fbpx

Χριστιανική Τζαμαχιρία της Κύπρου. Του Νικόλα Κυριάκου


Ξεκίνησα να διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου που, ω του θαύματος, ξαναβρήκε τη φωνή της σε θέματα τα οποία είναι κάπως πιο κοντά στο λόγο ύπαρξης της από τις εξόφθαλμα οικονομικές της δραστηριότητες. 

Η Δεξιά του Κυρίου επανήλθε και αποφάσισε να καθοδηγήσει το ποίμνιο της και δώσει πολιτική γραμμή στη νέα κυβέρνηση και στην κοινωνία: ομοφυλοφιλία, ελεύθερη συμβίωση, καύση νεκρών, βιβλία και διδασκαλία θρησκευτικών, χριστιανική και ελληνική παιδεία, ακκισμοί, ναζάκια και μουτράκια στον Υπουργό Παιδείας. Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε… Από κοντά και η δημόσια επαναφορά στην τάξη του κ. Α. Πιτσιλλίδη, που οι απόψεις του ενόχλησαν το χριστεπώνυμο πλήρωμα και τη μονοπώληση της εξ αποκαλύψεως αλήθειας από τους ιεράρχες.

Από όλο αυτό το σκηνικό, εμένα με προβληματίζουν πολλά και τα καταθέτω ταπεινά:

  • Η Εκκλησία διεκδικεί σε πρόσφορο πια πολιτικό πεδίο να έχει λόγο, και ενδεχομένως βαρύνοντα ή τελικό, στη ρύθμιση ζητημάτων που ανήκουν στον αποκλειστικό τομέα ευθύνης του κοσμικού κράτους.
  • Επανέρχεται μια σκοταδιστική και μισαλλόδοξη ρητορική εναντίον της ομοφυλοφιλίας. Μήπως να περιμένουμε την επέκταση της και σε άλλου είδους διαφορετικότητες στο μέλλον;
  • Η Εκκλησία αναλαμβάνει χρέη τοποτηρητή στο Υπουργείο Παιδείας και ετοιμάζει τη μεγάλη επιστροφή στα σχολεία. Η πολιτική και η θρησκεία ξαναμπλέκονται κι ο θεός μαζί μας, όπως είχε πει επανειλημμένα και ο κ. Λιλλήκας στη διάρκεια της προεκλογικής.
  • Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πάει ολοταχώς για φούντο.
  • Ένας πολίτης εγκαλείται δημόσια για τις θεολογικές τοποθετήσεις του και καλείται να τα λέει σωστά, καθάρια και δογματικά. Υπονοείται βεβαίως ότι θα πρέπει να βγάλει το σκασμό αν δεν συμμορφωθεί και ότι οι τηλεθεατές/ ακροατές θα πρέπει να αποφεύγουν τις απόψεις του. Αν και ο δημόσιος λόγος του κ. Πιτσιλλίδη μου είναι αδιάφορος, η κίνηση του να τον βάλουν στο spotlight της επικαιρότητας με την πρόθεση να τον απαξιώσουν στα μάτια των πιστών ήταν αισχρή. Έστω, με τα δικά μου κριτήρια.
  • Το ανησυχητικό είναι ότι όοοοολοι αυτοί έχουν πιστό και πολυπληθές ακροατήριο.
  • Το πιο ανησυχητικό είναι ότι όλα αυτά φαίνονται περίπου φυσιολογικά στα μάτια της πλειοψηφίας.

Αναρωτιέμαι αν σε 5 μέρες νέας διακυβέρνησης, η Ιερά Σύνοδος προχώρησε σε αυτές τις ενέργειες, τι να αναμένουμε σε 5 χρόνια; Την έκδοση φετφάδων, τα κομποσκοίνια και την new-wave Ορθοδοξία;

 

Γράφει: Νικόλας Κυριάκου

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Οι στοιβαγμένες καρέκλες των κλειστών καφέ έγιναν «φωλιά προστασίας» για τα σπουργίτια. Κλειστή η εστίαση αλλά και τα καταστήματα στην Φρανκφούρτη καθώς οι περιπτώσεις κρουσμάτων κορωνοϊού έχουν αυξηθεί, οδηγώντας σε περιορισμούς. EPA/RONALD WITTEK

Ήξερες ότι...

Ο Άξελ Ρόουζ προτού γνωρίσει τη δόξα με τους Guns 'n' Roses κάπνιζε τσιγάρα επί πληρωμή για επιστημονικά πειράματα.

Σήμερα


Σάββατο
16
Ιανουαρίου
2021

Γιορτάζουν : Δανάη, Δαν

1547
Ο Ιβάν ο Τρομερός ανακηρύσσεται Τσάρος της Ρωσίας.
1820
Ο Ιωάννης Καποδίστριας αρνιέται τη τη ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας πιστεύοντας ότι θα βοηθούσε καλύτερα από τη θέση του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας.
1920
Γίνεται στο Παρίσι η πρώτη συνεδρίαση της Κοινωνίας των Εθνών πρόδρομου του ΟΗΕ.
1945
Ο Αδόλφος Χίτλερ καταφεύγει στο υπόγειο καταφύγιο του, το επονομαζόμενο Führerbunker.
1969
Αυτοπυρπολείται ο Τσέχος φοιτητής Γιαν Πάλαχ στην Πλατεία Βέντσεσλας στην Πράγα ως πολιτική διαμαρτυρία.
2004
Τίθεται σε ισχύ το νέο Σύνταγμα του Αφγανιστάν.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy