Ο Καποδίστριας και ένας σημερινός υποψήφιος. Της Κυριακής Στυλιανού

Ο Καποδίστριας ήταν ένα παράδειγμα πολιτικής φυσιογνωμίας που κρίθηκε ιστορικά ως άτομο για συντηρητισμό (αρνείται να αναλάβει την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας που προετοίμασε την ελληνική επανάσταση).

Κανείς, όμως, δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει τα εξής:

Α)Ότι η έλλειψη τόλμης δεν ήταν έλλειψη καλής διάθεσης, αλλά πήγαζε από γνώση της διεθνούς κατάστασης και της εκτίμησης των αρνητικών συγκυριών. (Ολόκληρη η Ευρώπη ήταν αλλεργική στις επαναστάσεις και έστελνε στρατό καταστολής ανατρεπτικών κινημάτων.)

Β) Όταν ανέλαβε την κυβέρνηση, αποδείχτηκε πιο προοδευτικός από πολλούς άλλους και συγκρούστηκε με νοοτροπίες που ευνοούσαν τους λίγους για να στηρίξει τον λαό. Τη στάση του αυτή πλήρωσε με τη δολοφονία του.

Χρόνια μετά ήρθε η αποκατάσταση του ονόματός του και η αναγνώριση της προσφοράς του. Ο Καποδίστριας έγινε Πανεπιστήμιο. Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι δείγμα τιμής για αυτόν τον τάχα "συντηρητικό " άνθρωπο. Αυτός ο "συντηρητικός" άνθρωπος , αν ήταν συντηρητικός θα έθιγε τα συμφέροντα των πλούσιων εκφραστών της εξουσίας;

Ακούω τελευταία για έναν υποψήφιο ότι δείχνει καλλιεργημένος και με προοπτικές, αλλά είναι άτολμος, λίγο υπερόπτης με υφάκι και συντηρητικός. Το ότι ένας άνθρωπος πριν οδηγηθεί σε δημόσια έκφραση άποψης σκέφτεται δύο φορές, δεν είναι δείγμα ατολμίας. Το ότι πριν υποσχεθεί κάτι διπλοτσεκάρει αν μπορεί αυτό να το υλοποιήσει στην πράξη -κι ας ενοχλήσει αυτόν που δεν γίνεται άμεσα δεχτό το αίτημά του, είναι εντιμότητα, άρνηση χαιδέματος αυτιών και όχι υπεροψία και υφάκι. Το αν είναι συντηρητικός θα φανεί στην πράξη όταν και αν αναλάβει.

Τώρα αυτό από το οποίο μπορεί να κριθεί είναι η επιλογή των συνεργατών του και του κόσμου που είναι γύρω του. Αυτοί οι άνθρωποι -οι συνεργάτες του και αρχηγός του επιτελείου του- είναι συντηρητικοί ή προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκαλύψουν τα σκάνδαλα; Είναι πράγματι συντηρητικοί ή μήπως έχουν πρωτοστατήσει σε προοδευτικές καταθέσεις απόψεων;

Γράφει: Κυριακή Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy