Ο Καποδίστριας και ένας σημερινός υποψήφιος. Της Κυριακής Στυλιανού

Ο Καποδίστριας ήταν ένα παράδειγμα πολιτικής φυσιογνωμίας που κρίθηκε ιστορικά ως άτομο για συντηρητισμό (αρνείται να αναλάβει την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας που προετοίμασε την ελληνική επανάσταση).

Κανείς, όμως, δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει τα εξής:

Α)Ότι η έλλειψη τόλμης δεν ήταν έλλειψη καλής διάθεσης, αλλά πήγαζε από γνώση της διεθνούς κατάστασης και της εκτίμησης των αρνητικών συγκυριών. (Ολόκληρη η Ευρώπη ήταν αλλεργική στις επαναστάσεις και έστελνε στρατό καταστολής ανατρεπτικών κινημάτων.)

Β) Όταν ανέλαβε την κυβέρνηση, αποδείχτηκε πιο προοδευτικός από πολλούς άλλους και συγκρούστηκε με νοοτροπίες που ευνοούσαν τους λίγους για να στηρίξει τον λαό. Τη στάση του αυτή πλήρωσε με τη δολοφονία του.

Χρόνια μετά ήρθε η αποκατάσταση του ονόματός του και η αναγνώριση της προσφοράς του. Ο Καποδίστριας έγινε Πανεπιστήμιο. Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι δείγμα τιμής για αυτόν τον τάχα "συντηρητικό " άνθρωπο. Αυτός ο "συντηρητικός" άνθρωπος , αν ήταν συντηρητικός θα έθιγε τα συμφέροντα των πλούσιων εκφραστών της εξουσίας;

Ακούω τελευταία για έναν υποψήφιο ότι δείχνει καλλιεργημένος και με προοπτικές, αλλά είναι άτολμος, λίγο υπερόπτης με υφάκι και συντηρητικός. Το ότι ένας άνθρωπος πριν οδηγηθεί σε δημόσια έκφραση άποψης σκέφτεται δύο φορές, δεν είναι δείγμα ατολμίας. Το ότι πριν υποσχεθεί κάτι διπλοτσεκάρει αν μπορεί αυτό να το υλοποιήσει στην πράξη -κι ας ενοχλήσει αυτόν που δεν γίνεται άμεσα δεχτό το αίτημά του, είναι εντιμότητα, άρνηση χαιδέματος αυτιών και όχι υπεροψία και υφάκι. Το αν είναι συντηρητικός θα φανεί στην πράξη όταν και αν αναλάβει.

Τώρα αυτό από το οποίο μπορεί να κριθεί είναι η επιλογή των συνεργατών του και του κόσμου που είναι γύρω του. Αυτοί οι άνθρωποι -οι συνεργάτες του και αρχηγός του επιτελείου του- είναι συντηρητικοί ή προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκαλύψουν τα σκάνδαλα; Είναι πράγματι συντηρητικοί ή μήπως έχουν πρωτοστατήσει σε προοδευτικές καταθέσεις απόψεων;

Γράφει: Κυριακή Στυλιανού




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Γρανάδα, Ισπανία: Ψηφιακή οθόνη δείχνει θερμοκρασία 47°C καθώς η νότια ισπανική πόλη συνεχίζει να υποφέρει από το κύμα ακραίου καύσωνα. Anadolu/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τον 10ο αιώνα, ο Μεγάλος Βεζίρης της Περσίας έπαιρνε όλη την προσωπική του βιβλιοθήκη (117.000 τόμοι) μαζί του, όπου κι αν πήγαινε. Μάλιστα, τους τόμους μετέφεραν καμήλες, οι οποίες είχαν εκπαιδευτεί προηγουμένως να βαδίζουν με... αλφαβητική σειρά!

Newsletter

Σήμερα


Σάββατο
19
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Γαρυφαλλιά, Γαριφαλιά

711
Οι Άραβες υπό τον Ταρίκ ιμπν Ζιγιάντ νικούν τους Βησιγότθους στη μάχη της Γουαδαλέτε, στη νότια Ισπανία.
1333
Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου της Σκωτσέζικης Ανεξαρτησίας, οι Άγγλοι επιτυγχάνουν μία αποφασιστική νίκη εναντίον των Σκωτσέζων στη μάχη του Halidon Hill.
1608
Ο Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν, Γάλλος χαρτογράφος και εξερευνητής, με δύο Γάλλους στρατιώτες και 60 αυτόχθονες Χιούρον έρχονται αντιμέτωποι με μια ομάδα Ιροκέζων σε ένα σημείο της σημερινής πολιτείας της Νέας Υόρκης.
1870
Γάλλοπρωσικός Πόλεμος: Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία.