Η ανεπάρκεια μιας Ευρωπαïκής ελίτ. Της Μαρίας-Χριστίνας Δουλάμη


 

photoarthroulady887Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως έχει γίνει πια μέρος της καθημερινότητας μας. Ακόμα και η γριούλα του διπλανού σπιτιού ξέρει τι είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διαφορά της από το Κοινοβούλιο, και ποιο από τα δύο όργανα συμμετέχει στην «διάσημη» πλέον Τρόικα.

Το καλύτερο; Μπορεί να αναγνωρίζει ποιος είναι ο Μπαρόζο, ποιος ο Σούλτς, και ποιος ο Γιούνκερ! Και τώρα και με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ποίος μας πιάνει. Όλους τους έχουμε μάθει πια. Σαν να ζούνε μεταξύ μας. Γιατί η αλήθεια να λέγεται, οι υπάλληλοι της ΕΕ- και δη οι υψηλόβαθμοι - δεν είναι σαν και εμάς (τους «απλούς» πολίτες δηλαδή). Μας έχουν δείξει άλλωστε πως ζούνε σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου όλα μπορούν να διορθωθούν με ένα ψήφισμα ή μια πρόταση νόμου. Άλλωστε πόσες προτάσεις, ψηφίσματα, διαβουλεύσεις, συμβούλια και συνόδους έχουμε δει τα τελευταία δυο τουλάχιστον χρόνια που η κρίση μαστίζει την Ευρώπη; Είναι λες και αυτές οι αποφάσεις μερικών ηγετών των κρατών μελών θα δώσουν στη γριούλα που ζει με €300 ευρώ να φάει. Η θα σώσουν τον άνεργο από το να πέσει σε κατάθλιψη και να πάρει την ίδια του τη ζωή. Στην Ελλάδα, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπής είχε κάλεσε δημοσιογράφους από την Ευρώπη να δούν ιδίοις όμμασι την κατάσταση και να ζήσουν από κοντά όλα αυτά που περιγράφουν στα δημοσιεύματά τους. Η διαφορά είναι πως αυτοί που μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση και να λάβουν αποφάσεις ίσως να μην κατανοούν αρκετά καλά το τι συμβαίνει. Αυτοί άλλωστε όταν επισκέπτονται τις χώρες δεν μένουν στους ξενώνες σπιτιών αλλά σε αστεράτα ξενοδοχεία. Με τους φρουρούς απ’έξω.

Η αλήθεια να λέγεται πάντως, η ΕΕ έχει και τα καλά της. Και αυτά είναι αρκετά. Από το κοινό μας νόμισμα (ευρώ), στο Σένγκεν και το Εράσμους. Είναι κι άλλα. Που πήραν όμως το χρόνο τους για να «ψηθούν» κι άλλα τόσα που έχουν μείνει στα συρτάρια. Τα πρόβλημα όμως είναι πως όταν έχει από το 2008 που μια ολόκληρη οικογένεια υποφέρει από τη σοβαρότερη ίσως χρηματοπιστωτική κρίση στην ιστορία της, δεν είναι δυνατόν οι ηγέτες της να μην μπορούν να λάβουν καμία σοβαρή ή ουσιαστική απόφαση, και μετά από τέσσερα χρόνια ατελείωτων συζητήσεων να αποφασίζουν πως πρέπει να παρθούν μέτρα για ανάπτυξη. Και το γεγονός για παράδειγμα πως μέσα σε όλη αυτή την κρίση η Κομισιόν «διακριτικά» ανακοινώνει πως αυξάνονται κατά 1,7% οι μισθοί των υπαλλήλων της (που κατά μέσο όρο ανέρχονται σε €5000 μηνιαίως), ενώ οι ίδιοι παραπονιούνται κιόλας πως δεν υπάρχει συμφωνία για μια αύξηση 0,5% στο φόρο πάνω στο μισθό τους και απειλούν πως του χρόνου δεν θα πληρώνουν καν φόρο, δείχνει δυστυχώς πόσο έχουν ξεφύγει. Και όταν ο ίδιος ο (μη εκλεγμένος) πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βαν Ρομπέι αντιτίθεται στο να εκλέγουν οι Ευρωπαίοι τους ηγέτες της ΕΕ μέσω δημοκρατικών διαδικασιών, απλά δίνει περισσότερη υπόληψη σε όλους όσους φωνάζουν ενάντια μιας ΕΕ που καταπίνει την δημοκρατία και απλά τρέφει τα συμφέροντα μιας πολιτικής ελίτ. Δυστυχώς η ιδέα της ΕΕ παραμένει λίγο πολύ απλά ιδεαλιστική. Τουλάχιστον έτσι δείχνουν όλα αυτά. Γιατί για να υπερισχύσει πραγματικά η δημοκρατία στην ΕΕ, θα έπρεπε οι ηγέτες και τα όργανα της ΕΕ να λογοδοτούν στο λαό τους. Έστω κι αν αυτός (προς το παρόν) δεν τους ψηφίζει. Να υπάρχει διαφάνεια. Και να μπορεί η γριούλα της διπλανής πόρτας, όχι μόνο να τους αναγνωρίζει αλλά να γνωρίζει και το τι ακριβώς κάνουν εκεί.

Γράφει:Μαρία-Χριστίνα Δουλάμη

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy