Πόλεμοι εις το όνομα του Θεού, της πατρίδας, της ελευθερίας, της ασφάλειας... και της ειρήνης.
Μνημεία εις το όνομα του Θεού, της ελευθερίας… ενίοτε και της ειρήνης.
Βραβεία κυρίως εις το όνομα της ειρήνης... Κυρίως από οργανισμούς που κτίστηκαν από κεφάλαια που κερδίθηκαν από βιομηχανίες όπλων... οι ιδρυτές των οποίων λέγεται πως ήλπιζαν η καταστρεπτική δύναμη των εφευρέσεών τους να συντελούσε στο τέλος των πολέμων...
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, φέτος, το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη, επιδόθηκε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, που έχει αναλάβει την επίβλεψη της διάλυσης του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία... Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα κρίθηκε ως η πιο άξια από τις 259 που υποβλήθηκαν.
Κι όμως μόλις 11 χρόνια νωρίτερα, ο πρώτος Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού που σήμερα βραβεύεται, Βραζιλιάνος διπλωμάτης Ζοζέ Μορίσιο Μπουστάνι, εξαναγκαζόταν από τις ΗΠΑ σε παραίτηση ακριβώς επειδή επεδίωκε ειρηνική επίλυση του θέματος των χημικών όπλων του Ιράκ... γεγονός άκρως ενοχλητικό αφού θα στερούσε στην υπερδύναμη την πρόφαση για επίθεση εναντίον της Βαγδάτης.
Σήμερα όμως, οι ΗΠΑ συμφώνησαν με τη Ρωσία πως δεν συμφέρει καμιά τους μια επίθεση κατά της Συρίας. Έδωσαν το πράσινο φως στον ΟΗΕ για να αποφασίσει την καταστροφή των χημικών όπλων και επομένως ο ΟΑΧΟ κατόρθωσε ακόμα και να βραβευθεί για το έργο του. Κάποιο μερίδιο επιβράβευσης «δίκαια» μπορεί επομένως να διεκδικεί και ο Μπαράκ Ομπάμα, παρόλο που το 2009 είχε βραβευτεί προκαταρκτικά για τη προσφορά του στην ειρήνη.
Στο μεταξύ, καμιά από τις δύο υπερδυνάμεις δεν έχει καταστρέψει τα τεράστια οπλοστάσια χημικών όπλων που διαθέτει παρόλο που έχουν και οι δύο δεσμευτεί να το πράξουν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 υπογράφοντας της Σύμβαση για την Κατάργηση των Χημικών όπλων. Ο ΟΑΧΟ όμως μάλλον δεν επιτρέπεται να ανακατεύεται στα του οίκου ή της μιας ή της άλλης.
Στο μεταξύ, το Ισραήλ παρόλο που έχει υπογράψει, δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση. Παράλληλα η έκθεση Γκόλστοουν που έκανε λόγο, ανάμεσα σε άλλα, για τη χρήση λευκού φώσφορου (απαγορευμένου χημικού) από τον ισραηλινό στρατό εναντίον Παλαιστινίων αμάχων το 2009, θάφτηκε από τους ίδιους που σήμερα επικροτούν την επιβράβευση του ΟΑΧΟ… που φυσικά δεν επιτρέπεται να ανακατεύεται ούτε στα του οίκου του Ισραήλ.
Ο οργανισμός Βραβείων Νόμπελ επέλεξε σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική του να βραβεύσει την περισσότερο συμβατική υποψηφιότητα. Ως επί το πλείστον βραβεύει συμβατικούς πολιτικούς και οργανισμούς. Κατά καιρούς και επιλεκτικά επιδεικνύει και κάποια ευαισθησία προς ορισμένους αντιρρησίες συνείδησης που τόλμησαν να επικρίνουν τις τακτικές του κράτους ή της κυβέρνησης τους, όπως για παράδειγμα στον Αντρέι Ζαχάροβ επί Σοβιετικής Ένωσης και στον Κινέζο ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λιου Σιαομπό το 2010.
Θα ήταν επομένως πολύ «δύσκολο» για τον οργανισμό Βραβείων Νόμπελ να τολμούσε να πρωτοτυπήσει και να βραβεύει ας πούμε φέτος τον Έντουαρντ Σνόουντεν ή τον Μπράντλι Μάνινγκ για τις αποκαλύψεις τους για τις δολοπλοκίες της κυβέρνησής τους εναντίον ακόμα και των ίδιων των συμμάχων της, κι ας ήταν υποψήφιοι. Όπως επίσης θα «δυσκολευόταν» λίγους μόνο μήνες πριν από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες να πρωτοτυπήσει βραβεύοντας τις επίσης υποψήφιες ακτιβίστριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία, Λουντμίλα Αλεξέγεβα, Σβετλάνα Γκανούσκινα και η Λίλια Σιμπάνοβα. Πιο αποδεκτή λύση θα ήταν ίσως η Μαλάλα Γιουσαφζάι που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, ειδικά, πυροβολούν καθημερινά στο κεφάλι, χρησιμοποιώντας την ως σύμβολο ενάντια στην ισλαμική τρομοκρατία… προσπαθώντας να κρύψουν πίσω από το ανάστημα του 16χρονου κοριτσιού τις δίκες τους αμαρτωλές συμπεριφορές. Μια μέρα αργότερα ανακοινώθηκε η βράβευση της Μαλάλα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο Ζαχάρωφ…
Γράφει: Μαρία Χρυσάνθου