fbpx

Γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι μόνιμοι; Της Κυριακής Στυλιανού

Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατοχυρώθηκε στην Ελλάδα συνταγματικά από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1911 ακριβώς για να κτυπήσει την εξάρτηση του υπαλλήλου από την κομματοκρατία.

 

Παλαιότερα, οι κρατικοί υπάλληλοι έχαναν τη δουλειά τους με την αλλαγή της κυβέρνησης κι αυτό τούς δημιουργούσε ΜΟΝΙΜΟ ΑΓΧΟΣ να φροντίζουν για την επανεκλογή των αξιωματούχων και του κόμματος που τους αποκατέστησε επαγγελματικά.

Έτσι, οι ψηφοφόροι ψήφιζαν αυτόν που τούς έδινε δουλειά κι όχι γιατί συμφωνούσαν με τα πιστεύω του. Ακόμα κι αν ένας μπαμπάς στο σπίτι κλείνει το μάτι στο παιδί του και το συμβουλεύει να σκέφτεται πάντα με το τι συμφέρει την τσέπη του, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι αυτό δεν προάγει τον πολιτικό πολιτισμό και στο βάθος χρόνου δεν βοηθά κανέναν από εμάς αυτή η έγνοια για το εγώ μας. Αν κτυπηθεί το πορτοφόλι του γείτονα, η ζημιά του αλυσιδωτά θα έρθει να μας βρει κι εμάς.

Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως το επιχείρημα με τη μορφή ερωτήματος "γιατί -ντε και καλά- οι δημόσιοι υπάλληλοι ( με επίκεντρο σήμερα τους εκπαιδευτικούς) να έχουν το προνόμιο της μονιμότητας;" έναντι της συνεχούς ανασφάλειας όσων δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, βλέπουμε πως έχει απάντηση και λογική εξήγηση.

Από την άλλη, ο δημόσιος τομέας δεν πρέπει να λειτουργεί όπως τον καλό μύλο που όλα τα αλέθει. Οπόταν Ναι στη συνεχή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Όχι όμως στην υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας των.

Το ζητούμενο είναι να διεκδικήσουμε όλοι με εργατική αλληλεγγύη την προστασία των συνθηκών εργασίας και μισθοδοσίας των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα και ΟΧΙ να αποδυναμώσουμε τον δημόσιο υπάλληλο!

Προς τα πάνω να πηγαίνουμε όλοι και όχι προς τα κάτω.


Φωτογραφία της ημέρας

tomasyria

Από ψηλά. Μετανάστες από την Συρία είναι κατά κύριο λόγο οι εποχικοί εργάτες της εικόνας. Συλλέγουν τις ντομάτες τις κόβουν στην μέση, τις αλατίζουν και τις αφήνουν να ξεραθούν στον ήλιο πάνω σε λευκό σεντόνι στα περίχωρα της Σμύρνης. Τουλάχιστον 60.000 τόνοι από αυτές θα εξαχθούν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. EPA/ERDEM SAHIN

Ήξερες ότι...

Παραγουάη σημαίνει «Γεννημένος απ’ το νερό».

Σήμερα


Τρίτη
20
Αυγούστου
2019
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών

Γιορτάζουν : Ηλιόδωρος, Ηλιοδώρα, Ελεοδώρα, Ελντα, Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, Σαμουήλ, Σαμουήλος, Σαμουήλης, Σαμουέλος, Σαμουηλία, Σαμουήλα, Σαμουέλα

1000
Ο Στέφανος Α στέφεται Βασιλιάς της Ουγγαρίας (εθνική εορτή στη χώρα).
1914
Κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τις Βρυξέλλες.
1920
Αρχίζει στο Ντιτρόιτ τη λειτουργία του ο πρώτος εμπορικός ραδιοφωνικός σταθμός.
1940
Ο Λέων Τρότσκι δολοφονείται στην κατοικία του κοντά στην Πόλη του Μεξικού.
1945
Στη βόρεια Κίνα, οι κομμουνιστές συγκρούονταν με κυβερνητικά στρατεύματα.
1968
Η Σοβιετική Ένωση καταλύει την «Άνοιξη της Πράγας».
1977
Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το διαστημόπλοιο Voyager 2.
1998
Ο στρατός των ΗΠΑ βομβαρδίζει τα στρατόπεδα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και ένα «ύποπτο» εργοστάσιο χημικών στο Σουδάν, ως αντίποινα για το βομβαρδισμό των πρεσβειών των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία, στις 7 Αυγούστου. Από την επίθεση καταστρέφεται ολοσχερώς το εργοστάσιο φαρμάκων al Shifa στο Χαρτούμ. Αξιωματούχοι το Προέδρου Κλίντον «δικαιολογούν» την επίθεση λέγοντας, ότι το εργοστάσιο είχε σχέση με την κατασκευή χημικών οπλών.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy