Παρα-μείναμε Κύπρο.


Παρα-μείναμε Κύπρο.

Πολλές φορές πριν την πανδημία έχω εκφράσει έντονα σε φίλους και γνωστούς την πεποίθηση ότι γεωγραφικά στην Κύπρο είμαστε αρκετά αποκλεισμένοι. Ζούμε σε νησί, η αεροπορική συνδεσιμότητα δεν είναι αρκετά καλή και τις πλείστες φορές ακριβή, ενώ άλλοι τρόποι για να ταξιδέψουμε δεν υπάρχουν. Η σκέψη μου αυτή δεν είναι γιατί θεωρώ το εξωτερικό την "γη της Επαγγελίας" αλλά και ούτε γιατί θεωρώ ότι το κλασικό "σαν την Κύπρο δεν έχει" ισχύει. Είμαι κάπου στη μέση. Η άποψη μου ότι είμαστε

Διαβάστε Περισσότερα...



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Χακιάρι, Τουρκία: Ένας μηχανικός συντήρησης επιδιορθώνει προβλήματα σε έναν πυλώνα ηλεκτρικού ρεύματος, καλυμμένο με χιόνι και πάγο λόγω των δύσκολων χειμερινών συνθηκών. Anadolu/Getty Images

Ήξερες ότι...

Το μεγαλύτερο πράγμα που μπορεί να καταπιεί μία γαλάζια φάλαινα είναι το γκρέιπφρουτ.

Σήμερα


Τετάρτη
5
Μαρτίου
2025

Γιορτάζουν : Αρχέλαος, Ευλόγιος, Ευλογής, Ευλογία, Ευλογούλα, Ευλογίτσα, Κόνων

1558
Ο καπνός εισάγεται στην Ευρώπη από τον ισπανό γιατρό Φρανσίσκο Φερνάντες
1909
Μεγάλη απεργία καπνεργατών στο Βόλο. Οι απεργοί επιτίθενται με πέτρες και ξύλα εναντίον των καπναποθηκών, στις οποίες έχουν οχυρωθεί οι έντρομοι έμποροι. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές επιτίθενται κατά της χωροφυλακής και κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, σημειώνονται τραυματισμοί και στις δύο πλευρές. Τελικά, οι απεργοί πετυχαίνουν την απόλυση της συλληφθέντων συναδέλφων τους, ενώ οι έμποροι δέχονται τα αιτήματα των καπνεργατών.
1922
Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία με θέμα τον Δράκουλα. Πρόκειται για την εντυπωσιακή εξπρεσιονιστική ταινία Νοσφεράτου - Η συμφωνία του τρόμου, σε σκηνοθεσία Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου.
1933
Εκλογική νίκη των αντιβενιζελικών κομμάτων (Ηνωμένη Αντιπολίτευση), τα οποία συνασπίστηκαν υπό την αρχηγία του Παναγή Τσαλδάρη. Λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου (πλειοψηφικό με στενή περιφέρεια), τα κόμματα που πρόσκεινται στον Ελευθέριο Βενιζέλο (Εθνικός Συναγερμός), αν και λαμβάνουν περισσότερες ψήφους από τον αντίπαλο συνδυασμό, εκλέγουν τελικά λιγότερους βουλευτές.
1940
Παρθενική παράσταση της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, με την οπερέτα του Στράους Νυχτερίδα. Εμπνευστής και πρώτος διευθυντής είναι ο Κωστής Μπαστιάς, τότε Γενικός Διευθυντής Κρατικών Σκηνών της Κυβέρνησης Μεταξά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy