Ανασκευή …για την Οδό Ισοκράτους. Του Μάριου Επαμεινώνδα

 


Πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο «Έγκλημα στην οδό Ισοκράτους» βασίστηκε σε στοιχείο το οποίο είναι ανακριβές και θα ήθελα να ανασκευάσω την ανακρίβεια αυτή.

 

Πρόκειται για την αναφορά ότι ένα εκ των (ημι)κατεδαφισθέντων οικιών στην Οδό Ισοκράτους ανήκε στο Κληροδότημα Χαράλαμπου και Ιφιγένειας Μαραθεύτη… Οδηγήθηκα σε αυτό το συμπέρασμα καθότι  είχα διαβάσει στο βιβλίο του κ. Γεώργιου Χατζηκωστή, πρώην Γυμνασιάρχη του Παγκυπρίου, «Κληροδοτήματα Δωρεές και Βραβεία στο Παγκύπριο Γυμνάσιο» που εκδόθηκε το 1993 ότι το κληροδότημα Μαραθεύτη περιελάμβανε την οικία της Ιφιγένειας Μαραθεύτη, το γένος Λοβαρίδου, στην οδό Ισοκράτους 4. Κατά την μετάβαση μου στην περιοχή πρόσφατα, διαπίστωσα ότι οι προσόψεις όλων των οικιών με ζυγό αριθμό επί της οδού είχαν κατεδαφιστεί, οπότε συνήγαγα το συμπέρασμα ότι σ’ αυτές περιλαμβάνονταν και οικία της Ιφογένειας Λοβαρίδου. Όμως αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει, και βεβαίως η πρόκληση οποιωνδήποτε εσφαλμένων εντυπώσεων βαραίνει αποκλειστικά εμένα...

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου μου έγινα κοινωνός γραπτών και προφορικών πληροφοριών, οι οποίες συγκλίνουν στο ότι η οικία που περιλαμβάνεται στο εν λόγω κληροδότημα είναι στην νυν Οδό Ισοκράτους 7 και αξιοποιείται πλέον ως μέρος της Θεολογικής Σχολής. Σχετική είναι και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 28.4.15 με βάση την οποία «Εγκρίνει αίτηση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Κληροδότημα Ιφιγένειας και Χαράλαμπου Μαραθεύτη για χορήγηση πολεοδομικής άδειας, κατά παρέκκλιση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, για αλλαγή χρήσης δύο διώροφων κατοικιών και αυλής τους, εγγεγραμμένων στους σχετικούς τίτλους ιδιοκτησίας ως αρχαία Μνημεία Β, σε Ιδιωτική Θεολογική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» (Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, 25.5.15). Αυτό το κτήριο είχε βρεθεί μπροστά στο φάσμα της κατεδάφισης στις αρχές της δεκαετίας του 90, όμως διασώθηκε (και τότε λόγω αντίδρασης πολιτών) και πρόσφατα αποκαταστάθηκε πλήρως για να αποτελέσει κεντρικό κτήριο της Θεολογικής Σχολής. Κάποιος θα μπορούσε να προβληματιστεί για το κατά πόσο η παρούσα χρήση του συνάδει με τη επιθυμία της Ιφιγένειας Λοβαρίδου που την ήθελε να λειτουργήσει «ως Νηπιαγωγείον  ή ως εργαστήριον απόρων εν ώ να εργάζονται Έλληνες πτωχοί της Λευκωσίας», όμως, τουλάχιστον, αδιαμφισβήτητα, βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση ως κτήριο.

Τούτων λεχθέντων, η «προέλευση» των οικιών που ημικατεδαφίστηκαν στην Οδό Ισοκράτους παραμένει άγνωστη, η απόπειρα κατεδάφισής τους απαράδεκτη και αποκατάστασή τους αναγκαία. Μάλιστα, η προοπτική αποκατάστασής τους είναι μια ακτίδα ελπίδας που φανερώνει ότι οι αντιδράσεις των πολιτών μπορούν να αλλάξουν τη ρότα των γεγονότων, όσον αφορά την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πάντως, η ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα υπάρχοντα κληροδοτημάτα που αφορούν την κοινότητα μας και η απόλυτη διαφάνεια στη διαχείρισή τους παραμένει επίκαιρη, τόσο για σκοπούς λογοδοσίας όσο και για σκοπούς μελέτης και γνώσης της ιστορίας  μας.

Κλείνοντας, δηλώνω ότι «θα πρέπει όλοι οι μελετητές να διασταυρώνουν πάντα τις πληροφορίες τους… Βάζω και τον εαυτό μου μέσα».



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη του Μεξικού, Μεξικό: Εικόνα από drone δείχνει φορτηγό διανομής αναψυκτικών που βυθίστηκε σε καθίζηση, στην περιοχή Ισταπαλάπα της Πόλης του Μεξικού. Iztapalapa Mayor’s Office/Reuters

Ήξερες ότι...

O Λουδοβίκος ο 14ος της Γαλλίας έκανε μπάνιο μόνο μια φορά τον χρόνο.

Newsletter

Σήμερα


Τρίτη
16
Σεπτεμβρίου
2025
Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση της Στιβάδας του Όζοντος

Γιορτάζουν : Ευφημία, Εύφη, Εύφημη, Εύφημος, Φούλα, Λουντμίλλα, Λουντμίλα, Μελίνα, Μελιτίνη, Μελιτίνος, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα

1795
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατακτά το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.
1810
Το Μεξικό γίνεται ανεξάρτητο από την Ισπανία (εθνική εορτή).
1848
Καταργείται η δουλεία σε όλα τα γαλλικά εδάφη.
1908
Ιδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors από τον Γουίλιαμ Ντιράντ.
1920
Βόμβα στη Γουόλ Στριτ των ΗΠΑ, με 300 τραυματίες.
1922
Στην Ελλάδα, για πρώτη φορά στα χρονικά σχηματίζεται κυβέρνηση, η οποία διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες (Πρωθυπουργός για μία ημέρα διορίζεται ο Αναστάσιος Χαραλάμπης και σε λίγες ώρες σχηματίζεται νέα κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό το Σωτήριο Κροκιδά).
1957
Πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη.
1975
Η Παπούα Νέα Γουινέα γίνεται ανεξάρτητη από τη διοίκηση της Αυστραλίας (εθνική εορτή).
1978
Σεισμός 7 Ρίχτερ στο ανατολικό Ιράν, με περισσότερους από 11.000 νεκρούς.
1999
Σε δημοψήφισμα στην Αλγερία το 98,6% εγκρίνει τη χορήγηση αμνηστίας σε ισλαμιστές (πρόταση του Προέδρου Μπουτεφλίκα).