Γονείς, το Δημόσιο Σχολείο βάλλεται! Σας θέλουμε δίπλα μας! Των Μιχάλη Αλεξόπουλου και Αναστασίας Μαγίδου

Αγαπητοί γονείς,

 

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για τις ετσιθελικές πολιτικές της Κυβέρνησης, αλλά και την υποκριτική της στάση, σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα της Εκπαίδευσης. Ουσιαστικά αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε εφαρμογή απεργιακών μέτρων, λόγω της αναλγησίας της Επίσημης Πλευράς και της παντελούς άρνησής της για ειλικρινή, θεσμικό διάλογο. Η Πολιτεία υπνώττει και κωφεύει εδώ και μήνες, εξαπολύοντας ένα ανελέητο ρεσιτάλ ρητορικής μίσους και απαξίωσης απέναντι στον εκπαιδευτικό κόσμο. Η απεργία είναι ένας τρόπος, ο έσχατος τρόπος, να αφυπνιστεί το Υπουργείο Παιδείας, η Κυβέρνηση, το κυβερνών κόμμα αλλά και η Κοινωνία. Η κοινωνία που τόσο καιρό παραπληροφορείται από μερίδα του Τύπου και το Υπουργείο Παιδείας με εύηχες αναφορές για «εξορθολογισμό». Η στάση εργασίας είναι η εξωτερίκευση της αγανάκτησής μας για τον εμπαιγμό που βιώσαμε από αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Γονείς, στην αντίδρασή μας δεν σας θέλουμε απέναντί μας, αλλά δίπλα μας.  Διαμαρτυρόμαστε για το γεγονός πως τα παιδιά σας θα βγουν ζημιωμένα από τα οικονομίστικα μέτρα που επιβλήθηκαν αλλά και τον εξευτελισμό του κύρους του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης.

Γιατί όμως απεργούμε; Απεργούμε επειδή:

1.    Κατακρεουργήθηκε ο θεσμικός δημοκρατικός διάλογος που προβλέπεται από τη νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις. Ουσιαστικά, η Κυβέρνηση επέβαλε στους εργαζόμενους τετελεσμένα με παράνομο τρόπο.

2.    Το κύρος και η αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού έχει αποδομηθεί με ένα άνευ προηγούμενο ανήθικο πόλεμο λάσπης, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας. Ο εκπαιδευτικός, όταν δεν τυγχάνει αναγνώρισης του έργου του από την κοινωνία και την Πολιτεία είναι αδύνατο να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα,. Ένας απαξιωμένος εκπαιδευτικός, είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Και η ζημιά που έχει γίνει με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί!

3.   Στην γραμμή υπεράσπισης των αντιδημοκρατικών κυβερνητικών αποφάσεων, βρέθηκαν πολλοί καλοθελητές, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Εργολαβικά και εμμονικά ανέλαβαν να υποβαθμίσουν το λειτούργημά μας. Ο προκαθήμενος της εκκλησίας, ο Γενικός Ελεγκτής, οι ηγεσίες των οργανωμένων γονιών δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και άλλοι αξιωματούχοι, ατεκμηρίωτα και ανερυθρίαστα έχουν ρίξει λάσπη, με στόχο να μειώσουν το κύρος και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών. Επικαλούμενοι αναλήθειες, επιλεκτικές πηγές και επικοινωνιακές ατάκες, εκμεταλλευόμενοι την θέση και τη δημοσιότητά τους, έχουν σταθεί απέναντί μας.

4.    Η Κυβέρνηση που κόπτεται για δήθεν εξορθολογισμούς και νοικοκύρεμα στα της παιδείας, έχει αρνηθεί επανειλημμένα να προβεί σε ανάλογο νοικοκύρεμα στις δεκάδες αποσπάσεις  ή παραχωρήσεις υπηρεσιών. Πρόκειται για άτομα που είναι βολεμένα/κρυμμένα στο Προεδρικό, στο υπουργείο Γεωργίας, στην Αρχιεπισκοπή, στις Βρυξέλλες, αλλά επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και θεωρούνται εκπαιδευτικοί, άσχετα αν δεν έχουν πατήσει στα σχολεία για χρόνια.

5.    Το ίδιο το Δημόσιο Σχολείο δέχεται έναν ανηλεή πόλεμο, αφού οι λειτουργοί που το στελεχώνουν βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο. Το δημόσιο σχολείο ως αγαθό, πρέπει να προστατευτεί από μονομερείς ενέργειες που το πλήττουν. Εξάλλου είναι έκδηλη η προσπάθεια διάλυσης των δημόσιων σχολείων, προς όφελος των ιδιωτικών σχολείων ή των σχολείων ελιτιστικού χαρακτήρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

6.    Η αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου δεν μπορεί να γίνει μόνο με πηχυαίους τίτλους και αμπελοφιλοσοφίες δοσμένες από τους επικοινωνιολόγους της Κυβέρνησης. Σαφώς δεν μπορεί επίσης να γίνει, με χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής από τον Γενικό Ελεγκτή, με λογιστικές αλχημείες. Είναι γελοίο η Επίσημη Πλευρά να επικαλείται μεταρρυθμίσεις, όταν σχολικά κτίρια είναι ετοιμόρροπα, όταν κοντέινερ βαφτίζονται σχολικές αίθουσες, όταν η Προδημοτική εκπαίδευση δεν στηρίζεται στο ελάχιστο, όταν δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τον αλφαβητισμό και την παραβατικότητα, όταν οι μεταρρυθμίσεις καθορίζονται από πολιτικά και όχι επιστημονικά κριτήρια, όταν η τεχνολογία στα σχολεία είναι απηρχαιωμένη, όταν η ειδική εκπαίδευση δεν στηρίζεται επαρκώς …

7.    Με τις οικονομίστικες πολιτικές της Κυβέρνησης αλλά και την εφαρμογή ενός διάτρητου συστήματος διορισμών, έχουν απολυθεί συνάδελφοι. Εκπαιδευτικοί με χρόνια υπηρεσίας, στην εκπαίδευση, βλέπουν την πόρτα της εξόδου, ενώ οι ανάγκες είναι υπαρκτές. Με τη μορφή ντόμινο, οι συμβασιούχοι και οι αντικαταστάτες οδηγούνται στην ανεργία, παρά τις «δεσμεύσεις» της Κυβέρνησης.

8.    Ο συνδικαλισμός έχει δεχθεί μια πρωτοφανή επίθεση, δείγμα της φιλοσοφίας που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση και των προθέσεών της. Η αφαίρεση αυνδικαλιστικού χρόνου, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, συνιστά επίθεση κατά των Συντεχνιών, με σκοπό την αποδιοργάνωση και αποδυνάμωσή τους. Είναι εμφανές πως στόχος είναι οι εργαζόμενοι να μην έχουν φωνή και να μην μπορούν να διεκδικούν στοιχειώδη εργασιακά θέματα, ώστε η Κυβέρνηση να μπορεί να επιβάλλει κατά το δοκούν τις πολιτικές της.

Φίλοι,

Η αντίδρασή μας αποτελεί μια κοινωνική διαμαρτυρία για τα όσα ταλανίζουν την Κύπρο Αντιδρώντας στην πολιτική αποδυνάμωσης του Δημόσιου Σχολείου στέλνουμε έμπρακτα το μήνυμα πως αντιδρούμε και για τα όσο συμβαίνουν ευρύτερα στη χώρα μας. Μιας χώρας βουτηγμένης στα σκάνδαλα, στα κουκουλώματα και τη διαφθορά. Ένα κράτος με έκπτωτο πολιτικό βίο που υστερεί σε όλες του τις κοινωνικές εκφάνσεις. Εξάλλου, δεν είναι λίγα τα όσα έχουμε βιώσει πολλάκις, με τις αποφυλακίσεις παιδεραστών, τις αποφυλακίσεις των «αρίστων», με τα φαγοπότια τραπεζιτών, με το βόλεμα των ημετέρων κλπ. 

Παλέψετε μαζί μας, ώστε να φέρουμε στην Κυπριακή Εκπαίδευση πραγματικές μεταρρυθμίσεις και ουσιαστική στήριξη εκεί και όπου χρειάζονται. Ενώστε τη φωνή σας μαζί μας! Αγωνιστείτε μαζί μας για καλύτερη και ποιοτικότερη ΠΑΙΔΕΙΑ για τα παιδιά σας! Παλέψτε μαζί μας για πραγματικούς εκσυγχρονισμούς που θα βελτιώσουν ουσιαστικά το Δημόσιο Σχολείο και όχι για «εξορθολογισμούς» που τα κίνητρά τους είναι εμφανώς άλλα! Ας αγωνιστούμε μαζί, για τα παιδιά μας!

 

Γράφουν:

  1. Αναστασία Μαγίδου, Βοηθός Οργανωτικός Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ, Αντικαταστάτρια Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης. 
  2. Μιχάλης Αλεξόπουλος, Μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΔ, Γεν. Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ

Φωτογραφία της ημέρας

europeromani

Τρέχει ένα μικρό παιδί ανάμεσα από φωτεινά πάνελ από LED. Στην Βουδαπέστη γιορτάζουν την προεδρία της Ρουμανίας στην Ε.Ε με εγκαταστάσεις φωτός και καλλιτεχνικές δημιουργίες υπό τον τίτλο EuropLights. (AP Photo/Andreea Alexandru)

Ήξερες ότι...

Τα δακτυλικά αποτυπώματα των Κοάλα και των ανθρώπων είναι πανομοιότυπα.

Σήμερα


Τρίτη
23
Απριλίου
2019
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Γιορτάζουν : Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γωγώ

1941
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ελλάδα υπογράφει ανακωχή με τη Γερμανία.
1967
Ο Σογιούζ 1 εκτοξεύεται σε τροχιά μεταφέροντας τον κοσμοναύτη Βλαντιμίρ Κομάρωφ, ο οποίος σκοτώνεται κατά την επάνοδο στη Γη.
1999
Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν το κτίριο τής σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS), σκοτώνοντας 16 εργαζόμενους σε αυτήν.
2010
Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy