fbpx

Μεταβιβάστε τα, να ησυχάσουμε… του Λεόντιου Φιλοθέου

ant3493920004

Τα πράγματα είναι απλά. Να του τα μεταβιβάσουμε να ησυχάσει ο άνθρωπος. 

Ποιου; Του κ. Κασίνη φυσικά. Ποια; Μα τα οικόπεδα. Όχι 1, όχι 2 αλλά και τα 12. Στο κάτω-κάτω ο ίδιος εδώ και χρόνια μιλά για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Ανάλωσε χρόνο, κόπο, φαιά ουσία και άρα: δικαιούται τα οικόπεδα έτσι; Απολογούμαι, αλλά προς στιγμή κ.Κασίνη μου, είχα την εντύπωση ότι αυτή ήταν η δουλειά σας ως Διευθυντής Ενέργειας…

Δεν αποτελεί φυσικά έκπληξη το γεγονός ότι στο πιο κρίσιμο από κάθε άποψη θέμα για τον τόπο μας και τις μελλοντικές γενιές, η σοβαρότητα αποτελεί για άλλη μια φορά είδος προς εξαφάνιση:

  • Αρχικά ο κ. Κασίνης τα έβαλε με την Πραξούλα Αντωνιάδου. Δεν λέω, εκρηκτικό δίδυμο, αλλά στην πορεία με τον Νεοκλή Συλικιώτη τα πράγματα ηρέμησαν. Αποκαταστάθηκε ο ρόλος του, η συμμετοχή του και η δική μας ψυχική ηρεμία. Διορίστηκε μη εκτελεστικός σύμβουλος στην ΚΡΕΤΥΚ και λίγες μέρες μετά θυμήθηκε ότι το καταστατικό της εταιρείας και το νομικό της πλαίσιο δεν είναι ικανοποιητικό και ότι είχε διαφωνίες με τον Υπουργό και ως εκ τούτου παραιτήθηκε. Λίγο αργότερα έγινε και η αποκάλυψη: ζήτησε να διοριστεί εκτελεστικός σύμβουλος (και ως εκ τούτου και αδρά αμειβόμενος) και όχι απλά μέλος του Δ.Σ. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο Υπουργός ήθελε τους δικούς του επειδή ο ίδιος «δεν ελέγχεται». Να σημειώσουμε εδώ ότι οι δύο εκ των εκτελεστικών είναι προτάσεις δικές του, και ο νοών νοείτω. Εάν δηλαδή ο κ. Κασίνης διοριζόταν εκτελεστικός, θα είχε το ίδιο πρόβλημα με το καταστατικό και το νομικό πλαίσιο της ΚΡΕΤΥΚ; Σε καμία περίπτωση δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση ούτε οι γνώσεις ούτε και η συμβολή κ. Κασίνη, αλλά η κατά διαστήματα συμπεριφορά του δυστυχώς μειώνει τον ίδιο και τις προσπάθειες που καταβάλλει!
  • Την ίδια στιγμή, ο εκ των «σοφών» κ. Παπαναστασίου διαμαρτύρεται προκαταβολικά για τους οικονομικούς όρους των αδειοδοτήσεων. Σε ένα ζήτημα τόσο κρίσιμο για τον τόπο, η σοφία του κ. Παπαναστασίου εξαντλείται δηλαδή στην απλή λογιστική. Η εθνική ασφάλεια και η δημιουργία συμμαχιών για τις επόμενες δεκαετίες και βάλε δεν αποτελούν ζητήματα σημαντικά για τον εν λόγω «σοφό». Ως εκ τούτου εάν, χάρη συζήτησης, η πιο συμφέρουσα πρόταση προερχόταν από το Αφγανιστάν, θα ήταν μια καλή περίοδος για να χτίσουμε μια συμμαχία μαζί τους. Τον εν λόγω «σοφό» αδειάζει φυσικά ο ίδιος ο κ. Κασίνης στηρίζοντας πλήρως τις διαδικασίες και τις αποφάσεις αδειοδότησης.

Εξ αφορμής τώρα των πιο πάνω δηλώσεων στήνεται το ακόλουθο – κωμικοτραγικό όπως πάντα – πολιτικό σκηνικό:

  • ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ζητούν εξηγήσεις όταν 24 ώρες πριν στην ενημέρωση από τον Υπουργό (ο οποίος σημειωτέον ενημερώνει ανελλιπώς όλα τα πολιτικά κόμματα για τις εξελίξεις) δεν είχαν καμία απολύτως ερώτηση/ ένσταση/ απορία!
  • Εγείρονται ζητήματα για τους διορισμούς όταν τη στιγμή που έγιναν οι διορισμοί ουδείς διαμαρτυρήθηκε. Και δεν θα μπορούσε άλλωστε, αφού μια γρήγορη αναζήτηση στο Google αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος για τις εμπειρίες και τις γνώσεις των διορισθέντων στις θέσεις αυτές!
  • Οι Οικολόγοι σε δημοσιογραφική διάσκεψη και εξ αφορμής της δήλωσης του «σοφού» την οποία ούτε καν κατανόησαν, καταγγέλλουν με ύφος χιλίων καρδιναλίων την υπογραφή (!!!) της συμφωνίας όταν οι διαπραγματεύσεις για την αδειοδότηση δεν έχουν καν ξεκινήσει.
  • Η ΕΔΕΚ θέτει θέμα συζήτησης του 2ου γύρου αδειοδοτήσεων στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις!

Η παρούσα Κυβέρνηση έχει κριθεί και κατακριθεί από την αντιπολίτευση για τα πάντα! Τις έχουν αποδοθεί ευθύνες για όλα τα κακώς έχοντα όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε όλη την υφήλιο από την αρπαγή της ωραίας Ελένης και μετά.

Η παρούσα όμως Κυβέρνηση έχει καταφέρει κάτι που φάνταζε πριν μερικά χρόνια ακατόρθωτο. Με μεγάλη προσπάθεια, καλό σχεδιασμό και μεθοδικότητα έβαλε την Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη του κόσμου. Κατάφερε να βάλει στο παιχνίδι παίχτες και συμμάχους που μπορούν να διασφαλίσουν τα δικά μας συμφέροντα αλλά και να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού. Το φυσικό αέριο αποτελεί τη βάση για το μέλλον αυτού του τόπου. Γι’ αυτό καλά θα κάνουν όλοι να αφήσουν το ζήτημα των υδρογονανθράκων εκτός προεκλογικής εκστρατείας, εκτός εξάρσεων λαϊκισμού και εκτός προσωπικών φιλοδοξιών. Και εάν θέλουν να αποδείξουν ότι πραγματικά νοιάζονται για αυτό τον τόπο ας συστρατευθούν με τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να επιτευχθεί αυτό που είναι όλων μας ευχή: ένα ελπιδοφόρο μέλλον μακριά από περιπέτειες.

 

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

Φωτογραφία της ημέρας

poumastompanio

Ενα πούμα στο μπάνιο. Η περίπτωση της οικογένειας στην Καλιφόρνια είναι μάλλον διαφορετική. Την ζέστη θέλησαν να αντιμετωπίσουν και άφησαν τις πόρτες ανοιχτές για να δροσιστούν οι ένοικοι του σπιτιού στη Sonora. Ξαφνικά το βράδυ βρέθηκαν αντιμέτωποι με το ζώο και έντρομοι (ζώο και άνθρωποι) έτρεξαν να κρυφτούν. Τελικά με την επέμβαση των αστυνομικών ο επισκέπτης έφυγε από το παράθυρο αφού πρώτα είχε κάνει μαντάρα το μπάνιο προς το σπίτι του.(California Department of Fish and Wildlife via AP)

Ήξερες ότι...

Όταν το 1694 πέθανε η βασίλισσα Μαρία Β’, όλοι οι βρετανοί δικηγόροι, σε ένδειξη πένθους, φόρεσαν μαύρες τηβέννους. Τις φορούν μέχρι σήμερα...

Σήμερα


Παρασκευή
20
Σεπτεμβρίου
2019

Γιορτάζουν : Ευστάθιος, Στάθης, Ευσταθία, Σταθούλα, Σταθάς, Σταθάκος, Σταθία, Ευσταθούλα, Θεοπίστη

1378
Παπικό Σχίσμα. Ομάδα καρδιναλίων που αντιτίθενται στον Πάπα Ουρβανό ΣΤ συναντώνται στο Φόντι και εκλέγουν τον Κλήμη Ζ αντιπάπα.
1644
Ο Αυτοκράτορας Σουντζί της Κίνας μεταφέρει την πρωτεύουσα από την Σενγιάνγκ στο Πεκίνο.
1697
Συνθήκη του Ράισβικ. Τελειώνει ο πόλεμος της Μεγάλης Συμμαχίας.
1904
Πτήση του αεροπλάνου «Φλάειρ ΙΙ» των αφών Ράιτ.
1946
Διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Καννών
1960
Διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.
1979
Πραξικόπημα. Ανατρέπεται ο Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα από τον Νταβίντ Ντακό. Ανακηρύσσεται η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
1981
Με στρατιωτικό πραξικόπημα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ανατρέπεται ο Πρόεδρος Ντακό.
1999
Από σεισμό 7,6 Ρίχτερ στην Ταϊβάν σκοτώνονται 2.295 άτομα .
2003
Σε δημοψήφισμα που γίνεται στη Λετονία, εγκρίνεται η ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Το 67% ψήφισε υπέρ της ένταξης και μόνο το 32% κατά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy