Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία τόσο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αναφορικά για τις υλικές στερήσεις των ευρωπαίων πολιτών, όσο και της πανευρωπαϊκής ΜΚΟ που ασχολείται με θέματα στέγασης FEANTSA, δείχνουν πως στην ΕΕ πέραν της αύξησης της ανεργίας στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, αυξάνονται και οι υλικές στερήσεις στη ζωή αυτών των ανθρώπων.
Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης
Πέραν του ότι πλέον 1 στους 4 εργαζόμενους στην Κύπρο και αλλού απειλείται από τη φτώχεια, πλέον απειλείται και η δυνατότητα των νοικοκυριών να έχουν αξιοπρεπή στέγαση, θέρμανση, υγιή τροφή, και βασικά υλικά αγαθά όπως πλυντήριο ρούχων κλπ. Αυτά έρχονται σε συνδυασμό με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στην ΕΕ, όπου η μη θελημένη μερική απασχόληση φτάνει στο 50% σε Κύπρο και Βουλγαρία. Όπου οι νέοι στη Γερμανία και την Κύπρο οδηγούνται σε φαύλο κύκλο πρακτικών ασκήσεων και ανεργίας χωρίς να τους προσφέρεται μόνιμη θέση εργασίας.
Γνωρίζοντας ότι τα πιο πάνω είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και μνημονίων που επιβλήθηκαν στους λαούς με αφορμή την οικονομική κρίση του 2008, το ΑΚΕΛ επέλεξε να συμμετέχει στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου μέσα από την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς. Τα πέντε χρόνια συμμετοχής του κόμματος μας στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου καταφέραμε να έχουμε μια συνεπή και σημαντική παρουσία.
Πέραν του ότι ήμασταν εισηγητές στη γνωμοδότηση για τους καταγγέλλοντες παραβάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαίου (whistle blowers) και σκιώδεις εισηγητές σε σειρά εκθέσεων και γνωμοδοτήσεων, (όπως π.χ για το κοινωνικό ντάμπιγκ, για τον εκμοντερνισμό των εκπαιδευτικών συστημάτων, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) καταφέραμε ως Κόμμα να αναλάβουμε μια από τις ίσως σημαντικότερες εκθέσεις ιδίας πρωτοβουλίας για εργασιακά θέματα, με τίτλο «Συνθήκες εργασίας και επισφαλής απασχόληση».
Μέσω της έκθεσης καταφέραμε να επαναφέρουμε την έννοια της αξιοπρεπούς απασχόλησης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) στη συζήτηση για τις επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και μνημονίων που επιβλήθηκαν στους λαούς από τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ. Ως αξιοπρεπής απασχόληση ορίζεται κάθε θέση εργασίας που μεταξύ άλλων διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση, πρόσβαση σε συλλογικές συμβάσεις, ίση μεταχείριση για την ίδια δουλειά στον ίδιο χώρο εργασίας, κοινωνική ασφάλιση του εργαζόμενου και κάθε εξαρτώμενου του, και προστασία κατά της απόλυσης. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως με παρέμβαση του ΕΛΚ απαλήφθηκε από το τελικό κείμενο αναφορά που υπογράμμιζε την ανάγκη της ισότητας ανδρών και γυναικών αναφορικά με τον μισθό τους για την ίδια δουλειά στον ίδιο χώρο εργασίας.
Μέσα από την έκθεση μας στο Ευρωκοινοβούλιο δώσαμε νομική βάση τόσο στην Επιτροπή Απασχόλησης του Κοινοβουλίου, όσο και σε ομάδες εργαζομένων να διεκδικήσουν εργασιακά δικαιώματα. Έτσι, βασίστηκε στην έκθεση μας τόσο μια ερώτηση για την κατάσταση των εργαζομένων στην ένωση που απήυθηνε η επιτροπή απασχόλησης του Κοινοβουλίου προς την Επιτροπή, όσο και μια αναφορά (petition) από συνδικαλιστικές οργανώσεις δικηγόρων και δικαστών από την Ιταλία προς το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ως Κόμμα, η έκθεση αυτή μας έδωσε ένα επιπλέον εχέγγυο για να φέρουμε ενώπιον της ΕΕ την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ευρύτερο τομέα της Παιδείας.
Φέραμε ενώπιον της Κομισιόν τις συνθήκες απασχόλησης των καθηγητών στα ΚΙΕ και άλλων διδάσκοντων, που απασχολούνται ως αυτοαπασχολούμενοι και παροχείς υπηρεσιών για τις μόνιμες ανάγκες του κράτους. Αντί το κράτος να προσφέρει μόνιμα συμβόλαια εργασίας και να καταγγέλλει τους εργοδότες που προωθούν την ψευτοαυτοαπασχόληση, την προωθά από το ίδιο το κράτος. Αγοράζει δηλαδή υπηρεσίες αυτοαπασχολούμενων ως μοναδικός εργοδότης, ουτως ώστε να μην αναλάβει τις υποχρεώσεις που του αναλογούν απέναντι στον εργαζόμενο. Κάτι που αποτελεί παράφορη παραβίαση συνθηκών της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που επικύρωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η δράση μας στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου είναι μόνο ένα κομμάτι της διεκδικητικής μας δράσης. Μαζί με τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, και τα κοινωνικά κινήματα αποδεικνύουμε πως παρά την κριτική του ΑΚΕΛ έναντι των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΕΕ δεν μένουμε αμέτοχοι αλλά δραστηριοποιούμαστε πολύ περισσότερο ώστε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη την οποία εμείς οραματιζόμαστε. Μια Ευρώπη της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.
Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης