fbpx

Η Κύπρος προτελευταία στην έρευνα. Του Νεοκλή Συλικιώτη

Τον τελευταίο καιρό, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ εξαντλείται σε διθυράμβους ώστε να πείσει για το success story των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζει εδώ και 5 χρόνια οδηγώντας τον λαό στην φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση.

 

Στη πραγματικότητα όμως, εν απουσία μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής προς όφελος της κοινωνίας, απέτυχαν, μεταξύ άλλων, ακόμη και να αξιοποιήσουν τα ωφελήματα που μπορούσε να έχει  η Κύπρος και ο κυπριακός λαός από την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία. Ως αποτέλεσμα της απραξίας τους, η Κύπρος είναι η προτελευταία χώρα στην Ευρώπη στις επενδύσεις για την έρευνα, με μόλις 14 εκατομμύρια ευρώ για ερευνητικά προγράμματα. Εξίσου σοβαρό είναι το γεγονός πως η Κυβέρνηση απέτυχε να αξιοποιήσει την δύναμη γνώσης των Πανεπιστημίων της Κύπρου. Επίσης απέτυχε να αξιοποιήσει το Ινστιτούτο Κύπρου, το οποίο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κύπρου. Όσον αφορά δε την καινοτομία, δυστυχώς η Κύπρος βρίσκεται πάρα πολύ χαμηλά στην κατάταξη. 

Αφού παρήλθαν 5 χρόνια απραξίας, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ  που μέχρι τώρα δεν έκρινε σημαντικό να επενδύσει στην έρευνα και καινοτομία προς εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας, έχει σήμερα το θράσος να πανηγυρίζει επειδή υπέγραψε μαζί με άλλα κράτη την «Κοινή Ειδοποίηση» για συμμετοχή στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία PESCO. Η εν λόγω συμφωνία στόχο έχει να συμβάλει στην ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανίας, των ένοπλων δυνάμεων, της πλήρους στρατιωτικοποίησης της ΕΕ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως προωθεί και την επένδυση στην έρευνα για την ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανίας. Με την υπογραφή της η κυβέρνηση Αναστασιάδη θυσιάζει την έρευνα στο βωμό των γεωπολιτικών συμφερόντων των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ. Αντί να επενδύσουν σε μια ευημερούσα ειρηνική κοινωνία, επενδύουν στους πολέμους, και διαλαλούν τη δέσμευση της Κύπρου να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Η επικίνδυνη πορεία στην οποία θέτουν την χώρα και τον λαό μας πρέπει να τερματιστεί. Φτάνουν οι αυτοσχεδιασμοί, οι προχειρότητες και οι επικίνδυνες για τον λαό επιλογές της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Επιβάλλεται να αλλάξουμε πορεία για να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης της κοινωνίας. Να στηρίξουμε τους  νέους επιστήμονες του τόπου μας ώστε να μπορέσουν πιο εύκολα να προσφέρουν όσα μπορούν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Να επενδύσουμε στην έρευνα και στην βιομηχανική καινοτομία για να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες μας επιχειρήσεις. Να αξιοποιήσουμε την έρευνα για να επιλύσουμε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα. 

Αναμφίβολα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η σωστή αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας μπορεί πραγματικά να δώσει ώθηση στην οικονομία με την δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, την προώθηση της επαναβιομηχανοποίησης, την καταπολέμηση της φτώχειας, την επίτευξη της κοινωνικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία μπορεί να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον συμβάλλοντας σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που να εξυπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες του κυπριακού λαού. 

Ο Σταύρος Μαλάς, ως καταξιωμένος επιστήμονας, γνωρίζει καλά πως το θέμα της Έρευνας και Καινοτομίας είναι  κορυφαίο ζήτημα για την χώρα μας και γι’ αυτό έχει δηλώσει έντιμα πως ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσει η δική του διακυβέρνηση. Η εμπειρία που αποκόμισε τόσο από την συμμετοχή του σε πολλά ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με διάφορα Πανεπιστήμια όσο και ως Υπουργός που προήδρευσε του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ (για την έρευνα) το 2012, αποτελεί ισχυρή δύναμη, την οποία θα αξιοποιήσει προς όφελος της Κύπρου. Ήδη έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις. Ως πρώτο μέτρο στήριξης της νέας γενιάς τόνισε πως θα αυξήσει κατά 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως το κονδύλι για τα προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας. Επίσης εξήγησε πως θα στηρίξει την νεανική επιχειρηματικότητα με έμφαση στην καινοτομία, θα προωθήσει προγράμματα Νεοφυών Εταιρειών & Υψηλής Τεχνολογίας, προγράμματα διασύνδεσης ΜμΕ με ερευνητικά ιδρύματα, προγράμματα στήριξης ερευνητικών υποδομών στη βάση των άμεσων αναγκών της χώρας καθώς και στρατηγικά προγράμματα πενταετούς διάρκειας τα οποία να έχουν άμεση σχέση με τομείς προτεραιότητας. 

Ο στόχος του Σ. Μαλά είναι μια κοινωνία που να δώσει τα εχέγγυα στα νέα παιδιά να παράγουν γνώση. Μια κοινωνία που να αξιοποιεί τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα για την ενίσχυση της κοινωνικής ανάπτυξης. Μαζί με τον Σ. Μαλά θα κερδίσουμε το αύριο που αξίζει στα παιδιά μας!

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Διάσημοι στον δρόμο. Τέσσερις ολόκληρους μήνες παρέμεινε κλειστό το μουσείο της Μαντάμ Τισό. Οχι πια όμως και για να δελεάσει τους επισκέπτες έβγαλε μερικούς από τους διάσημους που φιλοξενεί στον δρόμο.. REUTERS/Hanna Rantala

Ήξερες ότι...

Τα κουκούτσια του μήλου περιέχουν κυάνιο.

Σήμερα


Τετάρτη
12
Αυγούστου
2020
Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Γιορτάζουν : Κανένας

1323
Υπογράφεται η Συνθήκη του Νέτεμποργκ ανάμεσα στη Σουηδία και τη ρωσική Δημοκρατία του Νόβγκοροντ, που διευθετεί τα μεταξύ τους σύνορα.
1898
Η διοίκηση της Δημοκρατίας της Χαβάης περνά στις ΗΠΑ.
1933
Στην Ελλάδα εγκρίνεται νομοσχέδιο για τη λογοκρισία θεατρικών έργων και κινηματογραφικών ταινιών
1942
Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Τόγιο γλιτώνει από δολοφονική απόπειρα εναντίον του.
1951
Στο Ανατολικό Βερολίνο, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νέοι διαδηλώνουν υπέρ της ειρήνης και του κομμουνισμού.
1953
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 476 ατόμων σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο.
1964
Η Νότιος Αφρική αποκλείεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο λόγω του (απαρτχάιντ). Ο αποκλεισμός θα λήξει το 1992 με την κατάρρευση του καθεστώτος.
1981
Η ΙΒΜ παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή (PC) στην τιμή των 1.565 δολαρίων.
2004
Παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου (Χαρίλαος Τρικούπης), η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα έως τότε στον κόσμο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy