Ο Καποδίστριας και ένας σημερινός υποψήφιος. Της Κυριακής Στυλιανού

Ο Καποδίστριας ήταν ένα παράδειγμα πολιτικής φυσιογνωμίας που κρίθηκε ιστορικά ως άτομο για συντηρητισμό (αρνείται να αναλάβει την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας που προετοίμασε την ελληνική επανάσταση).

Κανείς, όμως, δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει τα εξής:

Α)Ότι η έλλειψη τόλμης δεν ήταν έλλειψη καλής διάθεσης, αλλά πήγαζε από γνώση της διεθνούς κατάστασης και της εκτίμησης των αρνητικών συγκυριών. (Ολόκληρη η Ευρώπη ήταν αλλεργική στις επαναστάσεις και έστελνε στρατό καταστολής ανατρεπτικών κινημάτων.)

Β) Όταν ανέλαβε την κυβέρνηση, αποδείχτηκε πιο προοδευτικός από πολλούς άλλους και συγκρούστηκε με νοοτροπίες που ευνοούσαν τους λίγους για να στηρίξει τον λαό. Τη στάση του αυτή πλήρωσε με τη δολοφονία του.

Χρόνια μετά ήρθε η αποκατάσταση του ονόματός του και η αναγνώριση της προσφοράς του. Ο Καποδίστριας έγινε Πανεπιστήμιο. Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι δείγμα τιμής για αυτόν τον τάχα "συντηρητικό " άνθρωπο. Αυτός ο "συντηρητικός" άνθρωπος , αν ήταν συντηρητικός θα έθιγε τα συμφέροντα των πλούσιων εκφραστών της εξουσίας;

Ακούω τελευταία για έναν υποψήφιο ότι δείχνει καλλιεργημένος και με προοπτικές, αλλά είναι άτολμος, λίγο υπερόπτης με υφάκι και συντηρητικός. Το ότι ένας άνθρωπος πριν οδηγηθεί σε δημόσια έκφραση άποψης σκέφτεται δύο φορές, δεν είναι δείγμα ατολμίας. Το ότι πριν υποσχεθεί κάτι διπλοτσεκάρει αν μπορεί αυτό να το υλοποιήσει στην πράξη -κι ας ενοχλήσει αυτόν που δεν γίνεται άμεσα δεχτό το αίτημά του, είναι εντιμότητα, άρνηση χαιδέματος αυτιών και όχι υπεροψία και υφάκι. Το αν είναι συντηρητικός θα φανεί στην πράξη όταν και αν αναλάβει.

Τώρα αυτό από το οποίο μπορεί να κριθεί είναι η επιλογή των συνεργατών του και του κόσμου που είναι γύρω του. Αυτοί οι άνθρωποι -οι συνεργάτες του και αρχηγός του επιτελείου του- είναι συντηρητικοί ή προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκαλύψουν τα σκάνδαλα; Είναι πράγματι συντηρητικοί ή μήπως έχουν πρωτοστατήσει σε προοδευτικές καταθέσεις απόψεων;

Γράφει: Κυριακή Στυλιανού




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Σεβίλλη, Ισπανία: Μέλος θρησκευτικής αδελφότητας κρατά στην αγκαλιά τον έξι μηνών γιο του κατά τη διάρκεια της πομπής της Μεγάλης Εβδομάδας στους δρόμους της Σεβίλλης. Emilio Morenatti/AP

Ήξερες ότι...

Η εθνική ορχήστρα του Μονακό είναι μεγαλύτερη σε αριθμό από το στρατό του.

Σήμερα


Δευτέρα
21
Απριλίου
2025

Γιορτάζουν : Αλεξάνδρα, Αλεξάντρα, Αλέκα, Ιανός, Ιανή, Ιανουάριος, Φαίστος, Φαιστή, Φαιστίνα

753 π.Χ.
Σύμφωνα με το θρύλο, οι Ρωμύλος και Ρώμος ιδρύουν τη Ρώμη
1944
Οι Γαλλίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου.
1960
Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας μεταφέρεται απο το Ρίο ντε Τζανέιρο στη νεότευκτη Μπραζίλια.
1967
Εκδηλώνεται στην Αθήνα στρατιωτικό πραξικόπημα, γνωστό σαν η Χούντα των Συνταγματαρχών κατά ωμή παραβίαση του τότε Συντάγματος, με αποτέλεσμα την επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος (1967 - 1974).
1986
Καθιερώνεται επισήμως η Σημαία της Ευρώπης, με δώδεκα χρυσά άστρα που σχηματίζουν κύκλο πάνω σε μπλε φόντο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy