Χριστιανική Τζαμαχιρία της Κύπρου. Του Νικόλα Κυριάκου


Ξεκίνησα να διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου που, ω του θαύματος, ξαναβρήκε τη φωνή της σε θέματα τα οποία είναι κάπως πιο κοντά στο λόγο ύπαρξης της από τις εξόφθαλμα οικονομικές της δραστηριότητες. 

Η Δεξιά του Κυρίου επανήλθε και αποφάσισε να καθοδηγήσει το ποίμνιο της και δώσει πολιτική γραμμή στη νέα κυβέρνηση και στην κοινωνία: ομοφυλοφιλία, ελεύθερη συμβίωση, καύση νεκρών, βιβλία και διδασκαλία θρησκευτικών, χριστιανική και ελληνική παιδεία, ακκισμοί, ναζάκια και μουτράκια στον Υπουργό Παιδείας. Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε… Από κοντά και η δημόσια επαναφορά στην τάξη του κ. Α. Πιτσιλλίδη, που οι απόψεις του ενόχλησαν το χριστεπώνυμο πλήρωμα και τη μονοπώληση της εξ αποκαλύψεως αλήθειας από τους ιεράρχες.

Από όλο αυτό το σκηνικό, εμένα με προβληματίζουν πολλά και τα καταθέτω ταπεινά:

  • Η Εκκλησία διεκδικεί σε πρόσφορο πια πολιτικό πεδίο να έχει λόγο, και ενδεχομένως βαρύνοντα ή τελικό, στη ρύθμιση ζητημάτων που ανήκουν στον αποκλειστικό τομέα ευθύνης του κοσμικού κράτους.
  • Επανέρχεται μια σκοταδιστική και μισαλλόδοξη ρητορική εναντίον της ομοφυλοφιλίας. Μήπως να περιμένουμε την επέκταση της και σε άλλου είδους διαφορετικότητες στο μέλλον;
  • Η Εκκλησία αναλαμβάνει χρέη τοποτηρητή στο Υπουργείο Παιδείας και ετοιμάζει τη μεγάλη επιστροφή στα σχολεία. Η πολιτική και η θρησκεία ξαναμπλέκονται κι ο θεός μαζί μας, όπως είχε πει επανειλημμένα και ο κ. Λιλλήκας στη διάρκεια της προεκλογικής.
  • Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πάει ολοταχώς για φούντο.
  • Ένας πολίτης εγκαλείται δημόσια για τις θεολογικές τοποθετήσεις του και καλείται να τα λέει σωστά, καθάρια και δογματικά. Υπονοείται βεβαίως ότι θα πρέπει να βγάλει το σκασμό αν δεν συμμορφωθεί και ότι οι τηλεθεατές/ ακροατές θα πρέπει να αποφεύγουν τις απόψεις του. Αν και ο δημόσιος λόγος του κ. Πιτσιλλίδη μου είναι αδιάφορος, η κίνηση του να τον βάλουν στο spotlight της επικαιρότητας με την πρόθεση να τον απαξιώσουν στα μάτια των πιστών ήταν αισχρή. Έστω, με τα δικά μου κριτήρια.
  • Το ανησυχητικό είναι ότι όοοοολοι αυτοί έχουν πιστό και πολυπληθές ακροατήριο.
  • Το πιο ανησυχητικό είναι ότι όλα αυτά φαίνονται περίπου φυσιολογικά στα μάτια της πλειοψηφίας.

Αναρωτιέμαι αν σε 5 μέρες νέας διακυβέρνησης, η Ιερά Σύνοδος προχώρησε σε αυτές τις ενέργειες, τι να αναμένουμε σε 5 χρόνια; Την έκδοση φετφάδων, τα κομποσκοίνια και την new-wave Ορθοδοξία;

 

Γράφει: Νικόλας Κυριάκου

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Kazipur, Μπανγκλαντές: Άνθρωποι ξεφορτώνουν άχυρο από ένα μικρό φορτηγό στην περιφέρεια Kazipur Upazila, στο Μπανγκλαντές. Syed Mahabubul Kader/Zuma Press/Rex/Shutterstock

Ήξερες ότι...

Οι HΠA αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία προς 2,5 δεκάρες το στρέμμα και το Μανχάταν από τους Ινδιάνους με 24 δολάρια.

Σήμερα


Τρίτη
23
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Γιορτάζουν : Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γωγώ

1941
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ελλάδα υπογράφει ανακωχή με τη Γερμανία.
1967
Ο Σογιούζ 1 εκτοξεύεται σε τροχιά μεταφέροντας τον κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάρωφ, ο οποίος σκοτώνεται κατά την επάνοδο στη Γη.
1999
Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν το κτίριο τής σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS), σκοτώνοντας 16 εργαζόμενους σε αυτήν.
2010
Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy