Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Του Σώτου Κτωρή

 

propagaaandaΟ Μουσταφά Ακκιντζί ενημέρωσε χθες τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Στην ομιλία του υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός. Απέφυγε επιμελώς να εισέλθει σε μια λογική blame game. Αντίθετα ήταν δημιουργικός και ειλικρινής αναφέροντας τα κεφάλαια στα οποία υπάρχουν συγκλίσεις και εκείνα στα οποία παραμένουν ακόμη διαφωνίες.

Υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί ο διχασμός σε υποστηρικτές του «Ναι» και του «Όχι» προτού να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συμφωνίας. Η αναφορά του αφορούσε την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ισχύει, όμως, και για τους Ελληνοκυπρίους.  

Δεν εμφανίστηκε σε κανένα σημείο της τοποθέτησης του επιθετικός ή υπονομευτικός. Σε κάποια ζητήματα παραδέχτηκε πως εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες, για παράδειγμα, στο περιουσιακό. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία και επεσήμανε πως θα υπάρξουν διάφορες εναλλακτικές θεραπείες: αποκατάσταση, αποζημίωση, ανταλλαγή, μερική αποκατάσταση, εναλλακτική περιουσία.

Στις εγγυήσεις η διατύπωση του υπήρξε εποικοδομητική και δημιουργεί ελπίδες για μια κοινά αποδεκτή διευθέτηση. Οι αναφορές του συνιστούν σαφείς ενδείξεις προόδου σε σχέση με την άτεγκτη θέση όλων των προκατόχων του.

Στο ζήτημα του φυσικού αερίου η πλήρης και ακριβής διατύπωση ήταν η εξής: «Τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο… σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν με λογικό τρόπο, μπορεί να αποτελέσουν στοιχείο απειλής και επιπλέον να γίνουν αιτία πολέμου, ενώ εάν χρησιμοποιηθούν συνετά μπορεί να δημιουργηθεί μια επωφελής κατάσταση για όλους».

Στην δήλωση δεν υπάρχει κανένας υπαινιγμός απειλής. Η αναφορά σε συνετή και λογική διαχείριση, αντανακλά, άλλωστε, τις επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μια συνετή διαχείριση του φυσικού αερίου προς όφελος όλων των Κυπρίων και η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή. 

Ο ίδιος ο Ακκιντζί αναγνώρισε ως προϋπόθεση για την διέλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Λεβαντίνης, μέσω της Τουρκίας, την επίλυση του Κυπριακού και την βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ. Το ζήτημα των επαφών τουρκικών εταιρειών με την κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι καινούργιο, όπως κάποιοι διατείνονται. Είχε δημοσιοποιηθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αλήθεια» στις 24 Αυγούστου 2015.

Ουδείς ισχυρίζεται πως η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού θα είναι εύκολη. Ωστόσο, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους όσοι για πολλοστή, δυστυχώς, φορά το τελευταίο διάστημα καταφεύγουν στην διαστρέβλωση των δηλώσεων Ακκιντζί επιχειρώντας να αποδομήσουν τον πιο ειλικρινή συνομιλητή που θα μπορούσαμε να έχουμε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Είναι καιρός να αντιληφθούν πως η εναλλακτική επιλογή μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι ο Έρογλου και η ΤΜΤ. Όσοι δηλαδή εναντιώνονται στην λύση ομοσπονδίας και στην προοπτική συνύπαρξης με τους Ελληνοκυπρίους και επιδιώκουν την ύπαρξη δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο. Ας έχουν υπόψη τους πως αν «εξαφανίσουν» αυτούς που επιδιώκουν την επανένωση του νησιού, που αντικρίζουν με αγωνία την δεσπόζουσα παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο τότε «απέναντι» θα κυριαρχήσουν οι πολιτικοί εκφραστές των Γκρίζων Λύκων. Αυτό είναι που τελικά επιδιώκουν;

Γράφει:  Σώτος Κτωρής




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Κεντ, Ηνωμένο Βασίλειο: Το Folkestone White Horse αποκτά νέα εμφάνιση εμπνευσμένη από τον Ρούντολφ, τον τάρανδο με τη κόκκινη μύτη. Chris J Ratcliffe/Reuters

Ήξερες ότι...

Ο αριθμός των εν ζωή ανθρώπων πάνω στη Γη σήμερα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό όλων των νεκρών ανθρώπων στα χρονικά.

Σήμερα


Πέμπτη
26
Δεκεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Κωνστάντιος, Κωστάντιος, Κωνσταντία, Κωσταντία, Ντία

1606
Πρεμιέρα της τραγωδίας του Σαίξπηρ "Βασιλιάς Ληρ".
1776
Αμερικανική Επανάσταση: οι αμερικανικές δυνάμεις υπό τον Τζωρτζ Ουάσινγκτον νικούν τους Εσσιανούς στρατιώτες στη Μάχη του Τρέντον.
1898
Στην Γαλλική Ακαδημία Επιστημών, οι φυσικοί Πιέρ και Μαρία Κιουρί ανακοινώνουν την ανακάλυψη ενός νέου χημικού στοιχείου, που το ονόμασαν ράδιο.
1925
Η Τουρκία υιοθετεί το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
1982
«Άνθρωπος της χρονιάς» από το περιοδικό TIME ανακηρύσσεται ο προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής.
1991
Στην τελευταία του συνεδρίαση, το Ανώτατο Σοβιέτ (σοβιετικό Κοινοβούλιο) υιοθετεί ψήφισμα, που ορίζει το τέλος της ΕΣΣΔ.
2004
Σεισμός 9,3 Ρίχτερ που ακολουθείται από τσουνάμι αφήνει πίσω του 230,000 νεκρούς σε χώρες του Ινδικού ωκεανού.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy