fbpx

Η ελευθερία από τις θρησκείες και η εισβολή στην παιδική ψυχή. Της Κυριακής Στυλιανού

Ειδήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για μαθητές που επηρεάζονται δυσμενώς (σε βαθμό τραυματισμού της παιδικής ψυχής και σκέψης) από τον τρόπο που γίνεται το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, εγείρουν συζητήσεις και ανοίγουν χώρο διαλόγου και πεδίο μαχών για αντικρουόμενες απόψεις.

 

Κυρίως επιβάλλουν την αναγκαιότητα διεκδίκησης ενός κοσμικού σχολείου και κράτους.

Θα πρέπει να γίνει σαφές πως η πίστη σε ένα κοσμικό σχολείο και κράτος δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αντιθρησκευτικότητα. Όσοι πιστεύουν σε ένα κοσμικό σχολείο δεν εχθρεύονται καμία θρησκεία. Αντιθέτως, δέχονται όλες τις θρησκείες και τους οπαδούς όλων των θρησκειών ή και αυτούς που δεν πιστεύουν σε καμία θρησκεία!

Πρέπει να γίνει σαφές πως η πίστη σε ένα κοσμικό σχολείο και κράτος ΔΕΝ διεκδικεί την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών, θεωρώντας το αχρείαστο! Επιδιώκει την αντικατάστασή του με το μάθημα της θρησκειολογίας, της διδασκαλίας όλων των θρησκειών.

Αν υπήρχε μάθημα για όλους, δεν θα χρειαζόταν να πάρει κανείς μαθητής απαλλαγή. Γιατί να στοχοποιείται χωρίς λόγο ένας μαθητής και να απομακρύνεται από τους υπόλοιπους, αφού πρώτα έχει συμπληρώσει αίτηση με προσωπικά δεδομένα /πληροφορίες για προσωπικές του πεποιθήσεις; Γιατί το σχολείο απαλάσσει τον μαθητή από το μάθημα και δεν τον απαλάσσει από τη διαδικασία της απαλλαγής, προσφέροντάς του ένα μάθημα προορισμένο για όλους τους οπαδούς κάθε θρησκείας; Είναι ανεκδιήγητη η αδιαφορία και η αναλγησία του σχολείου για την ψυχολογία του παιδιού που αναγκάζεται να ζητήσει απαλλαγή από το μάθημα!

Γιατί το σχολείο δεν σέβεται το διάταγμα των Μεδιολάνων του Κωνσταντίνου του Μέγα; Ένα διάταγμα που διατάζει την ανεξιθρησκεία;

Γιατί το σχολείο δεν σέβεται το ανθρώπινο δικαίωμα του κάθε παιδιού για ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη κι όλο και πληθαίνουν τα παράπονα από γονείς και από άλλα σύνολα για το περιεχόμενο της ύλης των σχολικών βιβλίων των θρησκευτικών; Αν υπάρχει κεφάλαιο για σατανολογία στο σχολικό βιβλίο του μαθήματος των θρησκευτικών, είναι ντροπή ακόμα και η ύπαρξή του σε χώρο εκπαίδευσης το 2020! Είναι ντροπή να βγαίνουν κάποιοι και να λένε “υπάρχει ναι μεν, μα δεν το διδάσκουμε το κεφάλαιο’’! Είναι ντροπή που σε τόσες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, δεν εξοβελίστηκε όλο το κεφάλαιο και δεν οδηγήθηκε το βιβλίο σε σκουπιδοκάλαθο!

Θα πρέπει να είμαστε σοβαροί και κριτικοί. Ακόμα και απέναντι σε ειδήσεις που μαρτυρούν ψυχική κακοποίηση μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών. Θα πρέπει να ελέγχουμε τις ακραίες τοποθετήσεις για πλήρη κατάργηση του μαθήματος και να επιμένουμε στην αναγκαιότητα αντικατάστασής του με το μάθημα της θρησκειολογίας. Βέβαια, εκεί και όπου διαπιστώνεται “εισβολή” και τραυματισμός της παιδικής ψυχής από αμαρτοφοβικά και σατανοφοβικά σύνδρομα που τυχόν αναπτύσσονται στο μάθημα των θρησκευτικών, εκεί πρέπει να υπάρχει άμεση επέμβαση λειτουργών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παιδιού.

Ως εκ τούτου, ήρθε η ώρα οι μετριοπαθείς άνθρωποι της κυπριακής κοινωνίας να αιτηθούν και να διεκδικήσουν ένα κοσμικό σχολείο και κράτος.

Πιστεύω σε ένα σχολείο

ΚΟΣΜΙΚΟ που δεν προκρίνει και δεν ευνοεί καμία θρησκεία πάνω από άλλες, 

πολυθρησκευτικό που αγαπά όλες τις θρησκείες που αγαπούν τον άνθρωπο και την ελευθερία του,

ελεύθερο από θρησκευτικό φανατισμό και πολυτροπική κατήχηση (πρωινή προσευχή, εκκλησιασμό και εξομολόγηση)

κριτικό και αμυντικό στην όποια εξουσία, στην όποια ιδεολογία και όποια ομάδα θέλει να επιβάλει τη θέληση, την άποψη και την υπεροχή της σε άλλη,

οικουμενικό και συμπεριληπτικό που παρέχει All-inclusive παιδεία με έργα κι όχι μόνο με λόγια,

σύγχρονο με σχολικά βιβλία χωρίς σατανολογίες και αμαρτιολογίες.


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Χρυσάφια. Θα είναι ο μεγαλύτερος της πόλης. Ο Buddha Dhammakaya Thep Mongkol φτιαγμένος από χαλκό με ύψος 69 μέτρα θα κοιτάζει παράγκες και λαμπερά κτίρια από τον ναό Wat Paknam Bhasicharoen της Μπανκόγκ φτιαγμένος αποκλειστικά από δωρεές. EPA/RUNGROJ YONGRIT

Ήξερες ότι...

Σε όλο τον κόσμο τυπώνονται κάθε χρόνο περισσότερα χαρτονομίσματα του παιχνιδιού Monopoly, συγκριτικά με τα αληθινά χαρτονομίσματα.

Σήμερα


Τρίτη
7
Ιουλίου
2020

Γιορτάζουν : Κυριακή, Κική, Σάντυ, Κυριακιτσα, Κίκα, Κικίτσα, Κίτσα, Κορίνα, Κίτσος, Ντομένικα

1456
Η Γαλλίδα ηρωίδα Ζαν ντ Αρκ αθωώνεται από την Καθολική Εκκλησία, 25 χρόνια μετά το ρίξιμό στην πυρά ως αιρετική και μάγισσα.
1923
Στον Καναδά, η γαλλική γλώσσα εξισώνεται με την αγγλική και γίνεται μια από τις δύο επίσημες γλώσσες του κράτους.
1974
H Δυτική Γερμανία κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.
2005
Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου, που αποδίδεται σε εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση, προκαλει το θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy