Μακάρι να ήταν (παρ)εξήγησις. Της Ρένας Χόπλαρου


Ως πρώτη αντίδραση, ήμουν επιφυλακτική με την ιδέα ενός βιβλίου με διηγήματα πάνω σε μια κοινή δοσμένη θεματική...

 

Μάλιστα, το ότι αυτή αφορούσε τη διαφθορά στην Κύπρο, μου φάνηκε μεγάλο ρίσκο. Υπήρχε ο κίνδυνος να γραφτούν κείμενα καταγγελτικά, διδακτικά, ξύλινα. Έχουμε χορτάσει από τέτοια, ειδικά σε παλαιότερες εποχές όταν επικρατούσε μια σύγχυση για τα όρια ανάμεσα στην καλλιτεχνική δημιουργία και το «εθνικό καθήκον».

Διαβάζοντας τα διηγήματα της ανά χείρας συλλογής, αντιλήφθηκα ότι την ίδια ανησυχία πρέπει μάλλον να είχε και η συντριπτική πλειονότητα των συγγραφέων που συμμετείχαν. Λογικά, θα βοήθησε και η εμπιστοσύνη με την οποία είμαι σίγουρη ότι τους περιβάλαν οι εμπνευστές του συλλογικού έργου, ο Χρίστος Χατζήπαπας και ο Χρήστος Αργυρού.

Οι συγγραφείς (ο καθένας βέβαια με τα δικά του μέσα, προτεραιότητες, ύφος) επέλεξαν, ταιριαστά με τη μικρή φόρμα, να επικεντρωθούν σε ψηφίδες της κοινωνικής μας ζωής που δεν φωτίζονται συχνά από τον δημόσιο λόγο. Σημαντικό είναι να προσθέσω ότι ο αναγνώστης θα δυσκολευτεί να υποθέσει την πολιτική ιδεολογία του κάθε ξεχωριστού συγγραφέα. Κι αυτό το βρίσκω θετικό, ειδικά στις περιπτώσεις που οι περιγραφές των προσώπων και των χαρακτήρων αναπτύσσουν την δική τους δύναμη αλήθειας. Το ιδανικό θα είναι η λογοτεχνία να έχει πολιτική αξία με τα δικά της μέσα και κριτήρια, όχι ως υπηρετικό εργαλείο της όποιας στράτευσης.

Θα μπορούσα να ταξινομήσω τα κείμενα σε κάποιες κατηγορίες (όχι αξιολογικά, αλλά ως τεχνοτροπία), θα μιλούσα για αυτά τα κείμενα που βλέπουν τη διαφθορά ως εξωτερική (στους θεσμούς, στους μηχανισμούς, αλλά πάντα έξω από τον ήρωα), ως εσωτερική (ως αλλοτρίωση του ατόμου), και σε αυτά που τη βλέπουν να έχει μολύνει τα πάντα, να είναι πανταχού παρούσα. Ας μου επιτραπεί να γράφω ότι βρίσκω αυτή την τελευταία κατηγορία ως την πιο ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική.



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Γάζα: Η 12χρονη Παλαιστίνια Ράχαφ Ιγιάντ εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα υποσιτισμού και ασθενειών που παραμένουν αδιάγνωστες, εν μέσω των ισραηλινών επιθέσεων και του συνεχιζόμενου αποκλεισμού. Khames Alrefi/Anadolu/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τα πρόβατα που θάβονται από χιονοστιβάδες, μπορούν να επιζήσουν μέχρι και 2 εβδομάδες.

Σήμερα


Τρίτη
6
Μαΐου
2025
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας

Γιορτάζουν :Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα, Ιώβ, Ιωβία, Ιώβη

1527
Ισπανικά και γερμανικά στρατεύματα λεηλατούν τη Ρώμη.
1889
Ανοίγει για το κοινό ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι.
2004
Ολοκληρώνεται η δέκατη και τελευταία σεζόν της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς Τα Φιλαράκια.
2007
Ο Νικολά Σαρκοζί εκλέγεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy