Καληνύχτα Ελλάδα… Του Λεόντιου Φιλοθέου


ant3493920004

«Τα ΜΑΤ μπήκαν στον πομπό του Υμηττού»

Στην Ελλάδα του 1967; Όχι, στην Ελλάδα του 2013. Αυτός είναι ο τίτλος που βλέπω αυτή ακριβώς την ώρα στο δέκτη μου! Είναι λίγο πριν τα μεσάνυχτα και είμαι ήδη τρεις ώρες κολλημένος μπροστά στην οθόνη…

Με μόλις δύο Υπουργικές υπογραφές κλείνει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στην Ελλάδα, μαζί με μια σειρά τοπικά κανάλια και σταθμούς. 2656 απολύσεις, επιστράτευση των ΜΑΤ για να κλείσουν τους πομπούς. Δύο υπογραφές αρκούν, για να κλείσει μια ολόκληρη ιστορία!

Από όλους τους φιλοξενούμενους στα παράθυρα ακούγεται η ίδια φράση. «Στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία…». Αυτή τη γέννησε, αυτή λοιπόν η χώρα απόψε την αποτελειώνει.

Πολλοί είναι αυτοί που – χωρίς χαιρεκακία – μιλούν για τη σπάταλη στην ΕΡΤ, για ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα. Για την «κακή ΕΡΤ». Απόλυτα κατανοητός ο προβληματισμός καθώς και η ανάγκη για ριζικές αλλαγές. Μόνο που αυτοί που δημιούργησαν την «κακή ΕΡΤ», αυτοί που επέβαλλαν προσλήψεις και χρυσά συμβόλαια, αυτοί που κυβερνούν την χώρα από το 1974, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αυτοί που έστηναν τα πάρτυ στην ΕΡΤ, αυτοί που καθόριζαν τις ειδήσεις, απόψε την κλείνουν δήθεν για εξυγίανση! Ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός του οποίου η σύμβουλος πληρώνεται από την ΕΡΤ και ο οποίος πριν μερικούς μήνες επέβαλε 24 προσλήψεις στην ΕΡΤ, υπογράφει σήμερα το κλείσιμο της!

Μαζί φυσικά με την «κακή ΕΡΤ», κλείνει και μια ολόκληρη ιστορία πολιτισμού! Εκεί που συνθέτες, δημιουργοί, ποιητές και συγγραφείς κατέθεσαν τη ψυχή τους.

Τα μάτια της Έλλης, γράφει ένας φίλος, είναι απόψε θλιμμένα. Σεβαστό. Μόνο που τα μάτια αυτά δεν θα πεινάσουν. Να ναι καλά αυτοί που της έκαναν τα χρυσά συμβόλαια! Του κάμεραμαν όμως που μας δείχνει τα μάτια αυτά; Των τίμιων και χωρίς μέσο εργαζομένων που θα βρεθούν μέσα σε ένα βράδυ χωρίς δουλειά;

Μέσα σε όλο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι τα δικαιώματα των αθλητικών μεταδόσεων της ΕΡΤ θα δοθούν σε ιδιωτικά κανάλια. Λεπτομέρεια; Ίσως, ίσως πάλι και όχι. Την ίδια  ώρα, τα ιδιωτικά κανάλια συνεχίζουν να παίζουν τον ρόλο της ορχήστρας στο ναυάγιο του Τιτανικού. Δείχνουν τον κακό Ερντογάν ο οποίος πνίγει με βία κάθε αντίδραση στην πλατεία Ταξίμ και κλείνει Facebook και Twitter. Καμιά διαφορά; Συνεχίζουν λοιπόν αμέριμνοι να παίζουν τα όργανα τους, μέχρι να βουλιάξει το όλον!

Έξω από το μέγαρο της ΕΡΤ μαζεύεται κόσμος για συμπαράσταση. Μόνο που εάν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ τα έλεγαν εδώ και 5 χρόνια όπως τα λένε απόψε, εάν τα έλεγαν έτσι όταν έρχονταν η Τρόικα και τα μνημόνια, εάν τα έλεγαν έτσι όταν ο Σημίτης, ο Κωστάκης, ο ΓΑΠ και ο Σαμαράς οδηγούσαν την Ελλάδα στην εξαθλίωση, εάν τα έλεγαν έτσι όταν ο κόσμος νυχτοξημερωνόταν έξω από το Σύνταγμα, ένα μιλούσαν για τις απολύσεις και όχι για ανάπτυξη και success stories, τότε απόψε έξω από το μέγαρο τη ΕΡΤ δεν θα είχε 5000 αλλά 5000000! Προς παραδειγματισμό πάντα και των ημετέρων!

Είναι περασμένα μεσάνυχτα. Μια αυθόρμητη συναυλία στήνεται μπροστά από το μέγαρο της ΕΡΤ. Ο Διονύσης Τσακνής τραγουδά. Μένω μονάχος στον παρόν μου, να σώσω οτιδήποτε αν σώζεται, κι ας έχω τις συνέπειες του νόμου, συνένοχο στο φόνο δεν θα μ’ έχετε…

Success story είπαμε; Samaras, success story my ass!

Υστερόγραφο

Όσοι δεν αντιλαμβάνονται εδώ στο δικό μας νησί που οδηγούμαστε, τότε πραγματικά ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν. Όσοι αντιλαμβάνονται και δεν κάνουν τίποτα, τότε εγκληματούν. Η Ελλάδα ποτέ στην ιστορία δεν ήταν πιο κοντά. Η Ελλάδα ποτέ δεν μας έστελνε πιο ξεκάθαρα μηνύματα για το που οδηγούμαστε. Ας ξυπνήσουμε λοιπόν, και ας σταματήσουμε να παίζουμε τα όργανα μας στην ορχήστρα του δικού μας Τιτανικού.

Πριν κάποιους μήνες ένας ανώνυμος έγραψε για ένα διακόπτη που μας κατέβασε ο κακός Γερμανός Σόιμπλε. Διαφώνησα και εξακολουθώ να διαφωνώ. Απόψε όμως τον διακόπτη τον κατεβάζει ο Έλληνας Σαμαράς και οι ακόλουθοι του. Είναι 47 λεπτά περασμένα μεσάνυχτα.

Η ΕΡΤ World σταμάτησε να εκπέμπει.

Η οθόνη έχει μαυρίσει.

Καληνύχτα Ελλάδα…

 

Γράφει: Λεόντιος Φιλοθέου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Σάββατο
20
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

1862
Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902
Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1920
Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου.
1999
Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy