fbpx

Περιμένοντας τις αποσκευές... Του Σωτήρη Χριστοφή

1235879890009879767555554

Γυρεύοντας το καλύτερο σκηνικό, την καλύτερη περίσταση και τους καλύτερους πρωταγωνιστές· τους βρηκες; 

Η απάντηση στο ερώτημα δεν προκύπτει από τον αναγνώστη, μα απ’ τον ίδιο τον συγγραφέα· την τέρψη που νιώθει στην ανάγκη του για γράψιμο, για έκφραση, για περισυλλογή, για έκθεση. Πιθανόν, από τη μιά, το φτηνό κρασί από την πρώην κρατική γερμανική αεροπορική εταιρεία, και από την άλλη, η όμορφη συναναστροφή με μια μεσαιοταξίτισσα πενηντάρα γερμανίδα, να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατεύθυνση που παίρνει τούτη τη στιγμή το γραπτό μου.

Είναι, όμως, κι αυτή η ατέλειωτη συγγραφική αναζήτηση ένα πραγματικό μαρτύριο –μια πρόκληση για τον υποφαινόμενο. Περιμένοντας τις αποσκευές σκιαγραφώ ή καλύτερα μου σκιαγραφείται η καθημερίνοτητα στα πρόσωπα, στα σώματα, στις κινήσεις και τα χαχανητά ανθρώπων διαφορετικών –ετερόκλητων ψηφίδων σε ένα μωσαϊκό ψιλοκατεστραμμένο σε ένα αεροδρόμιο κολοσσιαίο. Γερμανικά, ρωσικά, γαλλικά κάπου-κάπου ψευτοελληνικά, μα κυρίως κυπριακά (βαρβάτα κυπριακά) –που χωρίς καμιά περιστροφή εξιστορούν, λογοποιούν νοήματα ξενόφερτα, συμπεριφορές αλλιώτικες προς τις δικές τους.

Ξεχωρίζει, ανάμεσα στις σκουρόχρωμες χαίτες, η κοτσίδα η ρωσική, της βασανισμένης γυναικός, της δουλευταρούς που μάχεται για ένα κομμάτι ψωμί, για να σπουδάσει την κόρη της στο Αμβούργο· ξεγελώντας την Ευρώπη, να την ανεβάσει σκαλί-σκαλί στην ιεραρχία της ηγεσίας του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι . Χάνεται, αυτή, χάνεται... Η κοτσίδα της, με το ερυθρό χρώμα, τρεμοπαίζει σαν φλεγόμενο πάλσαρ, θυμίζοντας ουρανό καλοκαιρινό μέσα στο φθινοπωρινό-ανοιξιάτικο σκηνικό της Φρανκφούρτης. Έξω το λεωφορείο αναμένει να γεμίσει επιβάτες –ενθουσιασμένες κυπριακές φωνές, παραγεμισμένες κυπριακές αποσκευές.

Ο γάλλος σοφέρ, ευγενικός μέχρι βδελυγμίας, κοιτάζει άλλοτε με συμπόνια κι άλλοτε με φλογερή απορία τους επιβάτες. «Πρώτη φορά Κύπριους;» τον ρωτώ· η απάντηση είναι ήδη δοσμένη στα μπλε του μάτια. Μια μικρή βαλίτσα αναστατώνει την τάξη και την ηρεμία, διαταράσσει την σχολικής-εκδρομής ατμόσφαιρα, αναλαμβάνει ρόλο προξενήτρας με αντικείμενα άτομα άγνωστα, εν πρώτοις, μεταξύ τους.

Τι σου είναι τελικά αυτές οι βαλίτσες! Κουβαλούν τόσα –μα κανείς μας δεν μπορεί να προσδιορίσει ούτε ποσότητα, ούτε ποιότητα. Σαν εξώφυλλο βιβλίου, χιλιοφαγωμένου, που δε σου γεμίζει το μάτι για διάβασμα –μονάχα για διακόσμηση της abstract-style βιβλιοθήκης στο σαλόνι σου.  Μα είναι προϊόντα έρευνας, προβληματισμού. Τα χρώματα, τα σχήματα, οι πλάγιες ραφές, τα κορδόνια, τα φερμουάρ, τα μαραφέτια στα δεξιά της ετικέτας· όλα τους καταδεικνύουν το υποκείμενο, μα δεν καταδεικνύουν  και τίποτε.

Μια αποσκευή η ζωή του καθενός, κουβαλεί πόλεις, πρόσωπα, χαμόγελα, γκριμάτσες. Περιμένουμε. Αναμένουμε. Επιζητούμε. Αναζητούμε. Τη βρίσκουμε, τη βρίζουμε· είναι η δικής μας; Τη χάνουμε... Ξαναγυρίζει. Την αρπάζουμε με αυθάδεια –συχνά με έλλειψη σεβασμού- την τοποθετούμε στο τρόλει (το δικό μας, του συντρόφου μας). Προχωρούμε στην έξοδο. Σε λεωφορείο, σε ταξί ή σε αυτοκίνητο, με τον έναν, με κανέναν.

Μόνοι μας. Καλό μας ταξίδι.

 

Γράφει: Σωτήρης Χριστοφή

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τα ορφανά. Μωρά καγκουρό και γουάλαμπι που έχουν μείνει χωρίς γονείς από μια σειρά από ατυχή γεγονότα – τροχαία, επιθέσεις σκύλων, ξηρασία και τις πρόσφατες φωτιές- φροντίζονται όλα μαζί στο νοσοκομείο για την Αγρια Ζωή στο Beerwag της Αυστραλίας. AAP Image/Darren England/via REUTERS

Ήξερες ότι...

Το 1901, ο Τζόσουα Λάιονελ Κόουεν κατασκεύασε, για διαφημιστικούς λόγους, ένα τρένο που εκινείτο με μπαταρίες. Αλλά οι πελάτες ενδιαφέρονταν μονάχα για το τρενάκι και καθόλου για τα προϊόντα που διαφήμιζε, με αποτέλεσμα, μέσα σε λίγο χρόνο, να γεννηθεί η εταιρεία Λάιονελ Τρέινς.

Σήμερα


Κυριακή
26
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Ξενοφών, Ξενοφώντας, Φώντας, Φόντας, Φόνης, Ξενοφωντία, Ξενοφωντίνα, Ξενοφούλα, Ξενοφώντη, Ξένια

1699
Υπογράφεται η Συνθήκη του Κάρλοβιτς, με την οποία τερματίζεται ο Αυστρο-οθωμανικός πόλεμος.
1939
Ξεκινούν τα γυρίσματα της θρυλικής ταινίας «Όσα Παίρνει ο Άνεμος».
1957
Η Ινδία προσαρτά το Κασμίρ.
1993
Εκλέγεται πρόεδρος της Τσεχίας ο Βάτσλαβ Χάβελ.
1994
Η Ρουμανία είναι η πρώτη χώρα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, που προσχωρεί στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ.
2001
Σεισμός συγκλονίζει το Γκουγιαράτ της Ινδίας προκαλώντας πάνω από 20.0000 ανθρώπινες απώλειες.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy