fbpx

Στόχος μας οι θέσεις εργασίας με αξιοπρέπεια και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Του Νεοκλή Συλικιώτη

nojobssssΗ Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου προετοιμάζει έκθεση για την αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του δυναμικού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η έκθεση τονίζει μεν τη σημασία που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην οικονομία, και τις προοπτικές που έχουν τόσο για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, όσο και για την οικονομία, δυστυχώς όμως δεν λαμβάνει υπόψην ούτε τους εργαζόμενους, ούτε και την ποιότητα των θέσεων εργασίας που πρέπει να διατηρηθεί μέσα από τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ως σκιώδης εισηγητής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς σταθήκαμε ιδιαίτερα επικριτικά στην έκθεση του Κοινοβουλίου. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι μόνο οικονομικά μεγέθη, και οι θέσεις εργασίας που δημιουργούν δεν μπορούν να είναι θέσεις με μισθούς πείνας, απάνθρωπα ωράρια και μη σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα. Έτσι, ως ομάδα, καταθέσαμε τροπολογίες για δημιουργία ασφαλών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, για κοινωνική ανάπτυξη, για προστασία των εργαζομένων, και των συλλογικών τους δικαιωμάτων και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από δημόσιες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.

Επίσης σημαντικές τροπολογίες που καταθέσαμε ως ομάδα ήταν και οι τροπολογίες μας για τα ισχνά αποτελέσματα του σχεδίου Γιούνκερ το οποίο στηρίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις χωρίς ρίσκο, ειδικότερα σε περιοχές που υποφέρουν από σημαντική ύφεση λόγω μνημονίων και λιτότητας, και χρειάζονται περισσότερο τις δημόσιες επενδύσεις. Τα μέχρι τώρα επίσημα αποτελέσματα που παρουσίασε η Κομισιόν δείχνουν, πως ελάχιστες επενδύσεις έγιναν σε Ελλάδα (15 εκ ευρώ), και Πορτογαλία (γύρω στα 30 εκ. ευρώ), ενώ η Κύπρος απουσιάζει από τα στατιστικά γιατί δεν πήρε καθόλου κονδύλια. Τα πιο πάνω Κράτη Μέλη είναι που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα νεανικής και γενικής ανεργίας, καλπάζουσα μετανάστευση, περικοπές μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων και ξήλωμα του κοινωνικού κράτους. Αντίθετα Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, με συνολική στήριξη του σχεδίου γύρω στα 4,1 δισ. ευρώ, Ιταλία με 1,4 δισ ευρώ και Γερμανία με 605 εκ. ευρώ είναι οι χώρες που ωφελήθηκαν περισσότερο από το πακέτο, κάτι που δείχνει πως προφανώς αν αφήσουμε την πρωτοβουλία στα ιδιωτικά χέρια, τότε οι εταιρίες θα επενδύσουν σε κράτη μέλη με δυνατή οικονομία, και όχι στις περιοχές που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Στην Κύπρο, η οποία πλήγηκε με τον χειρότερο τρόπο από τα μνημονιακά μέτρα λιτότητας και δεν έλαβε καθόδου επενδυτικά προγράμματα από το πακέτο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 99% όλων των επιχειρήσεων, και την ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, όπως άλλωστε και των πλείστων οικονομιών της ΕΕ. Την ίδια ώρα όμως οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές σκληρής λιτότητας των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, αλλά και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ οδήγησαν σε κλείσιμο 15,000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ξήλωσαν το λιανικό εμπόριο, διάλυσαν μισθούς, συντάξεις και συλλογικές συμβάσεις και έδωσαν τη χαριστική βολή στους μικρομεσαίους μέσω της πλήρους φιλελευθεροποίησης του ωραρίου λειτουργίας των γενικών καταστημάτων. Έχουμε επίσης πανευρωπαϊκά και τη δεύτερη θέση στους υπο-απασχολούμενους, οι οποίοι δεν επέλεξαν αυτό τον τρόπο εργασίας.

Ως Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά προτάσσουμε θέσεις υπέρ των εργαζομένων, υπέρ των θέσεων εργασίας με αξιοπρέπεια, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις, και υπέρ των δημόσιων επενδύσεων για δημιουργία αυτών των θέσεων εργασίας. Με βάση αυτές τις αρχές είναι που μπήκαμε στη συζήτηση της έκθεσης για τη την αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του δυναμικού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Διάσημοι στον δρόμο. Τέσσερις ολόκληρους μήνες παρέμεινε κλειστό το μουσείο της Μαντάμ Τισό. Οχι πια όμως και για να δελεάσει τους επισκέπτες έβγαλε μερικούς από τους διάσημους που φιλοξενεί στον δρόμο.. REUTERS/Hanna Rantala

Ήξερες ότι...

Τα κουκούτσια του μήλου περιέχουν κυάνιο.

Σήμερα


Τετάρτη
12
Αυγούστου
2020
Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Γιορτάζουν : Κανένας

1323
Υπογράφεται η Συνθήκη του Νέτεμποργκ ανάμεσα στη Σουηδία και τη ρωσική Δημοκρατία του Νόβγκοροντ, που διευθετεί τα μεταξύ τους σύνορα.
1898
Η διοίκηση της Δημοκρατίας της Χαβάης περνά στις ΗΠΑ.
1933
Στην Ελλάδα εγκρίνεται νομοσχέδιο για τη λογοκρισία θεατρικών έργων και κινηματογραφικών ταινιών
1942
Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Τόγιο γλιτώνει από δολοφονική απόπειρα εναντίον του.
1951
Στο Ανατολικό Βερολίνο, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νέοι διαδηλώνουν υπέρ της ειρήνης και του κομμουνισμού.
1953
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 476 ατόμων σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο.
1964
Η Νότιος Αφρική αποκλείεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο λόγω του (απαρτχάιντ). Ο αποκλεισμός θα λήξει το 1992 με την κατάρρευση του καθεστώτος.
1981
Η ΙΒΜ παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή (PC) στην τιμή των 1.565 δολαρίων.
2004
Παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου (Χαρίλαος Τρικούπης), η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα έως τότε στον κόσμο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy