fbpx

Το διακύβευμα των Εκλογών, του Νίκου Τορναρίτη

anti-nazi77Η πολιτική εμπειρία με έχει διδάξει ότι το κατάλληλο άτομο τη δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της τύχης μιας ομάδας, μιας κοινότητας, ακόμη και ενός λαού. 

Στην πρόσφατη κυπριακή ιστορία υπάρχουν τρανταχτά παραδείγματα όπου ένας ηγέτης και ειδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πράξεις ή με παραλείψεις του έχει ασκήσει καταλυτικό ρόλο στην σύντομη πορεία του κράτους μας.

Με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν είναι πιστεύω χρήσιμο να εντοπίσουμε το διακύβευμα της δεδομένης χρονικής στιγμής. Ο επόμενος Πρόεδρος της Κ.Δ. θα βρεθεί μπροστά σε κρίσιμα διλλήματα και αποφάσεις από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του. Το βέβαιο είναι πως η πατρίδα μας διέρχεται σήμερα την πιο κρίσιμη καμπή, που αφορά στην οικονομική της επιβίωση. Δυστυχώς, η έλλειψη πολιτικής βούλησης και προνοητικότητας, ο εφησυχασμός, οι ευθύνες στελεχών των τραπεζών αλλά και των εποπτικών αρχών δημιούργησαν μια χιονοστιβάδα λαθών τα οποία σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε όλοι μας.

Μέσα σε αυτή την διογκούμενη κρίση η οποία έχει ήδη πλήξει κάθε κυπριακό νοικοκυριό δεν υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς ή για αναβολές. Χρειάζεται να ληφθούν άμεσες και τολμηρές αποφάσεις με στόχο την οικονομική εξυγίανση, τη συγκράτηση του δημόσιου χρέους αλλά και τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας.

Η χώρα δεν πρόκειται να ορθοποδήσει από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε και προσφέρουν οποιαδήποτε υπηρεσία στον τόπο είτε η ωραιοποίηση της κατάστασης είτε η διασπορά πανικού. Από την άλλη δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο! Χρειάζεται να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές τώρα. Χρειάζεται να θεραπεύσουμε το κράτος μας σήμερα!

Κάθε οικονομική «ομηρία» έχει πολλαπλές συνέπειες στην κοινωνική συνοχή, διευρύνεται το χάσμα πλούσιων και φτωχών και πλήττεται πολλαπλάσια η νέα γενιά που καλείται να αποπληρώσει τα χρέη που δημιουργήθηκαν. Για τους λόγους αυτούς σήμερα απαιτείται μια δυναμική ηγεσία η οποία θα είναι αποφασιστική, άμεση, πειστική και με κοινωνική ευαισθησία από την πρώτη κιόλας ημέρα. Μια ηγεσία η οποία εφόσον έχει ήδη προβεί στην αυτοκριτική της, θα εργαστεί ακούραστα για να ξαναστήσει θεσμούς που θα αποκαταστήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών και ειδικά των νέων μας. Μια ηγεσία που θα πείσει ότι η ανώριμη δημοκρατία του ’60 έχει μπει πλέον σε πορεία ωρίμανσης.

Για να πείσουμε τη νέα γενιά του τόπου μας να επενδύσει το μέλλον της στην Κύπρο είναι απαραίτητο οι ίδιοι οι νέοι να αισθανθούν ότι λειτουργούν σε ένα περιβάλλον όπου ο καλύτερος αμείβεται και όπου η ατομική πρωτοβουλία επιβραβεύεται σε ένα σύστημα που επικρατεί η αξιοκρατία και η ισονομία.

Η χώρα μας  παλεύει για να ξεφύγει από την οικονομική ύφεση και την ίδια στιγμή βρίσκεται σε «εμπόλεμη κατάσταση» με μια περιφερειακή δύναμη δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασκήσουμε πιέσεις από μόνοι μας! Χρειαζόμαστε την ουσιαστική στήριξη και εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα και ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως του μόνου αξιόπιστου στρατηγικού μας εταίρου.

Είναι και για τους πιο πάνω λόγους που πιστεύω ότι το σημερινό πολιτικό διακύβευμα είναι κατά πόσο ο τόπος μας θα έχει μια δυναμική ηγεσία που θα συγκρουστεί με τα προβλήματα και θα ενώσει τον λαό ή θα παραμείνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις συνταγές και τις φιλοσοφίες που δημιούργησαν τα προβλήματα. Τώρα είναι η ώρα που θα πρέπει να αναλάβει το πηδάλιο του κράτους ένας έμπειρος πολιτικός με αποδεδειγμένο διεθνές κύρος και αποφασιστικότητα. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας αντιλαμβάνεται ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι το κατάλληλο πρόσωπο στην δεδομένη χρονική στιγμή που διαθέτει την τόλμη, τις γνώσεις και τις ευρωπαϊκές διασυνδέσεις για να κυβερνήσει διακρίνοντας κάθε φορά το μείζον από το έλασσον…

Στο χέρι μας είναι να  περάσουμε στη νέα εποχή με την ηγεσία που μας αξίζει!


Γράφει: 
Νίκος Τορναρίτης

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Γρηγόρης Μπετόβεν. Και με αυτόν τον τρόπο στην Βόννη προσπαθούν να υπενθυμίσουν στους κατοίκους ότι το 2020 συμπληρώνονται 250 χρόνια από την γέννηση του σπουδαίου συνθέτη Ludwig van Beethoven (1770-1827) με εκδηλώσεις και εκθέσεις σε όλη την Γερμανία. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Ήξερες ότι...

Τα σαρκοβόρα ζώα δεν τρώνε άλλο ζώο το οποίο έχει χτυπηθεί από αστραπή.

Σήμερα


Δευτέρα
16
Δεκεμβρίου
2019

Γιορτάζουν : Θεοφανώ, Μόδεστος

1497
Ο εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα περνά το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.
1707
Τελευταία καταγεγραμμένη έκρηξη του όρους Φούτζι στην Ιαπωνία.
1803
22 Σουλιώτισσες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και πέφτουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους.
1885
Εγκαίνια της Ακαδημίας Αθηνών.
1915
O Γερμανός φυσικός και μαθηματικός Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει τη «Θεωρία της Σχετικότητας»
1920
Σεισμός 8,5 βαθμών Ρίχτερ καταστρέφει την επαρχία της Κίνας Γκανσού και στοιχίζει τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους.
1942
Ολοκαύτωμα: Ο Χάινριχ Χίμλερ διατάζει οι υπό εξόντωση Αθίγγανοι να μεταφέρονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.
1991
Ανεξαρτησία του Καζακστάν.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy