Προσφυγικό και Πικρές Αλήθειες. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

syria2lefterisΓια το Προσφυγικό κατεγράφησαν και ακούστηκαν τόσες πολλές, συγκρουόμενες και διαφορετικές απόψεις που όχι μόνο δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα αλλά δημιουργούν βαβελική ανάγνωση.

Πιστεύω, όμως, ότι υπάρχουν κάποιες βασικές αλήθειες για το Προσφυγικό που πρέπει να κατατεθούν.

1. Το Προσφυγικό δεν είναι θέμα που πρέπει να απασχολεί και να το επωμίζεται μόνο η Ευρώπη γιατί είναι διεθνές θέμα και οφείλουν όλες οι χώρες να συνδράμουν. Τελικά, ουσιαστικά, μόνο η Ε.Ε. συνέδραμε, το 2015 δαπάνησε περίπου 15 ΔΙΣ. Ευρώ, καθώς και επέδειξε έντονη δράση και ενδιαφέρον. Οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη είτε δεν ασχολήθηκαν καθόλου είτε είχαν μηδενική συνεισφορά. Σίγουρα η Ε.Ε. διέπραξε λάθη και παραλείψεις στην διαχείριση του Προσφυγικού, αλλά αυτό δεν νομιμοποιεί κάποιους να πυροβολούν συνέχεια την Ε.Ε. για το θέμα.

2.Επειδή η Τουρκία, λόγω γεωγραφικής θέσης και μαζικής εισροής προσφύγων διαδραματίζει ρόλο στο Προσφυγικό, κακώς η Ε.Ε. και οι υπόλοιποι της προσφέρουν  ‘’γη και  ύδωρ’’. Η Τουρκία συνέβαλε στη δημιουργία του Προσφυγικού και έχει τεράστια ευθύνη για τις ασταμάτητες ροών προσφύγων προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

3. Ενώ η Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έλαβε πολλές αποφάσεις για το Προσφυγικό, δυστυχώς μερικά κράτη - μέλη όχι μόνο δεν τις εφάρμοσαν αλλά παραβιάζουν κάθε αρχή της Ε.Ε. με προκλητικό τρόπο. Η ανέγερση φρακτών και τειχών από κάποιες χώρες, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες στις πρώτες χώρες υποδοχής και ιδιαίτερα στην Ελλάδα είναι και προκλητικό και απαράδεκτο.

4· Η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ε.Ε. δοκιμάζεται σκληρά με το Προσφυγικό. Πιστεύω ότι η Ε.Ε., θα τα καταφέρει και θα ξεπεράσει και αυτή τη κρίση, παρά το ότι κλυδωνίζεται πάρα πολύ.

5. Η Ελλάδα αποτελεί το μεγάλο θύμα του Προσφυγικού Καλείται σήμερα να σηκώσει μόνη της το ιστορικό βάρος ολόκληρης της Ευρώπης, χωρίς να ευθύνεται σε τίποτα. Σε μια Ε.Ε. που αδυνατεί να δώσει άμεσα λύσεις για το προσφυγικό, σε μια Ευρώπη που υψώνει τείχη και φράχτες για να παρεμποδίσει την Ανθρωπιά και την Αλληλεγγύη, σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε σύγκρουση με τις Ευρωπαϊκές της Αξίες, η μικρή και καταπονημένη οικονομικά Ελλάδα δίνει μαθήματα Ανθρωπιάς, Αλτρουισμού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται με διαφορετικές παραμέτρους και παραστάσεις.
Η αδύναμη, φτωχή και αιμάσσουσα Ελλάδα ,στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σήκωσε το ανάστημα της απέναντι στο Φασισμό και το Ναζισμό υπερασπιζόμενη την αξιοπρέπεια ολόκληρης της Ευρώπης και της Ανθρωπότητας. Οι Έλληνες κατέβαλαν ασήκωτο κόστος δυσανάλογο με τις δυνατότητες τους ,κατορθώνοντας όμως να αλλάξουν τον ρουν της Παγκόσμιας Ιστορίας.
Σήμερα, χωρίς να υπάρχει ιστορική ταύτιση και με εντελώς αλλά δεδομένα και συνθήκες, η Ελλάδα καλείται να κρατήσει ολόρθια την αξιοπρέπεια και τις αρχές της Ευρώπης. Ο Ελληνικός λαός που υφίσταται για έξι ολόκληρα χρόνια τις επαχθείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να ανοίξει μια μεγάλη αγκαλιά για τους Πρόσφυγες όταν οι γείτονες τους υψώνουν φράχτες και ρίχνουν καπνογόνα. Αυτή είναι η Ελλάδα, αυτός είναι ο Ελληνικός λαός, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές δίνει μαθήματα ιστορίας, ανθρωπιάς και πολιτισμού.
Ήθελα να γνωρίζω πως αισθάνονται αυτοί που πριν λίγες μέρες , αντί να επιβραβεύσουν την Ελλάδα για το έργο της, ήθελαν να την πετάξουν και έξω από το Σένγκεν.

6. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποκαλύφθηκε πλήρως ο διαχρονικά ύπουλος και ιδιοτελής  ρόλος της Τουρκίας. Η Τουρκία ήταν, είναι και παραμένει μία χώρα που συνεχίζει να λειτουργεί με εκβιασμούς και ανατολίτικα παζάρια, χρησιμοποιώντας με ωμό  και στυγνό τρόπο  τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες.

Η Ε.Ε. οφείλει να μην υποκύψει στους τουρκικούς εκβιασμούς και πολύ ορθά ο Πρόεδρος  Νίκος Αναστασιάδης της έκλεισε την πόρτα για το άνοιγμα κεφαλαίων στην Τουρκία, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας χωρίς να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου.

Μέσα από τον ορυμαγδό του προσφυγικού και των προβλημάτων στην Ε.Ε. όπου βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν χρυσές δουλειές οι Ευρωσκεπτικιστές και οι καταστροφολόγοι, επιμένω να κάνω αισιόδοξη ανάγνωση των μελλούμενων στην Ε.Ε.

Η Ε.Ε. πέρασε πολλές κρίσεις και πολλά σκαμπανεβάσματα. Αντιμετώπισε πρόσφατα την οδυνηρή κρίση του Ευρώ και τα κατάφερε. Πέρασε τη κρίση στα Βαλκάνια, τη Διεύρυνση και πολλά άλλα και όμως βγήκε πιο δυνατή. Σε όλη αυτή την Ευρωπαϊκή ηττήθηκε η απαισιόδοξη σχολή.
Πιστεύω ότι και τώρα θα τα καταφέρει και τώρα, επισημαίνοντας  ότι στη πατρίδα μας συμφέρει μια ισχυρή Ε.Ε.

Γράφει:  Λευτέρης Χριστοφόρου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy