10 συμβουλές προς τον πλανητάρχη. Του Μάριου Επαμεινώνδα


epaminondas1219hhhΟι αντιδράσεις από την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα έχουν αρχίσει να καταλαγιάζουν. Για τον ίδιο βέβαια τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τα δύσκολα τώρα ξεκινούν. 

Η χώρα του έχει να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Άραγε με ποιο τρόπο θα πρέπει να πολιτευτεί ο πλανητάρχης, ώστε να  κριθεί με ευμένεια από τον ιστορικό του μέλλοντος ;

Άγνωστοι στο ευρύ κοινό αναλυτές εκτιμούν, σε αντίθεση με ότι πιστεύεται ευρέως, πως η λυδεία λίθος που θα κρίνει την υστεροφημία του αμερικανού προέδρου δεν βρίσκεται ούτε στο Ιράν, ούτε στο Αφγανιστάν ούτε στη Wall Street. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι των πολιτισμών (χωρίς φωτεινούς σηματοδότες), τη γη που ύμνησαν οι ποιητές και λάτρεψαν οι τουρίστες, στη νήσο των αγίων, των ηρώων και των Ρώσων μεγιστάνων: την Κύπρο. Ο τρόπος που θα χειριστεί το καυτό θέμα του ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, απαιτεί κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας σε μια εγχείρηση που θα ξεκινήσει από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις του για το θέμα.

«Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία»: το αξίωμα αυτό υποστηρίζεται όχι μόνο από τις έρευνες ειδικών, αλλά υποβάλλεται και από την απλή χρήση της κοινής λογικής. Ως εκ τούτο θα θέλαμε, να αποστείλουμε στον κ.Ομπάμα έγκαιρα, ένα μήνυμα συμβουλευτικό… Για να τον βοηθήσουμε να αποφύγει εξαγγελίες για τις οποίες θα μετανιώσει αργότερα, δημοσιεύουμε ένα κατάλογο με δηλώσεις σχετικές με το κυπριακό, που ΔΕΝ πρέπει να κάνει. Οι δηλώσεις που απαριθμούνται πιο κάτω, και πρέπει αποφευχθούν, ενδέχεται –αν γίνουν- να πυροδοτήσουν δριμεία κριτική εναντίον του από σημαντικό μέρος της  πολιτικής ηγεσίας της ελληνοκυπριακής κοινότητας, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη διεθνή σταθερότητα.

«Απαγορευμένη» δήλωση

Γιατί δεν πρέπει να την κάνει

 

1.Υποστηρίζω εξεύρεση λύσης του κυπριακού στη βάση των αρχών και ψηφισμάτων του  Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

 

Ατυχής δήλωση, αφού όπως ξέρουμε ο ΟΗΕ, παρόλο που παρουσιάζεται ως αμερόληπτος διαμεσολαβητής διεθνών διαφορών, είναι επιρρεπής σε πιέσεις από ομάδες οι οποίες προκρίνουν ετεροβαρείς λύσεις, ιδιαίτερα στο Κυπριακό.

2.Υποστηρίζω την προσπάθεια των δύο μερών για εξεύρεση λύσης από τους Κύπριους για τους Κύπριους.

Ανεύθυνη δήλωση, αφού μ’ αυτήν οι ΗΠΑ απεκδύονται των ευθυνών τους για εξάσκηση πίεσης επί της Τουρκίας (η οποία κρατά και το κλειδί της λύσης)

3.Υποστηρίζω την προσπάθεια των δυο μερών για εξεύρεση λύσης και ενθαρρύνω τρίτα μέρη (βλ.Τουρκία) να υποστηρίξουν τη διαδικασία.

Ύπουλη δήλωση, η οποία ενθαρρύνει την  εμπλοκή της Τουρκίας στη διαδικασία λύσης, με τρόπο που να  αφαιρείται από τους Κύπριους το νόμιμο δικαίωμα να ρυθμίζουν τα του οίκου τους.

 

4.Υποστηρίζω την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση ομοσπονδίας το συντομότερο δυνατό.

 

Επικίνδυνη δήλωση, αφού δεν καθορίζει το (σωστό)περιεχόμενο της ομοσπονδίας, ενώ η φράση «το συντομότερο δυνατό» αποτελεί έμμεσο καθορισμό ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.

 

5. Υποστηρίζω την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση ομοσπονδίας με σωστό περιεχόμενο χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Αισχρή δήλωση, αφού είναι προφανές ότι ο χρόνος κυλά σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς και παγιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής.

6.Υποστηρίζω άμεση επαναφορά και εφαρμογή των προνοιών του συντάγματος που προέκυψε από τις Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου.

Ανιστόρητη δήλωση, αφού είναι πασίγνωστο ότι οι συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου οδήγησαν σε ένα δοτό σύνταγμα, με πλείστα όσα διαιρετικά στοιχεία, υπερπρονόμια των Τουρκοκύπριων και εγγυήσεις της Τουρκίας.

7.Υποστηρίζω τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Εμετική δήλωση η οποία ταυτίζεται με την προαιώνια απαίτηση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

 

8.Υποστηρίζω ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα

Γελοιοδέστατη δήλωση, αφού όλοι ξέρουμε ότι ενωτικές νοοτροπίες σαν κι αυτή οδήγησαν την Κύπρο στο προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τούρκική εισβολή. Παράλληλα, τυχόν εφαρμογή της, μετατρέπει τον πρόεδρο της Κύπρου, από πρόεδρο κράτους αναγνωρισμένου διεθνώς σε κοινοτάρχη.

9.Υποστηρίζω λύση η οποία να σέβεται τις αρχές δικαίου όπως της καθορίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Προκλητική δήλωση, αφού υπονοεί ότι τα δίκαια που προβάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι οικουμενικώς αποδεκτά, αλλά η δική της ερμηνεία για το τι είναι δίκαιο. Επίσης δεν διασφαλίζει το σεβασμό της λύσης από την Τουρκία.

10.Υποστηρίζω λύση η οποία να σέβεται τις αρχές δικαίου όπως τις καθορίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά και εγγυούμαι μέσω της στρατιωτικής συμμαχίας που ελέγχω την εφαρμογή της.

Απαράδεκτη δήλωση, αφού κανένα σύγχρονο και δη ευρωπαϊκό κράτος δεν πρέπει βασίζει την ανεξαρτησία του σε εγγυήσεις τρίτων χωρών.

Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαθέτει την απαιτούμενη διορατικότητα για να προβεί στην κατάλληλη δήλωση για το καυτό τούτο θέμα. Στην όχι απίθανη περίπτωση, που παρόλη τη χρήσης της δική του οξυδέρκειας, συνδυασμένης με αυτή των think tanks του, αδυνατεί να εξεύρει την ιδανική δήλωση, που θα ικανοποιούσε σύσσωμη την ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία, μπορεί να καταφύγει στην ελπίδα για θεία φώτιση(in God they trust).

 

Γράφει: Μάριος Επαμεινώνδας

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy