναινα βρείτε έναμικρό αριθμό συνεργατώνπου θα αποφέρουνμετατροπές.

Γράφει: Σπύρος Τινής


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Πέμπτη
18
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Γιορτάζουν : Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα

1906
Σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών Ρίχτερ καταστρέφει την πόλη του Σαν Φρανσίσκο.
1946
Διαλύεται η Κοινωνία των Εθνών.
1954
Ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ καταλαμβάνει την εξουσία στην Αίγυπτο
1980
Ιδρύεται η Δημοκρατία της Ζιμπάμπουε.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy