Μια (ά)γνωστη ιστορία κανιβαλισμού. Του Μάριου Επαμεινώνδα


maaraepa

Η περιοχή της πόλης Maarat al-Numaan, της Νοτιοδυτικής Συρίας(φωτο), επίκεντρο συγκρούσεων του συριακού πολυ-πολέμου, υπήρξε το θέατρο κάποιων "σκοτεινών", και αμφιλεγόμενων εχθροπραξιών πριν περίπου 1000 χρόνια...

Η πολιορκία και κατάληψη της Μααρα απο τους Φράγκους κατά την πρώτη Σταυροφορία, το 1098-9, συνοδεύτηκε από γεγόνοτα ιδιαίτερης φρικαλεότητας. Εκτός από τις καθιερωμένες σφαγές, βιασμούς και λεηλασίες υπάρχουν αναφορές οτι οι σταυροφόροι κατέφυγαν και σε... ανθρωποφαγία. Αυτη περιγράφεται, μεταξύ άλλων και σε επίσημες επιστολές των ηγετών των νικητών προς τον Πάπα: "Ένας φοβερός λιμός έπληξε την στρατιά της Μααρα που την εξανάγκασε στην σκληρή πράξη να τραφεί με τα σώματα των Σαρακηνών". Ο Φράγκος χρονικογράφος Άλπερτ ντ Αιξ που πήρε μέρος στη μάχη γράφει: "Οι δικοί μας δεν ένιωθαν απέχθεια να τρώνε Τούρκους και Σαρακηνούς(sic)". 

Ο (κυριολεκτικός) αυτός κανιβαλισμός, καταχωνιασμένος σε μια σκοτεινή γωνιά της ιστορίας ξυπνά να για θρέψει σύγχρονους "κανιβαλους" οι οποίοι υιοθετούν μια ανιστορική προσέγγιση του παρελθόντος. Στην "αθώα της μορφή αυτή η προσέγγιση είναι διαδεδομένη από δύση ως ανατολή και υποβάλλει στους σημερινούς "μελετητές" της ιστορίας να νιώθουν οτι κληρονομούν τη δόξα και τον πόνο αυτών που προσλαμβάνουν ως προγόνους, αγνοώντας τις τεράστιες ασυνέχειες που μεσολάβησαν από το "τ'οτε" μέχρι το "σημέρα". Αυτή η προσέγγιση εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση διότι είναι ισχυρό συστατικό για τη διαμορφώση ομαδικών ταυτοτήτων, εντούτοις, η αβασάνιστη διάδοση της μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες. Η γραμμή που χωρίζει αυτούς που θεωρούν ότι είναι κληρονόμοι της θυματοποίησης των προγόνων τους από αυτούς που αναλαμβάνουν να εκδικηθούν για λόγου τους είναι εύθραυστη.

Δεν είναι τυχαίο οτι πολλοί εξτρεμιστές που σπέρνουν σήμερα τυφλά το θάνατο αντλούν "ηθική" νομιμοποιήση αναφερόμενοι σε πόλεμο κατά των δυτικών σταυροφόρων. (Ενώ στο πρόσφατο παρελθόν άλλοι αποκαλούσαν κοινές επεκτατικές επιδρομές "σταυροφορίες" θεωρόντας οτι τις περιέβαλαν με ιερότητα στα μάτια των ιστορικά αναλφάβητων ψηφοφόρων τους).

Στην αντίπερα όχθη, βρίσκονται αυτοί που κατατάσσουν όσους -θεωρούν οτι- έχουν συγκεκριμένη εθνοθρησκευτική προέλευση στη ίδια -απεχθή- κατηγορία με τους αυτόκλητους εκδικητές. Η δική τους "εκδίκηση" κυοφορείται και εκκολάπτεται οταν συντρέξουν οι κατάλληλες συνθήκες...

Γράφει: Μάριος Επαμεινώνδας

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ζουν ανάμεσά μας; Ο Μεξικανός δημοσιογράφος και «εξερευνητής» για την εξωγήινη ζωή Jaime Maussan έφερε τα τοσοδούλικα απολιθώματά του για εξετάσεις σε ιατρικό κέντρο στην Huixquilucan για να πείσει τους άπιστους ότι εξωγήινοι υπάρχουν. REUTERS/Raquel Cunha

Ήξερες ότι...

Η πρώτη καταδικαστική απόφαση που βασιζόταν στα δακτυλικά αποτυπώματα εκδόθηκε το 1902.

Σήμερα


Σάββατο
23
Σεπτεμβρίου
2023
Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας

Γιορτάζουν : Ίρις, Ξανθίππη, Ξάνθιππος, Ξανθή, Ξανθούλα, Πολυξένη, Ξένη, Ξένια, Ραΐς, Ραΐδα

1719
Το Λιχτενστάιν κηρύττει ανεξαρτησία από τη Γερμανική Αυτοκρατορία.
1795
Ιδρύεται στο Παρίσι η Βουλή των 500.
1845
Ιδρύονται στην Νέα Υόρκη οι Knickerbockers, η πρώτη ομάδα μπέιζμπολ στον κόσμο.
1868
Το Πουέρτο Ρίκο ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
1908
Η Βουλγαρία ανακηρύσσεται σε βασίλειο.
1973
Πρώτη υπηρεσία τελετέξτ στον κόσμο, το Ceefax teletext από την τηλεόραση του BBC.
1974
Νομιμοποίηση του ΚΚΕ.
2002
Το Βέλγιο γίνεται η δεύτερη χώρα του κόσμου που νομιμοποιεί την ευθανασία (ως υποβοηθούμενη αυτοκτονία-υπό προϋποθέσεις).
2006
Η Αυστραλία κατακτά για πρωτη φορά στην ιστορία της τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης γυναικών, νικώντας στον τελικό στη Βραζιλία την ομάδα της Ρωσίας, με 91-74. Το χάλκινο μετάλλιο κατακτούν οι ΗΠΑ, με νίκη επί της με διοργανώτριας Βραζιλίας με 99-79.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy