Να σπάσει η σιωπή για το Κουρδικό. Του Νεοκλή Συλικιώτη

kurdturkΑντιπροσωπία του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) από την Τουρκία επισκέφτηκε την ομάδα μας στο ευρωκοινοβούλιο για να μας ενημερώσει αναφορικά με τις διώξεις και την τρομοκρατία που ασκείται πάνω στον εκεί κουρδικό πληθυσμό.

Θηριωδίες και φόνοι δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Ακόμα και μικρά παιδιά ή γυναίκες δεν γλιτώνουν από τη μανία του βαθέως κράτους της Τουρκίας. Σε πολλές περιπτώσεις τα πειθήνια όργανα του τουρκικού αυταρχικού κράτους δεν αφήνουν καν τους συγγενείς των θυμάτων να θάψουν τους οικείους τους.

Ο Osman Baydemir, βουλευτής της περιοχής Σανλιούρφα, και η Feleknas Uca, βουλευτής του HDP από το Ντιγιάρμπακίρ και πρώην ευρωβουλευτής της ΕΕΑ/ΒΠΑ από τη Γερμανία, κατάθεσαν πολλά περισσότερα στοιχεία. Μας μίλησαν για τη φίμωση που ασκείται στην τουρκική εθνοσυνέλευση αναφορικά με το κουρδικό, αφού καμία ερώτηση που αφορά τις σφαγές των Κούρδων δεν εγκρίνεται προς κατάθεση προς την κυβέρνηση. Επίσης πέραν των 5200 ιστότοπων που ασχολούνταν με το κουρδικό έχουν απαγορευτεί στην Τουρκία. Έκκληση από 1128 πανεπιστημιακούς και 400 ανθρώπους του πνεύματος, ανάμεσα τους και ο Νόαμ Τσόμσκι, για να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους προς τους Κούρδους απευθύνονται σε ώτα μη ακουώντων. Δύο μέρες μετά την δημοσιοποίηση της έκκλησης, ο Ταγίμπ Ερντογάν δήλωνε δημόσια πως οι  λόγιοι πρέπει να μάθουν ποιά είναι η θέση τους, και πως στην Τουρκία δεν υπάρχει Κουρδικό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα τρομοκρατίας.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες της αντιπροσωπίας του HDP σκιαγραφούν τη χειρότερη ίσως δίωξη των Κούρδων από τη δεκαετία του 90. Η κατάσταση τους στην Τουρκία απορρέει κυρίως από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή και τα γεγονότα που αυτές προκάλεσαν. Η Τουρκία με τον Νταβούτογλου στο τιμόνι, υποστήριξε τη λεγόμενη "αραβική άνοιξη", ουτως ώστε να αναδεικτεί ως ο σταθεροποιητικός παράγοντας της περιοχής και ηγέτιδα δύναμη του ισλαμικού κόσμου. Αυτή η πολιτική απέτυχε παταγωδώς. Στο εσωτερικό η αυξημένη επιρροή του HDP όχι μόνο στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας οδήγησε την κυβέρνηση Ερντογάν στην ολομέτωπη επίθεση ενάντια στον κουρδικό πληθυσμό.

Και όμως η στάση της ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά. Οι Βρυξέλλες ανέχονται τη δίωξη των Κούρδων λόγω των οικονομικών ευκαιριών που παρέχει η πρόσβαση των μεγάλων ευρωπαϊκών πολυεθνικών στην τουρκική αγορά. Την ίδια ώρα, και παρόλο που η Τουρκία είναι γνωστή για τις παραβιάσεις τόσο του διεθνούς δικαίου όσο και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την Τουρκία πολιτικά αναγνωρίζοντας την ως ασφαλή χώρα και  χρηματοδοτεί την καταστολή των προσφυγικών ρευμάτων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική δίνοντας της 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από τα σύνορα της ΕΕ.

Ως Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά θεωρούμε πως είναι πλέον η ώρα να εντείνουμε τη δράση μας σε όλα τα μέτωπα αγώνα ενάντια στον πόλεμο που διεξάγεται ενάντια στους Κούρδους και αγγίζει τα όρια της γενοκτονίας, και να καταγγείλουμε την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών που ακολουθεί η ΕΕ. Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να αποστείλουμε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για καταδίκη της σφαγής των Κούρδων. Επίσης θα προσπαθήσουμε να περάσουμε καταδικαστικό ψήφισμα από την επόμενη ολομέλεια στο Στρασβούργο, και θα οργανώσουμε ομάδα από ευρωβουλευτές για να επισκεφτούμε το Ντιγιάρμπακιρ. Είναι καιρός να σπάσει η σιωπή για το Κουρδικό.

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy