fbpx

Γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι μόνιμοι; Της Κυριακής Στυλιανού

Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατοχυρώθηκε στην Ελλάδα συνταγματικά από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1911 ακριβώς για να κτυπήσει την εξάρτηση του υπαλλήλου από την κομματοκρατία.

 

Παλαιότερα, οι κρατικοί υπάλληλοι έχαναν τη δουλειά τους με την αλλαγή της κυβέρνησης κι αυτό τούς δημιουργούσε ΜΟΝΙΜΟ ΑΓΧΟΣ να φροντίζουν για την επανεκλογή των αξιωματούχων και του κόμματος που τους αποκατέστησε επαγγελματικά.

Έτσι, οι ψηφοφόροι ψήφιζαν αυτόν που τούς έδινε δουλειά κι όχι γιατί συμφωνούσαν με τα πιστεύω του. Ακόμα κι αν ένας μπαμπάς στο σπίτι κλείνει το μάτι στο παιδί του και το συμβουλεύει να σκέφτεται πάντα με το τι συμφέρει την τσέπη του, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι αυτό δεν προάγει τον πολιτικό πολιτισμό και στο βάθος χρόνου δεν βοηθά κανέναν από εμάς αυτή η έγνοια για το εγώ μας. Αν κτυπηθεί το πορτοφόλι του γείτονα, η ζημιά του αλυσιδωτά θα έρθει να μας βρει κι εμάς.

Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως το επιχείρημα με τη μορφή ερωτήματος "γιατί -ντε και καλά- οι δημόσιοι υπάλληλοι ( με επίκεντρο σήμερα τους εκπαιδευτικούς) να έχουν το προνόμιο της μονιμότητας;" έναντι της συνεχούς ανασφάλειας όσων δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, βλέπουμε πως έχει απάντηση και λογική εξήγηση.

Από την άλλη, ο δημόσιος τομέας δεν πρέπει να λειτουργεί όπως τον καλό μύλο που όλα τα αλέθει. Οπόταν Ναι στη συνεχή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Όχι όμως στην υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας των.

Το ζητούμενο είναι να διεκδικήσουμε όλοι με εργατική αλληλεγγύη την προστασία των συνθηκών εργασίας και μισθοδοσίας των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα και ΟΧΙ να αποδυναμώσουμε τον δημόσιο υπάλληλο!

Προς τα πάνω να πηγαίνουμε όλοι και όχι προς τα κάτω.


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τα ορφανά. Μωρά καγκουρό και γουάλαμπι που έχουν μείνει χωρίς γονείς από μια σειρά από ατυχή γεγονότα – τροχαία, επιθέσεις σκύλων, ξηρασία και τις πρόσφατες φωτιές- φροντίζονται όλα μαζί στο νοσοκομείο για την Αγρια Ζωή στο Beerwag της Αυστραλίας. AAP Image/Darren England/via REUTERS

Ήξερες ότι...

Το 1901, ο Τζόσουα Λάιονελ Κόουεν κατασκεύασε, για διαφημιστικούς λόγους, ένα τρένο που εκινείτο με μπαταρίες. Αλλά οι πελάτες ενδιαφέρονταν μονάχα για το τρενάκι και καθόλου για τα προϊόντα που διαφήμιζε, με αποτέλεσμα, μέσα σε λίγο χρόνο, να γεννηθεί η εταιρεία Λάιονελ Τρέινς.

Σήμερα


Παρασκευή
24
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Ζωσιμάς, Ζωσιμίνα, Ξένη, Ξένια, Ξένος, Ξένιος, Φίλωνας, Φίλων

1908
Ξεκινά στην Αγγλία το κίνημα των προσκόπων από τον Βρετανό Ρόμπερτ Μπέηντεν Πάουελ.
1924
Η Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας μετονομάζεται σε Λένινγκραντ.
1929
Μια νέα θεωρία του Άλμπερτ Αϊνστάιν, που ενώνει τη βαρύτητα και τον ηλεκτρομαγνητισμό σε μια ομάδα τύπων, προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στον κόσμο των φυσικών.
1935
Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας μετατρέπεται, από την τουρκική κυβέρνηση, από τέμενος σε Μουσείο.
1956
Ο Έλβις Πρίσλεϊ κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή Stage Show.
1984
Παρουσιάζεται στην αγορά ο υπολογιστής Macintosh.
1994
H 17N δολοφονεί το διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλη Βρανόπουλο και τραυματίζει τον οδηγό του Γρίσπο Νικόλαο

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy