fbpx

Η Κύπρος προτελευταία στην έρευνα. Του Νεοκλή Συλικιώτη

Τον τελευταίο καιρό, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ εξαντλείται σε διθυράμβους ώστε να πείσει για το success story των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζει εδώ και 5 χρόνια οδηγώντας τον λαό στην φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση.

 

Στη πραγματικότητα όμως, εν απουσία μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής προς όφελος της κοινωνίας, απέτυχαν, μεταξύ άλλων, ακόμη και να αξιοποιήσουν τα ωφελήματα που μπορούσε να έχει  η Κύπρος και ο κυπριακός λαός από την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία. Ως αποτέλεσμα της απραξίας τους, η Κύπρος είναι η προτελευταία χώρα στην Ευρώπη στις επενδύσεις για την έρευνα, με μόλις 14 εκατομμύρια ευρώ για ερευνητικά προγράμματα. Εξίσου σοβαρό είναι το γεγονός πως η Κυβέρνηση απέτυχε να αξιοποιήσει την δύναμη γνώσης των Πανεπιστημίων της Κύπρου. Επίσης απέτυχε να αξιοποιήσει το Ινστιτούτο Κύπρου, το οποίο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κύπρου. Όσον αφορά δε την καινοτομία, δυστυχώς η Κύπρος βρίσκεται πάρα πολύ χαμηλά στην κατάταξη. 

Αφού παρήλθαν 5 χρόνια απραξίας, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ  που μέχρι τώρα δεν έκρινε σημαντικό να επενδύσει στην έρευνα και καινοτομία προς εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας, έχει σήμερα το θράσος να πανηγυρίζει επειδή υπέγραψε μαζί με άλλα κράτη την «Κοινή Ειδοποίηση» για συμμετοχή στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία PESCO. Η εν λόγω συμφωνία στόχο έχει να συμβάλει στην ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανίας, των ένοπλων δυνάμεων, της πλήρους στρατιωτικοποίησης της ΕΕ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως προωθεί και την επένδυση στην έρευνα για την ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανίας. Με την υπογραφή της η κυβέρνηση Αναστασιάδη θυσιάζει την έρευνα στο βωμό των γεωπολιτικών συμφερόντων των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ. Αντί να επενδύσουν σε μια ευημερούσα ειρηνική κοινωνία, επενδύουν στους πολέμους, και διαλαλούν τη δέσμευση της Κύπρου να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Η επικίνδυνη πορεία στην οποία θέτουν την χώρα και τον λαό μας πρέπει να τερματιστεί. Φτάνουν οι αυτοσχεδιασμοί, οι προχειρότητες και οι επικίνδυνες για τον λαό επιλογές της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Επιβάλλεται να αλλάξουμε πορεία για να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης της κοινωνίας. Να στηρίξουμε τους  νέους επιστήμονες του τόπου μας ώστε να μπορέσουν πιο εύκολα να προσφέρουν όσα μπορούν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Να επενδύσουμε στην έρευνα και στην βιομηχανική καινοτομία για να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες μας επιχειρήσεις. Να αξιοποιήσουμε την έρευνα για να επιλύσουμε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα. 

Αναμφίβολα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η σωστή αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας μπορεί πραγματικά να δώσει ώθηση στην οικονομία με την δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, την προώθηση της επαναβιομηχανοποίησης, την καταπολέμηση της φτώχειας, την επίτευξη της κοινωνικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον συμβάλλοντας σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που να εξυπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες του κυπριακού λαού. 

Ο Σταύρος Μαλάς, ως καταξιωμένος επιστήμονας, γνωρίζει καλά πως το θέμα της Έρευνας και Καινοτομίας είναι  κορυφαίο ζήτημα για την χώρα μας και γι’ αυτό έχει δηλώσει έντιμα πως ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσει η δική του διακυβέρνηση. Η εμπειρία που αποκόμισε τόσο από την συμμετοχή του σε πολλά ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με διάφορα Πανεπιστήμια όσο και ως Υπουργός που προήδρευσε του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ (για την έρευνα) το 2012, αποτελεί ισχυρή δύναμη, την οποία θα αξιοποιήσει προς όφελος της Κύπρου. Ήδη έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις. Ως πρώτο μέτρο στήριξης της νέας γενιάς τόνισε πως θα αυξήσει κατά 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως το κονδύλι για τα προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας. Επίσης εξήγησε πως θα στηρίξει την νεανική επιχειρηματικότητα με έμφαση στην καινοτομία, θα προωθήσει προγράμματα Νεοφυών Εταιρειών & Υψηλής Τεχνολογίας, προγράμματα διασύνδεσης ΜμΕ με ερευνητικά ιδρύματα, προγράμματα στήριξης ερευνητικών υποδομών στη βάση των άμεσων αναγκών της χώρας καθώς και στρατηγικά προγράμματα πενταετούς διάρκειας τα οποία να έχουν άμεση σχέση με τομείς προτεραιότητας. 

Ο στόχος του Σ. Μαλά είναι μια κοινωνία που να δώσει τα εχέγγυα στα νέα παιδιά να παράγουν γνώση. Μια κοινωνία που να αξιοποιεί τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα για την ενίσχυση της κοινωνικής ανάπτυξης. Μαζί με τον Σ. Μαλά θα κερδίσουμε το αύριο που αξίζει στα παιδιά μας!

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης


Φωτογραφία της ημέρας

hollandd

Με αφορμή τις καλοκαιρινές τους διακοπές το Βασιλικό ζευγάρι της χώρας πόζαρε στο Huis ten Bosch Palace στην Χάγη, σε ένα από τα τρία επίσημα θέρετρα που χρησιμοποιεί η βασιλική οικογένεια. Μια από τις πόζες για τους φωτογράφους ήταν μόνο για την Βασίλισσα Maxima και τις έφηβες πια και πανέμορφες κόρες της. Από αριστερά οι πριγκίπισσες Ariane, Catharina- Amalia και Alexia. EPA/REMKO DE WAAL

Ήξερες ότι...

Η γνωστή συνοικία Πατήσια ονομάστηκε έτσι από την αντίστοιχη τούρκικη λέξη που σημαίνει: τα κεκτημένα αγροκτήματα!

Σήμερα


Δευτέρα
22
Ιουλίου
2019

Γιορτάζουν : Μαγδαληνή, Μάγδα, Μαγδούλα, Μαγδαλένα, Μαγδαλένια, Μαγδαλή, Μαγδάλω, Μαρκέλλα

1587
Μία δεύτερη ομάδα Άγγλων αποίκων φτάνει στο νησί Ρόανοκ στη Βόρεια Καρολίνα σε μια προσπάθεια επανίδρυσης της ερημωμένης αποικίας.
1613
Ενθρονίζεται ο Μιχαήλ Φιοντόροβιτς Ρομάνοβ στη Μόσχα ως «Μιχαήλ Α, τσάρος πάσης Ρωσίας».
1812
Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων διεξάγεται ο Πόλεμος των Χερσονήσων, στο πλαίσιο του οποίου οι αγγλικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Άρθουρ Γουέλσλι (μετέπειτα Δούκα του Ουέλλινγκτον) νικούν τις γαλλικές στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας.
1962
Κακή αρχή για το Πρόγραμμα Μάρινερ: το Μάρινερ 1 καταστρέφεται 293 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy