fbpx

Χριστιανική Τζαμαχιρία της Κύπρου. Του Νικόλα Κυριάκου

Ξεκίνησα να διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου που, ω του θαύματος, ξαναβρήκε τη φωνή της σε θέματα τα οποία είναι κάπως πιο κοντά στο λόγο ύπαρξης της από τις εξόφθαλμα οικονομικές της δραστηριότητες. 

Η Δεξιά του Κυρίου επανήλθε και αποφάσισε να καθοδηγήσει το ποίμνιο της και δώσει πολιτική γραμμή στη νέα κυβέρνηση και στην κοινωνία: ομοφυλοφιλία, ελεύθερη συμβίωση, καύση νεκρών, βιβλία και διδασκαλία θρησκευτικών, χριστιανική και ελληνική παιδεία, ακκισμοί, ναζάκια και μουτράκια στον Υπουργό Παιδείας. Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε… Από κοντά και η δημόσια επαναφορά στην τάξη του κ. Α. Πιτσιλλίδη, που οι απόψεις του ενόχλησαν το χριστεπώνυμο πλήρωμα και τη μονοπώληση της εξ αποκαλύψεως αλήθειας από τους ιεράρχες.

Από όλο αυτό το σκηνικό, εμένα με προβληματίζουν πολλά και τα καταθέτω ταπεινά:

  • Η Εκκλησία διεκδικεί σε πρόσφορο πια πολιτικό πεδίο να έχει λόγο, και ενδεχομένως βαρύνοντα ή τελικό, στη ρύθμιση ζητημάτων που ανήκουν στον αποκλειστικό τομέα ευθύνης του κοσμικού κράτους.
  • Επανέρχεται μια σκοταδιστική και μισαλλόδοξη ρητορική εναντίον της ομοφυλοφιλίας. Μήπως να περιμένουμε την επέκταση της και σε άλλου είδους διαφορετικότητες στο μέλλον;
  • Η Εκκλησία αναλαμβάνει χρέη τοποτηρητή στο Υπουργείο Παιδείας και ετοιμάζει τη μεγάλη επιστροφή στα σχολεία. Η πολιτική και η θρησκεία ξαναμπλέκονται κι ο θεός μαζί μας, όπως είχε πει επανειλημμένα και ο κ. Λιλλήκας στη διάρκεια της προεκλογικής.
  • Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πάει ολοταχώς για φούντο.
  • Ένας πολίτης εγκαλείται δημόσια για τις θεολογικές τοποθετήσεις του και καλείται να τα λέει σωστά, καθάρια και δογματικά. Υπονοείται βεβαίως ότι θα πρέπει να βγάλει το σκασμό αν δεν συμμορφωθεί και ότι οι τηλεθεατές/ ακροατές θα πρέπει να αποφεύγουν τις απόψεις του. Αν και ο δημόσιος λόγος του κ. Πιτσιλλίδη μου είναι αδιάφορος, η κίνηση του να τον βάλουν στο spotlight της επικαιρότητας με την πρόθεση να τον απαξιώσουν στα μάτια των πιστών ήταν αισχρή. Έστω, με τα δικά μου κριτήρια.
  • Το ανησυχητικό είναι ότι όοοοολοι αυτοί έχουν πιστό και πολυπληθές ακροατήριο.
  • Το πιο ανησυχητικό είναι ότι όλα αυτά φαίνονται περίπου φυσιολογικά στα μάτια της πλειοψηφίας.

Αναρωτιέμαι αν σε 5 μέρες νέας διακυβέρνησης, η Ιερά Σύνοδος προχώρησε σε αυτές τις ενέργειες, τι να αναμένουμε σε 5 χρόνια; Την έκδοση φετφάδων, τα κομποσκοίνια και την new-wave Ορθοδοξία;

 

Γράφει: Νικόλας Κυριάκου

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Φθινοπωρινό κουτάβι. Οι εργασίες τελείωσαν και οι σκαλωσιές θα φύγουν καθώς το «Τεριέ» μπροστά από το μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο απέκτησε καινούργιο τρίχωμα με λουλούδια για την νέα σεζόν. EPA/Luis Tejido

Ήξερες ότι...

Οι οδοντίατροι συνιστούν οι οδοντόβουρτσες να βρίσκονται 2 μέτρα μακριά από την λεκάνη της τουαλέτας για να αποφεύγεται η μετάδοση σωματιδίων μέσω του αέρα κάθε φορά που τραβιέται το καζανάκι.

Σήμερα


Πέμπτη
17
Οκτωβρίου
2019
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Γιορτάζουν :Αντίγονος, Ευπρέπιος, Ευπρέπειος, Ευπρεπής, Ευπρεπία

1864
Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα.
1888
Πατεντάρεται ο οπτικός φωνόγραφος από τον Τόμας Έντισον (η πρώτη κινηματογραφική ταινία).
1918
Ανακωχή του Μούδρου, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Τούρκων και των Δυνάμεων της Αντάντ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
1937
Την πρώτη τους εμφάνιση σε κόμικς εφημερίδας των ΗΠΑ κάνουν τα 3 σχεδόν ίδια ανίψια του Ντόναλντ Ντακ, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι.
1956
Η Βρετανία ανοίγει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο, στο Κάλντερ Χολ.
1979
Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Μητέρα Τερέζα.
1994
Ιορδανία και Ισραήλ αποφασίζουν να υπογράψουν μια ιστορική συνθήκη ειρήνης, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους 46χρονη εμπόλεμη κατάσταση.
1997
Στην Κούβα, στη Σάντα Κλάρα, μεταφέρονται και ενταφιάζονται τα οστά του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεση του στη Βολιβία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy