O κίνδυνος της συνήθειας. Της Μυρτάνης Πιερή

sinithia"Ο κίνδυνος δεν είν η μοναξιά,

Ο κίνδυνος είναι μη συνηθίσεις τη μοναξιά."

ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ

Σχεδόν μισός αιώνας έχει περάσει και η πραγματικότητα μιας ολόκληρης γενιάς, ορίζεται από μια διαχωριστική γραμμή στο χάρτη. Από σειρήνες κάθε Ιούλη. Από τα «ψεύδο» σε κάθε δελτίο ειδήσεων (που πια φαντάζουν γραφικά).  Η γενιά η δική μου έχει γεννηθεί και μεγαλώσει με οδοφράγματα, με "δεν ξεχνώ", με την ηχώ μιας επικείμενης λύσης. 

Σχεδόν μισός αιώνας μοναξιάς και στέρησης βασικών δικαιωμάτων που έχουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Και είναι μια μοναξιά ύπουλη που ανεπαισθήτως τη συνηθίζεις. Είναι μια μοναξιά που ακυρώνει τη σκέψη και πριμοδοτεί την ανενεργή φρασεολογία που εδράζεται στο ανεξέλεγκτο συναίσθημα. 

Η δική μας γενιά δεν έζησε την έξαρση και την ηρωική αποθέωση του απελευθερωτικού αγώνα. Αλλά ούτε και το αίσθημα της διάψευσης και της πικρίας που ακολούθησε και κληροδότησε τις «ανένδοτες» στάσεις και τις εμφύλιες διαμάχες. Ούτε είναι υπεύθυνη (γιατί ήμασταν αγέννητοι) για την τραγωδία του 1974. Υποφέρει όμως και αυτή από το αίσθημα της μοναξιάς που σκεπάζει την Κύπρο εδώ και μισό σχεδόν αιώνα. Τη μοναξιά που οδηγεί σιγά-σιγά στην αδιαφορία για τα κοινά, στην πολιτική αδράνεια και στη μοιρολατρική αποδοχή των τετελεσμένων.  Στη συνήθεια. 

Ωστόσο, ας μην αφεθούμε στη συνήθεια αυτή, ας μην παραιτηθούμε. Ταυτόχρονα, ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε και να δρούμε με τον τρόπο που ίσως σκέφτηκαν και έδρασαν προηγούμενες γενιές. Που αναζητούσαν την ουτοπία μιας λύσης που να αφορά μόνο στο δικό τους δίκαιο. Τη δίκαιη λύση, η δική μας γενιά ας την αναζητήσει από μιαν άλλη σκοπιά. Όχι αυτήν του παθιασμένου πολίτη, αλλά αυτού που προσπαθεί, πέρα και πάνω από τα ιδιωτικά ή και εθνικά πάθη, να εννοήσει και το δίκαιο του άλλου, φτάνοντας έτσι σε μια «στοχαστική προσαρμογή» στη νέα ιστορική πραγματικότητα. 

Όπως εύστοχα το κωδικοποίησε ο Αριστοτέλης: «Δίκαιο είναι να μπορεί το μυαλό να σκέφτεται χωρίς πάθος».

Γράφει: Μυρτάνη Πιερή




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λωρίδα της Γάζας: Φωτογραφία που τραβήχτηκε από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων με τη Γάζα δείχνει κατεστραμμένα κτίρια στον βόρειο τομέα της πολιορκημένης παλαιστινιακής περιοχής. Jack Guez/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Το αρχαιότερο γνωστό λαχανικό είναι ο αρακάς.

Σήμερα


Παρασκευή
23
Μαΐου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας

Γιορτάζουν : Κανένας

1430
Οι Βουργουνδοί συλλαμβάνουν την Ζαν ντ Αρκ και αργότερα την παραδίδουν στους Άγγλους.
1873
Η πρώτη καρτ-ποστάλ αποστέλλεται από το Σαν Φρανσίσκο.
1878
Η Κύπρος προσαρτάται στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από μυστική συμφωνία με την Τουρκία.
1909
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κοινό μένει άφωνο όταν η αστυνομία παρεμβαίνει και διακόπτει διάλεξη της Έμα Γκόλντμαν, που δηλώνει αναρχική.
1911
Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.
1958
Ο Μάο τσε Τουνγκ ανακοινώνει ότι, η Κίνα αφήνει πίσω της την αγροτική οικονομία για να βαδίσει προς την εκβιομηχάνιση.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy