fbpx

Η ανταρσία του εγώ. Της Μαρίας-Χριστίνας Δουλάμη

photoarthroulady887Λέγεται ότι ο Κυπριακός γάιδαρος έχει μεγαλύτερη αν(τ)οχή από οποιοδήποτε άλλο ζώο.  

Και συχνά γίνεται αντικείμενο θαυμασμού, γιατί είναι σπάνιο να βλέπεις ένα ζώο να υπομένει τόσο στωικά τόσες κακουχίες. Έτσι μοιάζει και ο λαός της Κύπρου, που με ψυχραιμία και ανοχή παλεύει την κρίση που χτύπησε το νησί. Αυτό είδε ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης που πρόσφατα βρέθηκε στην Κύπρο για μια άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη για την οικονομική κρίση και την Ευρώπη.

Στην Κύπρο δεν έγιναν διαμαρτυρίες και συμπλοκές, όπως στις άλλες ‘μνημονιακές’ χώρες, παρά το γεγονός ότι η κάθοδος της Τρόικας στο νησί κατακρίνεται σχεδόν καθημερινά. Μάλιστα, όταν ανακοινώθηκε το κούρεμα καταθέσεων το Μάρτη, ήταν οι Ισπανοί που βγήκαν να διαδηλώσουν για την Κύπρο. Οι Κύπριοι γιατί όχι; Ίσως είναι όντως ψυχραιμία. Αλλά όσο δεν αντιδρά ο γάιδαρος τόσο περισσότερο τον χτυπάνε. Και αυτό που βγαίνει προς τα έξω, όπως και με την αποχή από τις εκλογές και την απαξίωση της πολιτικής ζωής, είναι απλά απάθεια. Μια σιωπηλή ανοχή, λες και κανείς δεν έχει ακόμη καταλάβει τίποτα. Ή απλά επειδή δεν βλέπει το λόγο να διαμαρτυρηθεί. Γιατί «τίποτα δε θα αλλάξει».

Ο Χατζημαρκάκης τις προάλλες τόνισε πως χρειάζεται να πολεμάμε, να διαδηλώνουμε και να αντιδρούμε σε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην δημοκρατικών διαδικασιών. Η συμμετοχική δημοκρατία, τόνισε, δεν είναι να μόνο να ψηφίζεις κάθε 4-5 χρόνια. Είναι να λαμβάνεις μέρος σε όλη τη πολιτική ζωή του τόπου. Να δηλώνεις παρόν, ακόμη κι αν προσπαθούν να σε κλείσουν απ’έξω.

Ο Ευρωβουλευτής αυτός πρώτος δίνει το παράδειγμα, λέγοντας αλήθειες που δεν τολμάει κανείς άλλος να πει (για παράδειγμα πως η Γερμανία έβγαλε κέρδος €110 δις από την κρίση). Λέγοντας τα πράγματα χύμα, με έγκυρα επιχειρήματα, και χωρίς να λαμβάνει υπόψη πολιτικές παρατάξεις και συμφέροντα. Δείχνει το δρόμο για το πώς θα έπρεπε να συμπεριφέρεται ένας πραγματικός αντιπρόσωπος του λαού, που νοιάζεται για τους ψηφοφόρους που τον εμπιστεύονται και όχι για την καρέκλα στην οποία τον έβαλαν. Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε την απογοήτευση του με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τονίζοντας πως η Ευρώπη έχει χάσει τον δρόμο της. Η Ευρωβουλή ειδικά δεν παίζει κανένα ρόλο στη διαχείριση της κρίσης, αφού η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών απλά δε θέλει να ξεβολευτεί από τα έδρανα τους, και δεν τολμά καν να σφίξει τα λουριά σε μια Κομισιόν που βλέπει μόνο αυτά που θέλει.

Ο Χατζημαρκάκης έχει δίκιο. Τα βλέπει όλα αυτά, τα ζει από πρώτο χέρι, κι όμως αυτός τουλάχιστον φωνάζει. Κι όταν ρωτήθηκε γιατί, αν αισιοδοξεί πως θα αλλάξει κάτι, απάντησε πως ο λόγος είναι για να έχουν τα παιδιά του τη δυνατότητα να ζουν όπου θέλουν. Και μέσα από αυτό στέλνει έτσι το μήνυμα στη νέα γενιά – στη γενιά του εγώ – πως μερικές φορές η ζωή χρειάζεται ανταρσία. Πως πρέπει να κοιτάξει πέρα από τον εαυτό της, πέρα από αυτό που την έμαθε η προηγούμενη γενιά – πώς είναι όλα για το βόλεμα, και την προσωπική ευμάρεια, συχνά με παρωπίδες. Για να αλλάξει όμως ο κόσμος στον οποίο ζούμε (προς το καλύτερο), πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς ως άνθρωποι και ως νοοτροπία. Αλλά προέχει να καταλάβουμε και να κατανοήσουμε πως σε μερικά πράγματα πρέπει επιτέλους να αντιδράσουμε και να τολμήσουμε να τα διαφοροποιήσουμε. Μαγκιά δεν είναι μόνο να φωνάζεις στο διαδίκτυο και στις παρέες, αλλά να δρας και πέρα από αυτά.

 

Γράφει:Μαρία-Χριστίνα Δουλάμη

Φωτογραφία της ημέρας

deafestiatorio

Γκαρσόν! Οι τέσσερις από τους 15 υπαλλήλους του καφέ Pallet στο Ναϊρόμπι έχουν προβλήματα ακοής. Οι σερβιτόροι χρησιμοποιούν την νοηματική για να επικοινωνήσουν με τους πελάτες και έχουν την διάθεση να μάθουν και μερικές βασικές λέξεις σε όσους θέλουν. EPA/DANIEL IRUNGU

Ήξερες ότι...

Γροιλανδία σημαίνει Πράσινη Χώρα.

Σήμερα


Δευτέρα
19
Αυγούστου
2019

Γιορτάζουν : Κανένας

1936
Δολοφονείται από τις δυνάμεις του Φράνκο ο Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.
1942
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Πραγματοποιείται η αποτυχημένη απόβαση της Διέπης στη Γαλλία από Καναδικές δυνάμεις.
1945
Στο Βιετνάμ, οι Βιέτ Μινχ, με την καθοδήγηση του Χο Τσι Μινχ, παίρνουν τον έλεγχο του Ανόι.
1953
Η CIA βοηθά στην ανατροπή της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μοσαντέκ στο Ιράν και την επάνοδο του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί.
1960
Με το σοβιετικό δορυφόρο Σπούτνικ 5 εκτοξεύονται στο διάστημα και οι σκυλίτσες Στρέλκα και Μπέλκα.
1973
Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ορκίζεται «πρόεδρος» της Δημοκρατίας μετά το φαινομενικό και παράτυπο δημοψήφισμα της 29 Ιουλίου νομιμοποιώντας πολιτειακή αυθαιρεσία και διορίζοντας κυβέρνηση πολιτικού προσωπείου υπό τον Σπ. Μαρκεζίνη.
1988
Ιράν και Ιράκ συνάπτουν κατάπαυση του πυρός, μετά τον οκταετή μεταξύ τους πόλεμο.
1999
Στο Βελιγράδι, δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι κατεβαίνουν στους δρόμους ζητώντας της παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy