fbpx

Χριστιανική Τζαμαχιρία της Κύπρου. Του Νικόλα Κυριάκου

Ξεκίνησα να διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου που, ω του θαύματος, ξαναβρήκε τη φωνή της σε θέματα τα οποία είναι κάπως πιο κοντά στο λόγο ύπαρξης της από τις εξόφθαλμα οικονομικές της δραστηριότητες. 

Η Δεξιά του Κυρίου επανήλθε και αποφάσισε να καθοδηγήσει το ποίμνιο της και δώσει πολιτική γραμμή στη νέα κυβέρνηση και στην κοινωνία: ομοφυλοφιλία, ελεύθερη συμβίωση, καύση νεκρών, βιβλία και διδασκαλία θρησκευτικών, χριστιανική και ελληνική παιδεία, ακκισμοί, ναζάκια και μουτράκια στον Υπουργό Παιδείας. Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε… Από κοντά και η δημόσια επαναφορά στην τάξη του κ. Α. Πιτσιλλίδη, που οι απόψεις του ενόχλησαν το χριστεπώνυμο πλήρωμα και τη μονοπώληση της εξ αποκαλύψεως αλήθειας από τους ιεράρχες.

Από όλο αυτό το σκηνικό, εμένα με προβληματίζουν πολλά και τα καταθέτω ταπεινά:

  • Η Εκκλησία διεκδικεί σε πρόσφορο πια πολιτικό πεδίο να έχει λόγο, και ενδεχομένως βαρύνοντα ή τελικό, στη ρύθμιση ζητημάτων που ανήκουν στον αποκλειστικό τομέα ευθύνης του κοσμικού κράτους.
  • Επανέρχεται μια σκοταδιστική και μισαλλόδοξη ρητορική εναντίον της ομοφυλοφιλίας. Μήπως να περιμένουμε την επέκταση της και σε άλλου είδους διαφορετικότητες στο μέλλον;
  • Η Εκκλησία αναλαμβάνει χρέη τοποτηρητή στο Υπουργείο Παιδείας και ετοιμάζει τη μεγάλη επιστροφή στα σχολεία. Η πολιτική και η θρησκεία ξαναμπλέκονται κι ο θεός μαζί μας, όπως είχε πει επανειλημμένα και ο κ. Λιλλήκας στη διάρκεια της προεκλογικής.
  • Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πάει ολοταχώς για φούντο.
  • Ένας πολίτης εγκαλείται δημόσια για τις θεολογικές τοποθετήσεις του και καλείται να τα λέει σωστά, καθάρια και δογματικά. Υπονοείται βεβαίως ότι θα πρέπει να βγάλει το σκασμό αν δεν συμμορφωθεί και ότι οι τηλεθεατές/ ακροατές θα πρέπει να αποφεύγουν τις απόψεις του. Αν και ο δημόσιος λόγος του κ. Πιτσιλλίδη μου είναι αδιάφορος, η κίνηση του να τον βάλουν στο spotlight της επικαιρότητας με την πρόθεση να τον απαξιώσουν στα μάτια των πιστών ήταν αισχρή. Έστω, με τα δικά μου κριτήρια.
  • Το ανησυχητικό είναι ότι όοοοολοι αυτοί έχουν πιστό και πολυπληθές ακροατήριο.
  • Το πιο ανησυχητικό είναι ότι όλα αυτά φαίνονται περίπου φυσιολογικά στα μάτια της πλειοψηφίας.

Αναρωτιέμαι αν σε 5 μέρες νέας διακυβέρνησης, η Ιερά Σύνοδος προχώρησε σε αυτές τις ενέργειες, τι να αναμένουμε σε 5 χρόνια; Την έκδοση φετφάδων, τα κομποσκοίνια και την new-wave Ορθοδοξία;

 

Γράφει: Νικόλας Κυριάκου

 

Φωτογραφία της ημέρας

kampia

Ο κηπουρός έχει κέφια. Με υπομονή (συστατικό απαραίτητο στην κηπουρική) και λίγη τεχνική, ο πράσινος αδιάφορος θάμνος στο New Paltz της Νέας Υόρκης μεταμορφώθηκε σε χαμογελαστή κάμπια. (Lee Reich via AP)

Ήξερες ότι...

Το 1853 στη Σαρατόνγκα της Νέας Υόρκης, ένας πελάτης επέπληξε τον μάγειρα ενός εστιατορίου, ονόματι Τζορτζ Κραμ, ότι είχε κόψει πολύ χοντρές τις τηγανητές πατάτες. Τότε αυτός από αντίδραση τις ψιλόκοψε, φτιάχνοντας τα πρώτα τσιπς.

Σήμερα


Σάββατο
17
Αυγούστου
2019

Γιορτάζουν : Λευκοθέα, Λευκοθέη, Μύρων, Μύρα, Μίρκα, Στράτος, Στράτων, Στράτης, Στράτα, Στρατία, Στρατίνα, Στρατούλα

1790
Η πρωτεύουσα των ΗΠΑ μεταφέρεται από τη Νέα Υόρκη στη Φιλαδέλφεια, όπου θα παραμείνει μέχρι το 1800 οπότε θα μεταφερθεί στην Ουάσινγκτον.
1895
Αρχίζουν οι μεγάλες σφαγές των Αρμενίων στη Κωνσταντινούπολη και γενικότερα στη Τουρκία.
1969
400.000 νέοι παρακολουθούν τη θρυλική συναυλία στο Γούντστοκ.
1970
Ξεκινά το ταξίδι του για την Αφροδίτη το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Venera 7.
1995
Η Κίνα πραγματοποιεί τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της μέσα στο 1995, προκαλώντας την αντίδραση πολλών χωρών.
1998
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παραδέχεται ότι είχε «ανάρμοστη σωματική επαφή» με την υπάλληλο Μόνικα Λεβίνσκι. Την ίδια ημέρα παραδέχτηκε ότι «παραπλάνησε» τον λαό για τη σχέση του.
2005
Ξεκίνησε από το Ισραήλ η εκκένωση της λωρίδας της Γάζας από εβραίους εποίκους.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy