Ο Ηγέτης σε Κρίση... Του Μάριου Επαμεινώνδα


epaminondas1219hhhΈχουν εντοπιστεί πρόσφατα από λειτουργό αποκομιδής ανακυκλώσιμου χαρτιού, σε τρία διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας τρία ενδιαφέροντα έγγραφα.  

Πιθανολογείται ότι πρόκειται για τα προσχέδια των ομιλιών απολογισμού που προγραμματίζουν να κάνουν με την λήξη της θητείας τους, αν εκλεγούν, οι τρεις κύριοι προεδρικοί υποψήφιοι! Τα έγγραφα φέρουν την ένδειξη «εμπιστευτικό-προσχέδιο», εντούτοις δεν υπογράφονται, οπότε εναπόκειται στον αναγνώστη να συνδέσει το καθένα απ’ αυτά με τον συγγραφέα τους. Παρατίθενται πιο κάτω αυτούσια:

Έγγραφο Α

Παραλάβαμε το χάος από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μια διακυβέρνηση που αγκυλωμένη στις ιδεοληψίες της οδήγησε τη χώρα σε οικονομική κατάρρευση, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας ενώσαμε δυνάμεις εντός Κύπρου και εξασφαλίσαμε υποστήριξη εκτός Κύπρου, βασισμένοι στο ισχυρό δίκτυο συνεργατών που έχουμε στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Αναγκαστήκαμε να λάβουμε μέτρα λιτότητας για να εξυγιάνουμε την οικονομία μας και να θέσουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία ενός δυναμικού και ευέλικτου συστήματος δημόσιας υπηρεσίας που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας. Χειριστήκαμε με σοβαρότητα το θέμα του φυσικού αερίου. Μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό που περιλάμβανε μια πλατειά διαβούλευση μεταξύ εμπλεκομένων φορέων και εμπειρογνωμόνων διεθνούς εμβέλειας, θέσαμε τις βάσεις για να αξιοποιήσουμε τον πλούτο από το φυσικό αέριο με τρόπο που θα γίνει αντιληπτός από το λαό στο προσεχές μέλλον. Στο κέντρο το προτεραιοτήτων μας ήταν και το μεγάλο μας εθνικό πρόβλημα. Δώσαμε νέα δυναμική στη διαπραγμάτευση ξεφεύγοντας από  το τέλμα που είχε βρεθεί το κυπριακό με τη λήξη της προηγούμενης διακυβέρνησης. Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της πλευράς μας διεθνώς και αποκτήσαμε ερείσματα τα οποία θα μας βοηθήσουν να θέσουμε την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Δυστυχώς οι συνομιλίες δεν είχαν αίσιο τέλος λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς. Εμείς θα συνεχίσουμε απτόητοι τον αγώνα μας διότι ο κυπριακός ελληνισμός θέλει να ζήσει και θα ζήσει με αξιοπρέπεια στην γη των προγόνων του!

Έγγραφο Β

Παραλάβαμε την προεδρία σε μια περίοδο που η Ευρώπη μαστιζόταν από μια ευρεία οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας επέλασης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Ο κυπριακός λαός αναγκάστηκε να επωμισθεί τα χρέη που προέκυψαν από τα λάθη των τραπεζών και την ελλιπή εποπτεία τους. Εμείς δεσμευτήκαμε να δουλέψουμε για ανάκαμψη της οικονομίας δίνοντας έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα και την κοινωνική συνοχή, μια δέσμευση που εξακολουθεί να ισχύει και είναι πλέον ορατός ο ορίζοντας υλοποίησής της. Αναγκαστήκαμε να λάβουμε μέτρα λιτότητας -με απροθυμία, λόγω των δεσμεύσεών μας προς τη τρόικα- μέτρα τα οποία η αντιπολίτευση, αν παρ’ ελπίδα εξέλεγε τον υποψήφιό της ο λαός, θα δεχόταν με προθυμία. Συνεχίσαμε με υπευθυνότητα την  πορεία για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων ως μια πραγματικά προοδευτική ηγεσία που μπορεί να χειριστεί το θέμα με ρεαλισμό, συνέπεια και κοινωνική ευαισθησία. Έτσι θέσαμε τις βάσεις για να αξιοποιήσουμε τον πλούτο από το φυσικό αέριο με τρόπο που θα γίνει αντιληπτός από το λαό στο προσεχές μέλλον. Συνεχίσαμε με αποφασιστικότητα τις συνομιλίες για το κυπριακό , με στόχο την επίτευξη μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία να επιτρέπει σε όλους τους Κύπριους, ελληνοκύπριους, τουρκοκύπριους, αρμένιους, μαρωνίτες και λατίνους να ζήσουν σε μια κοινή πατρίδα κάτω από τον ίδιο ουρανό. Δυστυχώς οι συνομιλίες δεν είχαν αίσιο τέλος λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς. Δεν υποχωρούμε όμως! Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με βάση τις παρακαταθήκες που μας κατέλειπε ο αείμνηστος εθνάρχης Μακάριος ο Γ’!

Έγγραφο Γ

ΟΧΙ! Δεν είναι εμείς που φέραμε την οικονομική κρίση. Δεσμευτήκαμε να αξιοποιήσουμε ταχύτατα τα κέρδη από το φυσικό αέριο για να  απαλλαγούμε από την Τρόικα. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των γερμανών τραπεζιτών και του αγγλο αμερικάνικου άξονα σε συνδυασμό με την τουρκική επιθετικότητα απέτρεψαν την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτο και επιδίωξαν ουσιαστικά την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς με γνήσια αγωνιστική πολιτική πετύχαμε να περισώσουμε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως ελάχιστο τίμημα για την διάσωση της αξιοπρέπειάς  μας αναγκαστήκαμε να λάβουμε μέτρα λιτότητας. Έχω πληροφορηθεί από τον ανταποκριτή μας στη Νέα Υόρκη ότι εντόπισε μυστικό έγγραφο με βάση το οποίο εταιρείες Βρετανο-ισραηλιτικών συμφερόντων προτίθεται να υποκλέψουν το αέριο μας με υποθαλάσσια σήραγγα. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Η αποφασιστικότητα μας φάνηκε από το γεγονός ότι επενδύσαμε ένα σεβαστό ποσό για καμπάνια ενημέρωσης σε κέντρα λήψης αποφάσεων στην Κίνα και στην Ινδία. Έτσι, με τη μελετημένη  μας στρατηγική θέσαμε τις βάσεις για να αξιοποιήσουμε τον πλούτο από το φυσικό αέριο με τρόπο που θα γίνει αντιληπτός από το λαό στο προσεχές μέλλον. Τοποθετήσαμε το κυπριακό σε σωστή βάση και ακολουθήσαμε μια πραγματικά διεκδικητική πολιτική: χωρίς καρότο, μόνο με μαστίγιο. Είχαμε υποσχεθεί ότι θα διώξουμε τον αντιπρόσωπο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και το πετύχαμε! Διώξαμε και τον επόμενο! Τώρα δεν γίνονται διαπραγματεύσεις και επιτέλους θα καταλάβει η διεθνής κοινότητα ότι μέχρι τώρα οι συνομιλίες δεν είχαν αίσιο τέλος λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς. Το κυριότερο είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προταθεί κανένα σχέδιο λύσης –περιλαμβανομένου και σχεδίου λύσης τύπου Ανάν!

 

Γράφει: Μάριος Επαμεινώνδας

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy