Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: Θετική εξέλιξη για το Κυπριακό. Του Σώτου Κτωρή

 

euturkektoriΗ ανάλυση όσων ισχυρίζονται πως με την χθεσινή συμφωνία η Τουρκία πήρε, δήθεν, «όλα όσα ήθελε» εις βάρος της Κύπρου, εδράζεται σε μια ανορθολογική αντίληψη σύμφωνα με την οποία τα κέρδη της Τουρκίας μεταφράζονται, αυτόματα, σε απώλειες για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Καταρχάς, η υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί προϋποθέτουν την συγκατάθεση της κυπριακής κυβέρνησης. Τα τρία σημαντικότερα ζητήματα της συμφωνίας, η αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, η κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τούρκους πολίτες που επισκέπτονται χώρες της ΕΕ, καθώς και η υλοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Τουρκίας – ΕΕ προϋποθέτουν την ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Πλήρης ομαλοποίηση μπορεί να προέλθει μόνο με την επίλυση του Κυπριακού. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επομένως, διασυνδέεται με την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και υπό αυτή την έννοια μετατρέπεται σε καταλύτη για την επίλυση του.

Οι μονίμως αντιδρούντες στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού αδυνατούν να αντιληφθούν την θετική επίδραση που θα έχει, η σύγκλιση Τουρκίας –ΕΕ, σε κρίσιμες πτυχές της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η εν λόγω εξέλιξη υποβοηθεί την προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να επιτύχει ρυθμίσεις, συμβατές με το ευρωπαϊκό σύστημα αξιών, στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και των εγγυήσεων.

Αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι η υπαρξιακή ανάγκη της Τουρκίας να διασυνδεθεί εντονότερα με το πολιτικό οικοδόμημα της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει ακόμη μια ασφαλιστική δικλείδα για τους Ελληνοκυπρίους οι οποίοι, ευλόγως, ανησυχούν από την γειτνίαση με μια ασταθή χώρα με ιστορικά δημοκρατικά ελλείμματα.

Όσο μεγαλύτερη η προσέγγιση με την ΕΕ τόσο πιθανότερη η εκδημοκρατικοποίηση της Τουρκίας, ενώ απομακρύνεται η απειλή εκδήλωσης τουρκικών επεκτατικών ενεργειών στην Κύπρο. Πόσο μάλλον εάν η Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία ως χώρα – μέλος της ΕΕ θα καλύπτεται, μετά την λύση, από εγγυητικό μηχανισμό στον οποίο θα συμμετέχει και η ΕΕ. 

Θα έπρεπε, επομένως, να ήταν πιο μετρημένοι όσοι σήμερα σπεύδουν να διατυπώσουν αφοριστικές εκτιμήσεις αναφορικά με την χθεσινή συμφωνία. Η πολιτική αξιοπιστία έκαστου κρίνεται από την πολιτική του διαδρομή. Δεν έχουν λησμονηθεί όσα διακήρυσσαν έναντι της  Συμφωνίας του Ελσίνκι το 1999, όταν εξ αφορμής της απόδοσης στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ την χαρακτήρισαν ως καταστροφική, παραβλέποντας πως η συμφωνία διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ακόμη και χωρίς την προηγούμενη λύση του Κυπριακού.

Αξίζει να ανατρέξει κάποιος στον Τύπο της εποχής  για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το βάθος της πολιτικής τους ανάλυσης. Εάν υιοθετούνταν, τότε, οι άκαμπτες και μαξιμαλιστικές τους θέσεις η Κύπρος, χωρίς την ιδιότητα του κράτους-μέλους της ΕΕ, θα ήταν σήμερα εντελώς απροστάτευτη  στην πιο πολιτικά ασταθή περιοχή της υφηλίου.

Γράφει:  Σώτος Κτωρής


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Qingyuan, Κίνα: Ένα νησί πλημμυρίζει μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις στη νότια επαρχία Guangdong της Κίνας. Περισσότεροι από 100,000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των θανατηφόρων πλημμυρών, με την κυβέρνηση να εκδίδει την υψηλότερης βαθμίδας προειδοποίηση για καταιγίδα στην πληγείσα περιοχή. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι άνθρωποι περπατούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους 185.000 χλμ. Τεσσερισήμισι φορές, δηλαδή, τον γύρο του κόσμου.

Σήμερα


Τετάρτη
24
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα

Γιορτάζουν :Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλιος, Αχίλλιος, Αχίλειος, Αχίλλειος, Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα, Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα, Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Θαυμαστός, Θαυμαστή

1154 π.Χ.
Θεωρείται ότι οι Αχαιοί καταφέρνουν να μπουν στην Τροία μέσα στον Δούρειο Ίππο..
1821
Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκει φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας.
1898
Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία.
1981
Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.
2004
Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy