fbpx

Χριστιανική Τζαμαχιρία της Κύπρου. Του Νικόλα Κυριάκου

Ξεκίνησα να διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου που, ω του θαύματος, ξαναβρήκε τη φωνή της σε θέματα τα οποία είναι κάπως πιο κοντά στο λόγο ύπαρξης της από τις εξόφθαλμα οικονομικές της δραστηριότητες. 

Η Δεξιά του Κυρίου επανήλθε και αποφάσισε να καθοδηγήσει το ποίμνιο της και δώσει πολιτική γραμμή στη νέα κυβέρνηση και στην κοινωνία: ομοφυλοφιλία, ελεύθερη συμβίωση, καύση νεκρών, βιβλία και διδασκαλία θρησκευτικών, χριστιανική και ελληνική παιδεία, ακκισμοί, ναζάκια και μουτράκια στον Υπουργό Παιδείας. Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε… Από κοντά και η δημόσια επαναφορά στην τάξη του κ. Α. Πιτσιλλίδη, που οι απόψεις του ενόχλησαν το χριστεπώνυμο πλήρωμα και τη μονοπώληση της εξ αποκαλύψεως αλήθειας από τους ιεράρχες.

Από όλο αυτό το σκηνικό, εμένα με προβληματίζουν πολλά και τα καταθέτω ταπεινά:

  • Η Εκκλησία διεκδικεί σε πρόσφορο πια πολιτικό πεδίο να έχει λόγο, και ενδεχομένως βαρύνοντα ή τελικό, στη ρύθμιση ζητημάτων που ανήκουν στον αποκλειστικό τομέα ευθύνης του κοσμικού κράτους.
  • Επανέρχεται μια σκοταδιστική και μισαλλόδοξη ρητορική εναντίον της ομοφυλοφιλίας. Μήπως να περιμένουμε την επέκταση της και σε άλλου είδους διαφορετικότητες στο μέλλον;
  • Η Εκκλησία αναλαμβάνει χρέη τοποτηρητή στο Υπουργείο Παιδείας και ετοιμάζει τη μεγάλη επιστροφή στα σχολεία. Η πολιτική και η θρησκεία ξαναμπλέκονται κι ο θεός μαζί μας, όπως είχε πει επανειλημμένα και ο κ. Λιλλήκας στη διάρκεια της προεκλογικής.
  • Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πάει ολοταχώς για φούντο.
  • Ένας πολίτης εγκαλείται δημόσια για τις θεολογικές τοποθετήσεις του και καλείται να τα λέει σωστά, καθάρια και δογματικά. Υπονοείται βεβαίως ότι θα πρέπει να βγάλει το σκασμό αν δεν συμμορφωθεί και ότι οι τηλεθεατές/ ακροατές θα πρέπει να αποφεύγουν τις απόψεις του. Αν και ο δημόσιος λόγος του κ. Πιτσιλλίδη μου είναι αδιάφορος, η κίνηση του να τον βάλουν στο spotlight της επικαιρότητας με την πρόθεση να τον απαξιώσουν στα μάτια των πιστών ήταν αισχρή. Έστω, με τα δικά μου κριτήρια.
  • Το ανησυχητικό είναι ότι όοοοολοι αυτοί έχουν πιστό και πολυπληθές ακροατήριο.
  • Το πιο ανησυχητικό είναι ότι όλα αυτά φαίνονται περίπου φυσιολογικά στα μάτια της πλειοψηφίας.

Αναρωτιέμαι αν σε 5 μέρες νέας διακυβέρνησης, η Ιερά Σύνοδος προχώρησε σε αυτές τις ενέργειες, τι να αναμένουμε σε 5 χρόνια; Την έκδοση φετφάδων, τα κομποσκοίνια και την new-wave Ορθοδοξία;

 

Γράφει: Νικόλας Κυριάκου

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λάθος εικόνα. Ακόμα και τώρα δύσκολα συνηθίζει κανείς τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Ετσι λοιπόν αυτό που με πρώτη ματιά φαντάζει σαν θάλαμος νοσοκομείου δεν είναι παρά ένα κομμωτήριο στην Καλκούτα. EPA/PIYAL ADHIKARY

Ήξερες ότι...

Τα δακτυλικά αποτυπώματα των Κοάλα και των ανθρώπων είναι πανομοιότυπα.

Σήμερα


Τρίτη
2
Ιουνίου
2020

Γιορτάζουν : Νικηφόρος, Νικηφορία, Νικηφόρα, Νεφέλη

1896
Ο Γουλιέλμο Μαρκόνι παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.
1932
Στο Μπαχρέιν, Νεοζηλανδός μηχανικός βρίσκει για πρώτη φορά πετρέλαιο.
1946
Οι Ιταλοί επιλέγουν με δημοψήφισμα τη μετατροπή του πολιτεύματος από μοναρχία σε δημοκρατία και ο βασιλιάς Ουμβέρτος Β εξορίζεται.
1952
Ξεκινά η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στο Κεμπέκ του Καναδά η οποία είναι η πρώτη, που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Την ίδια ημέρα, γίνεται και η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της Eurovision.
1953
Πραγματοποιείται η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β της Αγγλίας και η οποία είναι η πρώτη που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.
1995
Στην Κύπρο, αντιδράσεις προκαλεί έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου υπογραμμίζεται η θετική παρουσίαση της Τουρκίας ως προς στις προσπάθειες, που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy