Η ασφάλεια των παιδιών μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση

episkopilamprosΈνα οικοδόμημα της δεκαετίας του 1960 λειτουργεί ως δημοτικό σχολείο στην Επισκοπή Λεμεσού!


Πριν από κάποια χρόνια (Δεκέμβρης του 2011)  αφού έγιναν όλοι οι σχετικοί έλεγχοι από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, το κτίριο κρίθηκε ως ακατάλληλο! Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η αντισεισμική αναβάθμιση της παλαιάς πτέρυγας του σχολείου. Παρ’ όλα αυτά, ουδέποτε υλοποιήθηκε  αφού αξιολογήθηκε  ως μη συμφέρουσα! Αντ’ αυτού αποφασίστηκε η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του σχολείου, η οποία περιλάμβανε την κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου και την ανέγερση νέων αιθουσών διδασκαλίας. Αν και τα έργα αναβάθμισης άρχισαν τον Ιανουάριο του 2016, η ολοκλήρωσή τους τέθηκε εκτός  χρονοδιαγράμματος!

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πραγματοποιήθηκε σύσκεψη (21 Σεπτεμβρίου 2016), στην οποία συμμετείχαν ο Αν. Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υ.Π.Π., η Υπεύθυνη του Έργου, ο Κοινοτάρχης και Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Επισκοπής, η διευθύντρια του σχολείου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων, ο εργολάβος και άλλοι εμπλεκόμενοι. Κατά τη σύσκεψη, ο εργολάβος ζήτησε να του δοθεί χρόνος μέχρι το τέλος του 2016, για να ολοκληρώσει τις εργασίες της Α΄ φάσης του έργου. Το αίτημά του έγινε ομόφωνα αποδεκτό, ως ύστατη προσπάθεια συμμόρφωσης με τα χρονοδιαγράμματα του συμβολαίου.

Παρά τις υποσχέσεις του εργολάβου, η κατάσταση δεν άλλαξε! Το τελευταίο διάστημα συμμετείχαμε σε συσκέψεις επί συσκέψεων και εκφράσαμε κατ’ επανάληψιν τις ανησυχίες μας ακόμη  και γραπτώς  με επιστολή προς τους αρμοδίους του Υπουργείου Παιδείας.

Αν και οι Τεχνικές Υπηρεσίες (με επιστολή τους ημερομηνίας 14 Δεκεμβρίου 2016) συμμερίστηκαν τις ανησυχίες του Συνδέσμου Γονέων και συμφώνησαν πως οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται επηρεάζουν αρνητικά την ομαλή λειτουργία του σχολείου, φρόντισαν ταυτόχρονα να ενημερώσουν τον Σύνδεσμο πως η διακοπή της συμφωνίας με τον εργολάβο θα επέφερε επιπρόσθετες καθυστερήσεις! Με άλλα λόγια, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα… Γονείς εγκλωβισμένοι σε γραφειοκρατικές διαδικασίες επαναπροκήρυξης προφορών! 

Κι όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι – με τις καθυστερήσεις να προσεγγίζουν τον ένα χρόνο – το  Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Γονέων σε συνεδρία του, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου 2017, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

  • Να απευθυνθεί απευθείας στον Υπουργό Παιδείας (δια επιστολής) και να ζητήσει την άμεση παρέμβασή του προς επίλυση του προβλήματος.
  • Να προχωρήσει στη λήψη δυναμικών μέτρων σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του Υπουργείου εντός δεκαπέντε ημερών (απαγόρευση εισόδου μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας, προβολή του θέματος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κ.ά.).

Μετά από την επιστολή του Συνδέσμου προς τον Υπουργό Παιδείας, πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2017, νέα συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών! Ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών μας ενημέρωσε πως «λήφθηκαν αποφάσεις για να βοηθηθεί ο εργολάβος», πως «θα παρακολουθούν την εξέλιξη του έργου για ένα δίμηνο» και πως αν αυτός δε συμμορφωθεί «θα διακόψουν το συμβόλαιο από μόνοι τους». Ο εργολάβος μας είπε πως από Δευτέρας πιάνει δουλειά… Ουδέποτε μας διευκρινίστηκαν οι ακριβείς αιτίες της απαράδεκτης καθυστέρησης! Παράλληλα, στο μεσοδιάστημα γίναμε αποδέκτες και άλλων καλοπροαίρετων παρεμβάσεων, που στόχο είχαν τη μη πραγματοποίηση της αυριανής διαμαρτυρίας!

Απευθυνόμενοι προς όλους τους αρμόδιους και προς πάσα κατεύθυνση θα θέλαμε να υποδείξουμε τα εξής:

  • είναι τα δικά μας παιδιά που εξακολουθούν να φοιτούν σ’ ένα σχολείο, το οποίο κρίθηκε ως ακατάλληλο πριν από έξι χρόνια!
  • είναι τα δικά μας παιδιά που εξακολουθούν να φοιτούν σε μεταλλικά λυόμενα κουτιά, τα οποία παρουσίασαν και παρουσιάζουν πολλαπλά προβλήματα!
  • είναι τα δικά μας παιδιά που εξακολουθούν να λαμβάνουν  λογοθεραπεία και ειδική εκπαίδευση σε ακατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας!
  • είναι τα δικά μας παιδιά που καθημερινά παίζουν αμέριμνα σε απόσταση μιας ανάσας από το εργοτάξιο, του οποίου η παραμονή εντός του σχολείου ολοένα και παρατείνεται!
  • είναι τα δικά μας παιδιά που εξακολουθούν να στερούνται τα οφέλη από την ύπαρξη αίθουσας πολλαπλής χρήσης στο σχολείο τους!

Η αυριανή διαμαρτυρία ουδέποτε υπήρξε αυτοσκοπός μας! Ωστόσο, για ακόμη μια φορά γίναμε αποδέκτες υποσχέσεων! Οι υποσχέσεις σε καμιά περίπτωση δεν εγγυούνται την ασφάλεια των παιδιών μας, όπως επίσης και την ποιότητα της εκπαίδευσης που λαμβάνουν! Με την αυριανή διαμαρτυρία επιδιώκουμε τα εξής:

  • Να αποδοκιμάσουμε και να καταγγείλουμε την απαράδεκτη (έως εγκληματική) καθυστέρηση για την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης του δημοτικού σχολείου Επισκοπής!
  • Να απαιτήσουμε την επίσπευση των έργων αναβάθμισης!
  • Να ξεκαθαρίσουμε πως θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή στις όποιες επιπρόσθετες καθυστερήσεις!

Αύριο δε θα είμαστε μόνοι! Ένα χωριό ολόκληρο θα ενώσει δυνάμεις για να διαμαρτυρηθεί, για να διεκδικήσει ένα ασφαλές και σύγχρονο σχολείο για τα παιδιά του!

Σύνδεσμος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής

 


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy