Το διακύβευμα των Εκλογών, του Νίκου Τορναρίτη


anti-nazi77Η πολιτική εμπειρία με έχει διδάξει ότι το κατάλληλο άτομο τη δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της τύχης μιας ομάδας, μιας κοινότητας, ακόμη και ενός λαού. 

Στην πρόσφατη κυπριακή ιστορία υπάρχουν τρανταχτά παραδείγματα όπου ένας ηγέτης και ειδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πράξεις ή με παραλείψεις του έχει ασκήσει καταλυτικό ρόλο στην σύντομη πορεία του κράτους μας.

Με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν είναι πιστεύω χρήσιμο να εντοπίσουμε το διακύβευμα της δεδομένης χρονικής στιγμής. Ο επόμενος Πρόεδρος της Κ.Δ. θα βρεθεί μπροστά σε κρίσιμα διλλήματα και αποφάσεις από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του. Το βέβαιο είναι πως η πατρίδα μας διέρχεται σήμερα την πιο κρίσιμη καμπή, που αφορά στην οικονομική της επιβίωση. Δυστυχώς, η έλλειψη πολιτικής βούλησης και προνοητικότητας, ο εφησυχασμός, οι ευθύνες στελεχών των τραπεζών αλλά και των εποπτικών αρχών δημιούργησαν μια χιονοστιβάδα λαθών τα οποία σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε όλοι μας.

Μέσα σε αυτή την διογκούμενη κρίση η οποία έχει ήδη πλήξει κάθε κυπριακό νοικοκυριό δεν υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς ή για αναβολές. Χρειάζεται να ληφθούν άμεσες και τολμηρές αποφάσεις με στόχο την οικονομική εξυγίανση, τη συγκράτηση του δημόσιου χρέους αλλά και τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας.

Η χώρα δεν πρόκειται να ορθοποδήσει από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε και προσφέρουν οποιαδήποτε υπηρεσία στον τόπο είτε η ωραιοποίηση της κατάστασης είτε η διασπορά πανικού. Από την άλλη δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο! Χρειάζεται να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές τώρα. Χρειάζεται να θεραπεύσουμε το κράτος μας σήμερα!

Κάθε οικονομική «ομηρία» έχει πολλαπλές συνέπειες στην κοινωνική συνοχή, διευρύνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών και πλήττεται πολλαπλάσια η νέα γενιά που καλείται να αποπληρώσει τα χρέη που δημιουργήθηκαν. Για τους λόγους αυτούς σήμερα απαιτείται μια δυναμική ηγεσία η οποία θα είναι αποφασιστική, άμεση, πειστική και με κοινωνική ευαισθησία από την πρώτη κιόλας ημέρα. Μια ηγεσία η οποία εφόσον έχει ήδη προβεί στην αυτοκριτική της, θα εργαστεί ακούραστα για να ξαναστήσει θεσμούς που θα αποκαταστήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών και ειδικά των νέων μας. Μια ηγεσία που θα πείσει ότι η ανώριμη δημοκρατία του ’60 έχει μπει πλέον σε πορεία ωρίμανσης.

Για να πείσουμε τη νέα γενιά του τόπου μας να επενδύσει το μέλλον της στην Κύπρο είναι απαραίτητο οι ίδιοι οι νέοι να αισθανθούν ότι λειτουργούν σε ένα περιβάλλον όπου ο καλύτερος αμείβεται και όπου η ατομική πρωτοβουλία επιβραβεύεται σε ένα σύστημα που επικρατεί η αξιοκρατία και η ισονομία.

Η χώρα μας  παλεύει για να ξεφύγει από την οικονομική ύφεση και την ίδια στιγμή βρίσκεται σε «εμπόλεμη κατάσταση» με μια περιφερειακή δύναμη δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασκήσουμε πιέσεις από μόνοι μας! Χρειαζόμαστε την ουσιαστική στήριξη και εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα και ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως του μόνου αξιόπιστου στρατηγικού μας εταίρου.

Είναι και για τους πιο πάνω λόγους που πιστεύω ότι το σημερινό πολιτικό διακύβευμα είναι κατά πόσο ο τόπος μας θα έχει μια δυναμική ηγεσία που θα συγκρουστεί με τα προβλήματα και θα ενώσει τον λαό ή θα παραμείνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις συνταγές και τις φιλοσοφίες που δημιούργησαν τα προβλήματα. Τώρα είναι η ώρα που θα πρέπει να αναλάβει το πηδάλιο του κράτους ένας έμπειρος πολιτικός με αποδεδειγμένο διεθνές κύρος και αποφασιστικότητα. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας αντιλαμβάνεται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι το κατάλληλο πρόσωπο στην δεδομένη χρονική στιγμή που διαθέτει την τόλμη, τις γνώσεις και τις ευρωπαϊκές διασυνδέσεις για να κυβερνήσει διακρίνοντας κάθε φορά το μείζον από το έλασσον…

Στο χέρι μας είναι να  περάσουμε στη νέα εποχή με την ηγεσία που μας αξίζει!


Γράφει: 
Νίκος Τορναρίτης

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Σάββατο
20
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

1862
Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902
Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1920
Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου.
1999
Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy