Ανασκευή …για την Οδό Ισοκράτους. Του Μάριου Επαμεινώνδα


Πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο «Έγκλημα στην οδό Ισοκράτους» βασίστηκε σε στοιχείο το οποίο είναι ανακριβές και θα ήθελα να ανασκευάσω την ανακρίβεια αυτή.

 

Πρόκειται για την αναφορά ότι ένα εκ των (ημι)κατεδαφισθέντων οικιών στην Οδό Ισοκράτους ανήκε στο Κληροδότημα Χαράλαμπου και Ιφιγένειας Μαραθεύτη… Οδηγήθηκα σε αυτό το συμπέρασμα καθότι  είχα διαβάσει στο βιβλίο του κ. Γεώργιου Χατζηκωστή, πρώην Γυμνασιάρχη του Παγκυπρίου, «Κληροδοτήματα Δωρεές και Βραβεία στο Παγκύπριο Γυμνάσιο» που εκδόθηκε το 1993 ότι το κληροδότημα Μαραθεύτη περιελάμβανε την οικία της Ιφιγένειας Μαραθεύτη, το γένος Λοβαρίδου, στην οδό Ισοκράτους 4. Κατά την μετάβαση μου στην περιοχή πρόσφατα, διαπίστωσα ότι οι προσόψεις όλων των οικιών με ζυγό αριθμό επί της οδού είχαν κατεδαφιστεί, οπότε συνήγαγα το συμπέρασμα ότι σ’ αυτές περιλαμβάνονταν και οικία της Ιφογένειας Λοβαρίδου. Όμως αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει, και βεβαίως η πρόκληση οποιωνδήποτε εσφαλμένων εντυπώσεων βαραίνει αποκλειστικά εμένα...

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου μου έγινα κοινωνός γραπτών και προφορικών πληροφοριών, οι οποίες συγκλίνουν στο ότι η οικία που περιλαμβάνεται στο εν λόγω κληροδότημα είναι στην νυν Οδό Ισοκράτους 7 και αξιοποιείται πλέον ως μέρος της Θεολογικής Σχολής. Σχετική είναι και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 28.4.15 με βάση την οποία «Εγκρίνει αίτηση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Κληροδότημα Ιφιγένειας και Χαράλαμπου Μαραθεύτη για χορήγηση πολεοδομικής άδειας, κατά παρέκκλιση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, για αλλαγή χρήσης δύο διώροφων κατοικιών και αυλής τους, εγγεγραμμένων στους σχετικούς τίτλους ιδιοκτησίας ως αρχαία Μνημεία Β, σε Ιδιωτική Θεολογική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» (Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, 25.5.15). Αυτό το κτήριο είχε βρεθεί μπροστά στο φάσμα της κατεδάφισης στις αρχές της δεκαετίας του 90, όμως διασώθηκε (και τότε λόγω αντίδρασης πολιτών) και πρόσφατα αποκαταστάθηκε πλήρως για να αποτελέσει κεντρικό κτήριο της Θεολογικής Σχολής. Κάποιος θα μπορούσε να προβληματιστεί για το κατά πόσο η παρούσα χρήση του συνάδει με τη επιθυμία της Ιφιγένειας Λοβαρίδου που την ήθελε να λειτουργήσει «ως Νηπιαγωγείον  ή ως εργαστήριον απόρων εν ώ να εργάζονται Έλληνες πτωχοί της Λευκωσίας», όμως, τουλάχιστον, αδιαμφισβήτητα, βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση ως κτήριο.

Τούτων λεχθέντων, η «προέλευση» των οικιών που ημικατεδαφίστηκαν στην Οδό Ισοκράτους παραμένει άγνωστη, η απόπειρα κατεδάφισής τους απαράδεκτη και αποκατάστασή τους αναγκαία. Μάλιστα, η προοπτική αποκατάστασής τους είναι μια ακτίδα ελπίδας που φανερώνει ότι οι αντιδράσεις των πολιτών μπορούν να αλλάξουν τη ρότα των γεγονότων, όσον αφορά την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πάντως, η ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα υπάρχοντα κληροδοτημάτα που αφορούν την κοινότητα μας και η απόλυτη διαφάνεια στη διαχείρισή τους παραμένει επίκαιρη, τόσο για σκοπούς λογοδοσίας όσο και για σκοπούς μελέτης και γνώσης της ιστορίας  μας.

Κλείνοντας, δηλώνω ότι «θα πρέπει όλοι οι μελετητές να διασταυρώνουν πάντα τις πληροφορίες τους… Βάζω και τον εαυτό μου μέσα».

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ζουν ανάμεσά μας; Ο Μεξικανός δημοσιογράφος και «εξερευνητής» για την εξωγήινη ζωή Jaime Maussan έφερε τα τοσοδούλικα απολιθώματά του για εξετάσεις σε ιατρικό κέντρο στην Huixquilucan για να πείσει τους άπιστους ότι εξωγήινοι υπάρχουν. REUTERS/Raquel Cunha

Ήξερες ότι...

Η πρώτη καταδικαστική απόφαση που βασιζόταν στα δακτυλικά αποτυπώματα εκδόθηκε το 1902.

Σήμερα


Σάββατο
23
Σεπτεμβρίου
2023
Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας

Γιορτάζουν : Ίρις, Ξανθίππη, Ξάνθιππος, Ξανθή, Ξανθούλα, Πολυξένη, Ξένη, Ξένια, Ραΐς, Ραΐδα

1719
Το Λιχτενστάιν κηρύττει ανεξαρτησία από τη Γερμανική Αυτοκρατορία.
1795
Ιδρύεται στο Παρίσι η Βουλή των 500.
1845
Ιδρύονται στην Νέα Υόρκη οι Knickerbockers, η πρώτη ομάδα μπέιζμπολ στον κόσμο.
1868
Το Πουέρτο Ρίκο ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
1908
Η Βουλγαρία ανακηρύσσεται σε βασίλειο.
1973
Πρώτη υπηρεσία τελετέξτ στον κόσμο, το Ceefax teletext από την τηλεόραση του BBC.
1974
Νομιμοποίηση του ΚΚΕ.
2002
Το Βέλγιο γίνεται η δεύτερη χώρα του κόσμου που νομιμοποιεί την ευθανασία (ως υποβοηθούμενη αυτοκτονία-υπό προϋποθέσεις).
2006
Η Αυστραλία κατακτά για πρωτη φορά στην ιστορία της τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης γυναικών, νικώντας στον τελικό στη Βραζιλία την ομάδα της Ρωσίας, με 91-74. Το χάλκινο μετάλλιο κατακτούν οι ΗΠΑ, με νίκη επί της με διοργανώτριας Βραζιλίας με 99-79.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy