fbpx

#AkeListen. Ένας κύκλος που έκλεισε και η «αμηχανία» της Αριστεράς μπροστά στο καινούριο και στο καθαρό.

Ένας ιστορικός του μέλλοντος, εξετάζοντας το πολιτικό σκηνικό γύρω από το κόμμα της Αριστεράς στην Κύπρο, θα χρειαστεί να κάνει μία μικρή αναφορά σε μια διαδικτυακή κίνηση έκφρασης συσσωρευμένης απογοήτευσης νέων ανθρώπων με το όνομα akelisten

 Αν θέλει να καταγράψει τον παλμό της εποχής, θα πρέπει να αφιερώσει έστω λίγες αράδες στη δημιουργία αυτού του διαδικτυακού γκρουπ, που εξέφρασε τη δραματική έκκληση από νέους για εκσυγχρονισμό και επικαιροποίηση των ιδεών της κυπριακής αριστεράς.

Αρχικά, έγινε η προσπάθεια να αγνοηθεί αυτό το διαδικτυακό γκρουπ. Όταν, όμως, έγινε φανερή η αποδοχή από νέους ανθρώπους και η αύξηση των μελών, επιχειρηθήκε ένα είδος «αστυνόμευσης» και καταστολής αυτής της διαδικτυακής κίνησης. Άτομα κλήθηκαν -πολύ πιθανόν με δική τους πρωτοβουλία- αυτεπάγγελτα να λειτουργήσουν ως γραμμή υποστήριξης του κόμματος με ένα τρόπο άκομψο και δεν ήταν λίγες οι φορές που η συζήτηση κάτω από ένα κείμενο εκτροχιαζόταν και μεταβαλλόταν σε ρινγκ ανταλλαγής επιθέσεων και βωμολοχιών.

Ερώτημα: Ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση του κόμματος;

Έχουμε τρία δεδομένα. Α) Η νέα γενιά θεωρεί σπίτι της το διαδίκτυο. 
Β) Η δεξιά στην Κύπρο έχει σχεδόν πλήρη έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Γ) Όροι βασικοί για την Αριστερά, όπως ο Κομμουνισμός, δεν εξηγούνται στα σχολικά εγχειρίδια. Είτε απουσιάζουν είτε παρουσιάζονται διαστρεβλωμένοι και ανακριβείς. Ως εκ τούτου, οι νέοι (που δεν ανήκουν στην κομματική νεολαία ή έχουν απομακρυνθεί) δεν έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση ή κίνητρο για μελέτη σε θέματα συναφή.

Υπάρχει κίνδυνος σταδιακού θανάτου όρων και ιδεών.

Συνεπώς, αλλάζουμε στάση και προσέγγιση. Είναι μονόδρομος.

Είναι μονόδρομος μια εξωστρεφής κυπριακή Αριστερά που δεν φοβάται τον εαυτό της.

Αριστερά και διαδίκτυο.  

Το ΑΚΕΛ έχει δύο επιλογές. Είτε θα αισθανθεί «αμηχανία» μπροστά στην κριτική είτε θα αγκαλιάσει τις καινούριες κριτικές φωνές και ματιές. Η γνήσια Αριστερά σημαίνει Ανοικτοσύνη και Απελευθερωτική δύναμη. Η γνήσια Αριστερά δεν κλείνει τα μικρόφωνα, αλλά ανοίγει τον διάλογο. Όταν πίσω από τις λέξεις, υπάρχει καλή πρόθεση, τότε δεν φοβόμαστε τις λέξεις. Δεν φοβόμαστε τις απόψεις. Δεν φοβόμαστε τον ανοικτό διάλογο και την έκθεση. Αντιθέτως, επιδιώκουμε τον διάλογο και την έκθεση. Ακόμα κι αν υπάρχει κακή πρόθεση κάποιων, θα πρέπει αυτοί οι κάποιοι να αντιμετωπιστούν σε ανοικτές πόρτες.

Στην ολοσχερή κατάκτηση και δικτατορικό έλεγχο των Μέσων Επικοινωνίας από τη δεξιά, το διαδίκτυο πρέπει να χρησιμοποιηθεί όπως ο παράνομος τύπος άλλων εποχών. (Κάθε εποχή γεννά τους δικούς της εκφραστικούς τρόπους αντίδρασης). Είναι ένα μέσο σχετικά φθηνό (προς το παρόν) και προσιτό σε όλους. Όχι μόνο δεν πρέπει να αστυνομεύσουμε νέες φωνές κριτικές, αλλά να τις ενισχύσουμε. 
Θα πρέπει, βέβαια, αυτές οι φωνές να γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει απόλυτη σύγκλιση σε όλα και αν θέλουν να είναι κοντά και να ανήκουν κάπου, θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδεχτούν αρχές μέσα σε ένα ιδεολογικό πλαίσιο. Δεν είναι αντάρτικο χωρίς ουσία η Αριστερά.

Αριστερά και νέα κινήματα με αριστερό πρόσημο

Είναι μεγάλη η ανάγκη για αγκαλιά τέτοιων κινημάτων. Η αποδοχή ύπαρξης τέτοιων κινημάτων φανερώνει ένα κόμμα με αυτοπεποίθηση. Είναι στην πράξη αποδεδειγμένο ότι αυτά τα αριστερίζοντα πολιτικά σχήματα και ομάδες -στις κρίσιμες στιγμές- συστρατεύονται με το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς.

Οτιδήποτε νέο γεννιέται σε κάθε εποχή πάει να πει πως υπήρξε η ανάγκη να γεννηθεί. Αν είναι «υγιές» εκ φύσεως, δεν υπάρχει τρόπος να το σταματήσεις. Θα βρει τον τρόπο να αναπτυχθεί.

Αυτά τα νέα κινήματα, δεν απειλούν το μεγάλο κόμμα. Αντίθετα, η γεννοφορία τέτοιων κινημάτων, θα μαζέψει κόσμο μέχρι τώρα αδιάφορων πολιτών ή θα λειτουργήσει ως δεξαμενή από άλλους πολιτικούς χώρους, για να επιτευχθεί το κύριο ζητούμενο: Η Αριστερά στην εξουσία.

Αριστερά και "καθαρά χέρια "

Αν κάτι πρέπει να διασφαλίσει με νύχια και με δόντια αυτό που ονομάζουμε "Αριστερά " είναι την ηθική υπεροχή έναντι της Δεξιάς. Όσοι -στο όνομα της Αριστεράς και κάνοντας χρήση αξιώματος προσφερόμενου με κάποιο τρόπο από το κόμμα- λέρωσαν τα χέρια και είτε αποσιωποίησαν καταστάσεις είτε έδρασαν ως "αρπακτικά", πρέπει να απομακρυνθούν.

Το τίμημα για το Μαρί "πληρώθηκε" με την απώλεια της εξουσίας. Το τίμημα για την έλλειψη εμπιστοσύνης στη διαχείριση του τιμονιού της οικονομίας "πληρώθηκε " με την άρνηση της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού να επιλέξει με την ψήφο του τον προτεινόμενο υποψήφιο του κόμματος για δεύτερη φορά.

Επομένως: Ανάγκη για καθαρότητα εσωτερική με ό, τι αυτό εξυπακούεται.

Η Δεξιά είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να λύσει τα προβλήματά του. Η Δεξιά προχωρεί σε μονοπάτια πλήρους ιδιωτικοποίησης των πάντων και αρχινάει από το ίδιο το δημόσιο σχολείο.

Οδεύουμε σε πλήρη κατάσχεση της περιουσίας του λαού στους λίγους. Τέρμα το αυτομαστίγωμα και οι κλειστές πόρτες. Παίρνουμε τις -σοβαρές και με καλή πρόθεση- κριτικές φωνές και προχωράμε.

Αυτό που χρειάζεται είναι παραγωγή προτάσεων κι όχι στείρα κριτική. Επιπλέον, άμεση ρήξη με το σάπιο και μη καθαρό. Αλλιώς... παίρνουμε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.

Καμία αμηχανία δεν πρέπει να έχει η γνήσια Αριστερά μπροστά στο καινούριο και στο καθαρό. Το καινούριο και το καθαρό κάθε εποχής είναι συνώνυμο της Αριστεράς.

Γράφει: Κυριακή Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

tzitzikikkk

Καλοκαίρι. Τι θα ήταν η καυτή εποχή του χρόνου χωρίς αυτά. Πως θα εννοούσε κανείς το καλοκαίρι χωρίς τον ήχο των τζιτζικιών;. Στην φωτογραφία ένας μεγάλος τζίτζικας από την Γαλλία. EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ήξερες ότι...

Ουρουγουάη σημαίνει Ποτάμι των Ζωγραφιστών Πουλιών.

Σήμερα


Κυριακή
25
Αυγούστου
2019

Γιορτάζουν : Βαρθολομαίος, Τίτος, Τίτης, Τίτα, Τίτη

1835
Η εφημερίδα The New York Sun αρχίζει να δημοσιεύει, σαν φάρσα, μία σειρά έξι κειμένων τα οποία μιλούν για τη ζωή στη Σελήνη.
1898
Οι Τούρκοι σφάζουν 700 Έλληνες και 15 Άγγλους στο Ηράκλειο Κρήτης.
1914
Διχασμός στην Ελλάδα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από την πρωθυπουργία.
1921
Η Γερμανία υπογράφει συμφωνία ειρήνης με τις ΗΠΑ, τερματίζοντας επίσημα την από 1917 εμπόλεμη κατάσταση.
1939
Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Αδόλφος Χίτλερ διατάζει επίθεση κατά της Πολωνίας.
1944
Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Σύμμαχοι απελευθερώνουν το Παρίσι από τους Ναζί.
1980
Η Microsoft ανακοινώνει την έκδοση του Unix, Xenix.
1993
Στο Τόγκο, ο μακροβιότερος Πρόεδρος της Αφρικής (στην εξουσία από το 1967), Νασίγκμπε Εγιαντέμα, κερδίζει τις προεδρικές εκλογές για πολλοστή φορά
2007
Μια σειρά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές ξεκινούν στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και άλλα σημεία της Ελλάδας, ξεκινώντας έτσι τη μεγαλύτερη καταστροφή δασών στην καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας, και μια από τις φονικότερες παγκοσμίως, αφού τα θύματα ανέρχονται σε δεκάδες.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy