Τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης για το σκάνδαλο του Συνεργατισμού. Του Νεοκλή Συλικιώτη

Το πρόσφατο πόρισμα για τον Συνεργατισμό αποτέλεσε κόλαφο για την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού και αποκάλυψε τα συνεχιζόμενα ψέματα που έλεγαν για τον Συνεργατισμό. Πλέον είναι ξεκάθαρο πως η λαϊκή αυτή κατάκτηση που ξεκίνησε με τον ιδρώτα των κύπριων αγροτών στις αρχές του 20ου αιώνα, ξεπουλήθηκε προς τέρψη ημετέρων. Το πόρισμα είναι ξεκάθαρο: "Η τελική κατάρρευσή του το 2018 δεν μπορεί να αναζητείται στα όσα συνέβησαν πριν το 2013. Πρέπει να αναζητηθεί σε λάθη, παραλήψεις, απραξία, ανικανότητα, εγκληματική αμέλεια και ίσως και παράνομες πρακτικες τα οποία διαπράχθηκαν απ' όσους ανάλαβαν να χειρισθούν τις υποθέσεις του ΣΠΤ από την ανακεφαλαιοποίηση και εντεύθεν".

Μεγαλύτερη πρόκληση όμως αποτελεί η αντιμετώπιση του πορίσματος από την ίδια την Κυβέρνηση. Ότι δηλαδή με τις ενέργειες τους έσωσαν τις καταθέσεις του κόσμου, ή ότι ο Συνεργατισμός ήταν χρεοκοπημένος πριν αναλάβει η πρώτη κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού. Τότε γιατί εδώ και πέντε χρόνια ισχυρίζονταν το αντίθετο, φόρτωσαν 5,2 δισ ευρώ στις πλάτες του φορολογούμενου πολίτη, διόριζαν ημετέρους, φίλους και συμμαθητές δήθεν για να διορθώσουν την κατάσταση στον Συνεργατισμό, ή  γιατί περίμεναν να φτάσει ο Συνεργατισμός σε χρεωκοπία για να την πουλήσουν σε συγκεκριμένη τράπεζα, μάλιστα με τεράστια έκπτωση και εγγύηση μελλοντικών κερδών; Προφανώς γιατί ο Συνεργατισμός δεν θα χρεωκοπούσε αν δεν τον έφερναν μέχρι εκεί. Θα μπορούσε να διασωθεί. Κάτι που άλλωστε έκριναν όχι μόνο οι εσωτερικοί, αλλά και οι εξωτερικοί δανειστές του, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι πολικές ευθύνες βαραίνουν τον ΥΠΟΙΚ, αλλά και την Κυβέρνηση Αναστασιάδη -Συναγερμού. Το αν αυτές οι ευθύνες είναι ποινικές ή αστικές, θα το κρίνουν οι αρμόδιοι, και ευχόμαστε ο Γενικός Εισαγγελέας να διατάξει περαιτέρω διερεύνηση.  Οι ευθύνες βαραίνουν όμως και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Πολύ σωστά αναφέρει το πόρισμά: «Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει κάποια ευθύνη για τα όσα οδηγούσαν στην εσπευσμένη πώληση μέρους της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα είναι γιατί διατήρησε στο Υπουργείο Οικονομικών πρόσωπο το οποίο για μία περίοδο πέραν των τεσσάρων ετών δεν κατόρθωσε να οδηγήσει τον ΣΠΤ έξω από την καταστροφική πορεία που εν
γνώσει του ακολούθησε.
 
Η απομάκρυνση του κ. Γεωργιάδη από το Υπουργείο Οικονομικών έστω και καθυστερημένα ενδεχόμενα να έδιδε στο ΣΠΤ μια άλλη προοπτική μακριά από τις παλινωδίες, τις εμμονές για διατήρηση μη ικανών διευθυντικών στελεχών στην ΣΚΤ και αδυναμία αντίληψης των κινδύνων στους οποίους οι πολιτικές του με βεβαιότητα οδηγούσαν».

Οι περιπτώσεις ΜΕΔ πολιτικών προσώπων και ελάχιστων δανείων, με τον τρόπο που επιλεκτικά βγαίνουν στη δημοσιότητα από συγκεκριμένα ΜΜΕ δεν υπηρετούν τη διαφάνεια, ούτε το δημόσιο συμφέρον. Αποτελούν μόνο προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το πόρισμα και τις ευθύνες της Κυβέρνησης, του Προέδρου και του ΥΠΟΙΚ. Αλλά και οι αντιδράσεις της Κυβέρνησης  αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την πλήρη αναξιοπιστία της, καθώς και πλήρης ανακολουθία σε σχέση με αυτά που έλεγαν Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ σε ψηλούς τόνους ως αντιπολίτευση για το δείκτη πολιτικής ευθιξίας που πρέπει να διακρίνει τους πολιτικούς αξιωματούχους και για το δήθεν σεβασμό τους στα πορίσματα.  Οι ευθύνες είναι λοιπόν αυταπόδεικτες και ο Πρόεδρος από τη στιγμή που δεν έπαψε τον Υπουργό του φέρει την πλήρη ευθύνη για της κατάρρευσης και του ξεπουλήματος του Συνεργατισμού. Ανέλαβαν ένα υγιή Συνεργατισμό και τον οδήγησαν όχι μόνο στη χρεωκοπία, αλλά και στο ξεπούλημα. 

Κυρίως όμως αποκαλύπτεται η το πραγματικό τους σχέδιο αναφορικά με τον Συνεργατισμό. Δεν έκαναν λάθος στη διαχείριση του. Επιδίωκαν το ξεπούλημα του από την αρχή. Η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος πρέπει να αναλάβει τις αυταπόδειχτες ευθύνες του και να παύσει τον ΥΠΟΙΚ. Πέραν όμως αυτού, χρειάζονται κινητοποιήσεις για καταγγελία του ξεπουλήματος των κατακτήσεων του λαού μας, αλλά και διεκδίκησης αφενός για να δοθούν τα κτήρια του Συνεργατισμού στις Κοινότητες, αλλά και τη διατήρηση του υγιούς εμπορικού τομέα του Συνεργατισμού.

* Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ/ Αντιπροέδρου ΕΕΑ/ΒΠΑ




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ρέικιανες, Ισλανδία: Το σέλας, ή βόρειο σέλας, πάνω από τον παλιό φάρο Γκάρντουρ στο βορειότερο σημείο της χερσονήσου Ρέικιανες. Owen Humphreys/PA

Ήξερες ότι...

Η βέρα φοριέται στο τέταρτο δάχτυλο (παράμεσος), διότι τον παράμεσο διασχίζουν φλέβες που συνδέονται με την καρδιά.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Νοεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1520
Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.
1814
Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.
1821
Ο Παναμάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
1895
Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στην Αμερική. Συμμετέχουν 6 αυτοκίνητα, τρέχουν για 55 μίλια, και ο νικητής αναπτύσσει μέση ταχύτητα 7 μιλίων την ώρα.
1910
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, με 307 από τις 362 έδρες της Βουλής.
1964
Εκτόξευση του αμερικανικού διαστημοπλοίου Mariner 4, του πρώτου που μετέδωσε κοντινές εικόνες του πλανήτη Άρη

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy