Λευκωσία: Αντί εξαγγελίας. Του Παναγιώτη Σταυρινίδη

 


 Πάντα φοβόμουν τις βαρύγδουπες εκφράσεις...

Ίσως να ένιωθα και κάποια αποστροφή προς αυτές. Και όταν καμιά φορά ο πειρασμός ξεπερνούσε τους περιορισμούς μου, έβρισκα πάντα μπροστά μου τους στίχους να με χλευάζουν θυμίζοντας μου "τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα".

Μικρός, έβλεπα αρχικά με δέος, αργότερα με μεγάλη δόση κυνισμού πολλούς πολιτικούς να κηρύττουν, παρά να μιλάνε ως πολίτες που ζουν στην κοινωνία. Στην προσπάθεια να πουν κάτι "μεγάλο" χανόταν το βλέμμα από το μικρό, το απλό, το ουσιώδες.

Να' μαστε λοιπόν. Σε μια εποχή που όλα γύρω μας μοιάζουν ιδιοτελή, καλούμαστε να αναζητήσουμε το όραμα μας για το αύριο και για την πόλη μας.

Μακριά λοιπόν από πομπώδεις εξαγγελίες κι υποσχέσεις. Η πόλη, η Λευκωσία μας είναι εδώ και μας περιμένει. Να την φροντίσουμε όπως δικαιωματικά της αξίζει. Μια πόλη που για αιώνες δεχόταν με χαμόγελο τους ντόπιους, χωρίς να ξεχνά να υιοθετεί το νέο, το άγνωστο και το καινούργιο. Η Λευκωσία δεν είναι τα τείχη που κρατάν τον κόσμο μακριά, είναι αντίθετα οι πύλες που καλούσαν τους ανθρώπους να την γνωρίσουν. Αυτή είναι η πόλη μου, αυτή και η ψυχή της.

Κανένας τόπος ούτε λαός, δεν μπόρεσε ποτέ να τα βάλει με την ειρωνεία της Ιστορίας. Και ενώ η Λευκωσία χτίστηκε κυκλικά συμβολίζοντας μιαν αέναη ενότητα, οι περισσότεροι κάτοικοι της σήμερα δεν την έχουν ζήσει ποτέ ενωμένη. Και εγώ ανάμεσα σε εσάς. 

Δεν ζητώ την ψήφο σας. Θα ήταν ύβρις αν το έπραττα αυτό από την πρώτη ημέρα. Ζητώ όμως από την καθεμιά και τον καθένα από εσάς να βάλουμε μαζί τις πινελιές στον καμβά της πόλης. Με έργα συνετά, βιώσιμα, φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Για τα παιδιά, τη νεολαία, τις οικογένειες και την τρίτη ηλικία. Για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, για τους μετανάστες. Για την τοπική οικονομία, τους εργαζόμενους και όσους δραστηριοποιούνται στην πόλη. Για τους εργάτες του πολιτισμού, για τους επισκέπτες. Για τα αδέσποτα ζώα που αναζητούν την στοργή μας. Για μια Λευκωσία που θα τους αγκαλιάζει όλους.

Αντί εξαγγελίας λοιπόν.

Ελάτε να δουλέψουμε μαζί. Για μια Λευκωσία που δεν γουστάρει να είναι μοιρασμένη. Για μια Λευκωσία έτοιμη να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Για μια επανενωμένη Λευκωσία, πρωτεύουσα σε μια Ομοσπονδιακή Κύπρο.

Ελάτε να δουλέψουμε μαζί. Για να επουλώσουμε πληγές. Για να δώσουμε στην Λευκωσία την ελπίδα και την αισιοδοξία που της αξίζει.

Η Λευκωσία μας περιμένει.

Παναγιώτης

Γράφει: Παναγιώτης Σταυρινίδης



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Λωρίδα της Γάζας: Ένας άνδρας κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο, καθώς Παλαιστίνιοι αναζητούν θύματα από τη νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο προσφυγικό στρατόπεδο αλ-Σάτι. Mahmoud Issa/Reuters

Ήξερες ότι...

Τον 15ο αιώνα, στη Βαυαρία, τα μέλη της ευαγγελικής σέκτας «Αδερφότητα της Μοραβίας», εξαιτίας της αποστροφής τους απέναντι στη βία και την αιματοχυσία, όταν έπρεπε να εκτελέσουν κάποιον, τον γαργαλούσαν μέχρι θανάτου!

Newsletter

Σήμερα


Πέμπτη
17
Ιουλίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

Γιορτάζουν : Μαρίνα, Μαρίνος, Αλίκη

180
Δώδεκα άνθρωποι εκτελούνται στη Βόρεια Αφρική λόγω της χριστιανικής τους πίστης. Πρόκειται για την παλαιότερη καταγραφή Χριστιανισμού σ εκείνη την περιοχή.
1751
Ίδρυση της «Αρχαίας Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας», ή αλλιώς ονομαζόμενης «Μεγάλης Στοάς των Ελευθέρων και Αποδεκτών Τεκτόνων της Αγγλίας».
1815
Ο Μέγας Ναπολέων παραδίνεται στις βρετανικές δυνάμεις στο Ροσφόρ.
1912
Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές αρχές και ανακηρύσσουν την "Ικαριακήν Πολιτείαν".
1913
Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος.
1945
Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να επιστρέψει στην Ελλάδα.
1953
Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα ΕΚΣΕ στην Κορέα αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στο Β.Δ. τμήμα της Ζουγκάμ - Νι.